Από μικροί έχουμε μάθει τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε μία καλή ζωή. Ξέρουμε πως πρέπει να διατηρούμε ένα υγιές βάρος, να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, να πλένουμε τα χέρια μας κλπ. Αλλά, ήξερες ότι υπάρχουν αντίστοιχα κάποια βασικά πράγματα, που πρέπει να ακολουθούμε για την υγεία και την ευεξία των κατοικίδιών μας;
Ακολουθούν 7 σημαντικά πράγματα που ένας κτηνίατρος θα ήθελε να ξέρεις για το ζωάκι σου:
1. Στείρωση
Ίσως να σκέφτεσαι ότι δεν θέλεις να βάλεις στην ταλαιπωρία ενός χειρουργείου το κατοικίδιό σου, όμως πρέπει να σκεφτείς ότι η στείρωση είναι σημαντική. Ειδικά αν το ζωάκι κυκλοφορεί έξω στο δρόμο, τότε είναι ακόμα πιο απαραίτητη. Κι αυτό γιατί δεν είναι σωστό να γεννιούνται κουταβάκια, τα οποία δεν μπορεί κανείς να τα φροντίσει και να καταλήγουν αδέσποτα στο δρόμο. Εκτός αυτού, η στείρωση μειώνει την νευρικότητα και την επιθετικότητα μεταξύ των ζώων, όπως επίσης τα προστατεύει και από κάποιες μορφές καρκίνου και μολύνσεις.
2. Πρόληψη κατά των ψύλλων.
Οι ψύλλοι είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Εκτός από τον ερεθισμό και τη φαγούρα, οι ψύλλοι μπορούν να μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες από ζώο σε ζώο, αλλά κι από ζώο σε άνθρωπο.
Αν ποτέ σε έχει τσιμπήσει ψύλλος, τότε καταλαβαίνεις πόσο βασανιστική είναι η φαγούρα. Σκέψου λοιπόν ένα τέτοιο ζωύφιο να κατοικεί μονίμως πάνω στο τρίχωμα του ζώου σου και να το τσιμπάει συνεχώς. Εφιαλτικό. Η πρόληψη και η θεραπεία είναι πολύ οικονομικές και εύκολες. Μία αμπούλα, μία φορά το μήνα στο τρίχωμά του, αρκεί.
3. Προσοχή με το φαγητό.
Δυστυχώς, στις μέρες μας, η παχυσαρκία δεν είναι μόνο πρόβλημα του ανθρώπου, αλλά και των ζώων. Έχει εκτιμηθεί ότι περισσότερο από το 50% όλων των σκύλων στις ΗΠΑ είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Η παχυσαρκία στα ζώα είναι η κύρια αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις, ακόμη και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Όπως καταλαβαίνεις, η βασική αιτία της είναι η υπερβολική τροφή.
Δυστυχώς έχουμε την τάση, κάθε φορά που κάνει κάτι καλό το κατοικίδιο μας, να το επιβραβεύουμε δίνοντάς του τροφή. Έδωσε το χέρι του το σκυλάκι μας; Θα του δώσουμε λιχουδιά. Έκατσε κάτω το σκυλάκι; Θα του δώσουμε τροφή. Θέλουμε να μεταφέρουμε τη γάτα στο διπλανό δωμάτιο για να μην κάνει ζημιές; Θα την δελεάσουμε με κονσέρβα. Θα το έκανες και σε ένα παιδί αυτό; Όχι! Τότε γιατί να το κάνεις στο κατοικίδιό σου; Ακόμα και αν το ζωάκι σου, σου ζητάει τροφή δεν σημαίνει ότι εσύ πρέπει να τού δίνεις συνεχώς. Επίσης, πρέπει να το ταΐζεις σύμφωνα με το ιδανικό του βάρος και όχι με το πραγματικό. Και φυσικά πρέπει να έχεις πρόγραμμα και συγκεκριμένες ώρες φαγητού.
Μη σού φαίνεται παράξενο ότι μπορεί να χρειαστεί να τού κάνεις μέχρι και δίαιτα.
Αν το ζωάκι σου είναι υπέρβαρο, υπάρχουν ειδικές τροφές που θα το βοηθήσουν να χάσει βάρος. Τέλος, αν είναι στειρωμένο, μην ξεχνάς ότι πρέπει να τού δίνεις ειδική τροφή για στειρωμένα και όχι οποιαδήποτε.
4. Βεβαιώσου ότι γυμνάζεται συχνά.
Πρέπει να σου πούμε ότι, όπως και ο άνθρωπος έτσι και τα ζώα, πρέπει να γυμνάζονται. Η ποσότητα και ο τύπος άσκησης που χρειάζονται ποικίλλει σημαντικά μεταξύ φυλών, ηλικιών, μεγεθών και υγείας.
Πολλοί άνθρωποι που έχουν σκύλο, πιστεύουν λανθασμένα ότι επιτρέποντάς του να τρέχει γύρω από ένα περιφραγμένο κήπο, είναι αρκετό σαν άσκηση. Δεν είναι.
Και μη νομίζεις ότι μόνο τα σκυλιά χρειάζονται γυμναστική. Το ίδιο χρειάζονται για παράδειγμα και οι γάτες. Και όχι, απλά το να παίζει με ένα μπαλάκι μέσα στο δωμάτιο μία γάτα δεν θεωρείται γυμναστική! Συμβουλέψου τον κτηνίατρό σου για το πώς θα γυμνάσεις σωστά το κατοικίδιό σου. Εκείνος γνωρίζει καλύτερα να σε καθοδηγήσει.
5. Μην ξεχνάς την ταυτότητα.
Όπως και ο άνθρωπος, έτσι και τα ζώα πρέπει να έχουν τη δική τους ταυτότητα. Καθημερινά βλέπουμε αγγελίες για ζωάκια που βρέθηκαν ή χάθηκαν στο δρόμο. Μόνο το 10-14% αυτών που εξαφανίζονται επιστρέφουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους. Δεν θες να σού συμβεί κάτι τέτοιο.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αγοράσεις είναι ένα κολάρο με μία ταυτότητα, στην οποία θα αναφέρεις τα στοιχεία σου, για να μπορούν να σε βρουν αν κάποιος βρει το κατοικίδιό σου μόνο στο δρόμο.
6. Μην ξεχνάς τα δόντια.
Υπάρχει περίπτωση να αφήσεις άπλυτα τα δόντια σου μία μέρα; Όχι! Με την ίδια προσοχή πρέπει να φροντίζεις και τη στοματική υγιεινή του κατοικίδιού σου.
Όταν δεν περιποιείσαι τα δόντια του, είναι λογικό να χαλάσουν, να έχει κακή αναπνοή, ουλίτιδα και πέτρα. Εκτός αυτού, η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες νεφρικές και ηπατικές λοιμώξεις, καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα προβλήματα. Ευτυχώς, με λίγη προσπάθεια, είναι εύκολο να ξεκινήσεις μια καθημερινή ρουτίνα βουρτσίσματος. Μην ξεχνάς επίσης, πως σημαντικό είναι να πηγαίνεις τακτικά το ζωάκι στο κτηνίατρο για να φροντίζει και εκείνος τα δόντια του.
7. Προσοχή στα φάρμακα.
Προς Θεού μη σκεφτείς να δώσεις ποτέ ανθρώπινα φάρμακα σε ένα τετράποδο. Θα έπαιρνες εσύ ποτέ ένα φάρμακο για ζώα; Γιατί να κάνεις τότε το ανάποδο; Προτού δώσεις οποιοδήποτε φάρμακο στο κατοικίδιό σου συμβουλέψου πρώτα το γιατρό σου, γιατί μία λάθος κίνηση μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο.
Φωτό από: MercatorNet