Το να κατακρίνεις τους άλλους είναι πολύ πιο επιβλαβές από ότι νομίζεις. Είναι τόσο σημαντικό να επιλέξεις συνειδητά πού βάζεις την προσοχή σου και το πώς ξοδεύεις το χρόνο σου. Αυτό που δίνεις είναι αυτό που παίρνεις πίσω. Θα ήθελες κάποιος να κάνει ή να πει κάτι για να σε πειράξει; Φυσικά και όχι! Να είσαι καλός. Να είσαι ώριμος. Ας μην ξεχνάμε το χρυσό κανόνα. Ο καθένας κάνει λάθη. Τα λάθη είναι απαραίτητα εργαλεία της σοφίας και της ανάπτυξης.
- Έχεις ακούσει αυτό που λένε ότι όλοι είναι τέλειοι γονείς μέχρι να κάνουν παιδιά; Νομίζουν πως ξέρουν πώς να τα διαχειριστούν.
- Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς επικρίνουν άλλους γονείς.
“Δεν είναι περίεργο που το κάνει αυτό. Δεν είναι αρκετά αυστηροί ή είναι πολύ αυστηροί ή δεν ενδιαφέρονται αρκετά για τη διατροφή του παιδιού ή προφανώς δεν ξέρει ποιος είναι το αφεντικό” και άλλα πολλά μπορεί να έχεις σκεφτεί.
- Κι όμως σκέφτηκες ότι αν ήσουν στη θέση εκείνων των γονέων μπορεί να έκανες το ίδιο πράγμα; Μην ξεχνάς, επίσης, πως δε ξέρεις την προσωπικότητα κάθε παιδιού. Υπάρχουν παιδιά με ιδιαιτερότητες που να καθιστούν τη μόνη δυνατή συμπεριφορά αυτή των γονιών τους.
- Σκέψου το πιο απλό παράδειγμα, είσαι σε ένα κατάστημα και βλέπεις το παιδί να φωνάζει, να τσιρίζει και να κλαίει κι ο γονιός του να μην κάνει τίποτα. Αμέσως, θα σκεφτείς τι κακομαθημένο που το έχουν, πώς είναι τόσο αναίσθητοι οι γονείς του και δεν του λένε να σωπάσει και να μην ενοχλεί τον κόσμο και ίσως να φτάσεις στο σημείο να τους κάνεις παρατήρηση. Σκέφτηκες ίσως, όμως, ότι το παιδί μπορεί να έχει διάσπαση προσοχής ή ακόμα και αυτισμό και να μην είναι δυνατή η συμμόρφωσή του άμεσα όπως εσύ πιστεύεις;
- Ένα ακόμα πιο απλό παράδειγμα, είναι το να κατακρίνεις ένα γονιό επειδή βλέπεις να έχει ξύπνιο το παιδί του μέχρι αργά ή να το έχει στην καφετέρια το βράδυ. Σκέψου πως μπορεί ο γονιός αυτός να έχει να βγει για να διασκεδάσει ίσως και 2 μήνες και απλώς να έκανε εξαίρεση για μια μέρα;
- Πριν κρίνεις καλό είναι να σκεφτείς και την άλλη μεριά του νομίσματος.
Φωτό από: baby-pedia.com