Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τα δύσκολα που συμβαίνουν στον κόσμο.
Ως γονέας, αναπόφευκτα θα βρεθείς κάποια στιγμή στη δύσκολη θέση, να μιλήσεις στο παιδί σου για τα δυσάρεστα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο. Μπορεί να είναι πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικές επιθέσεις ή άλλα τραγικά περιστατικά.
Μιλώντας με το παιδί σου για τα δύσκολα που συμβαίνουν στον κόσμο δεν είναι ποτέ εύκολο, αλλά με κατανόηση, ενσυναίσθηση και ανοιχτή επικοινωνία, μπορείς να το βοηθήσεις να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις με υγιή τρόπο.
Το πώς θα το κάνεις αυτό είναι καθοριστικό για την ψυχολογία και την ανάπτυξη του παιδιού σου. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις για να διευκολύνεις αυτή τη διαδικασία.
Άνεση.
Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον όπου το παιδί σου νιώθει άνετα να εκφράσει τα συναισθήματά του. Αν δείξεις ότι είσαι πρόθυμος να ακούσεις και να κατανοήσεις, θα αισθανθεί ασφάλεια και θα ανοιχτεί περισσότερο. Μπορείς να ξεκινήσεις τη συζήτηση ρωτώντας το, τί έχει ακούσει ή τί έχει καταλάβει από τα γεγονότα. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις το επίπεδο της κατανόησής του και να καθοδηγήσεις τη συζήτηση ανάλογα.
Κατανοητές πληροφορίες.
Στη συνέχεια, προσπάθησε να δώσεις πληροφορίες με τρόπο που να είναι κατανοητός και κατάλληλος για την ηλικία του παιδιού. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να μην χρειάζονται λεπτομερείς εξηγήσεις, ενώ οι έφηβοι ίσως έχουν ήδη διαμορφώσει κάποιες απόψεις και ανησυχίες. Χρησιμοποίησε απλή γλώσσα και δώσε παραδείγματα που να είναι κοντά στις εμπειρίες του παιδιού. Αν για παράδειγμα πρόκειται για φυσική καταστροφή, μπορείς να μιλήσεις για την επίδραση που έχει στους ανθρώπους και το περιβάλλον και να του εξηγήσεις με απλότητα τί ακριβώς συνέβη.
Κατανόηση.
Είναι επίσης σημαντικό να δείξεις κατανόηση στα συναισθήματα του παιδιού σου. Μπορεί να νιώθει φόβο, άγχος ή ακόμα και θυμό. Είναι σημαντικό να το διαβεβαιώσεις ότι αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αποδεκτά. Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να μοιραστείς και τα δικά σου συναισθήματα, δείχνοντας ότι και εσύ, ως ενήλικας, ανησυχείς αλλά βρίσκεις τρόπους να το διαχειριστείς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σου να νιώσει ότι δεν είναι μόνο του σε αυτό.
Η θετική πλευρά.
Επιπλέον, προσπαθήστε να βρείτε μαζί θετικά παραδείγματα ανθρώπων που βοηθούν σε αυτές τις καταστάσεις. Πες στο παιδί σου για τους ήρωες της καθημερινότητας, όπως οι γιατροί, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές. Δείχνοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά, θα δώσεις στο παιδί σου μια αίσθηση ελπίδας και εμπιστοσύνης στην ανθρωπότητα.
Ασφάλεια.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο, είναι να διατηρείς την αίσθηση της ασφάλειας. Εξήγησε στο παιδί σου ότι, παρά τα δύσκολα γεγονότα, υπάρχουν μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων. Ενημέρωσέ το για τα πράγματα που κάνετε ως οικογένεια για να παραμείνετε ασφαλείς και για τα σχέδια που έχετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτή η γνώση μπορεί να βοηθήσει το παιδί σου να νιώσει ότι έχει κάποιον έλεγχο πάνω στην κατάσταση.
Επικοινωνία.
Τέλος, πες στο παιδί σου ότι μπορεί να έρθει σε σένα όποτε νιώσει την ανάγκη να μιλήσει ή να ρωτήσει κάτι. Μπορείς επίσης να παρακολουθείς τις αντιδράσεις του με το καιρό, για να βεβαιωθείς ότι δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά σε βαθμό που χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη.
Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/