Κάθε γονιός θέλει να κάνει παιδιά που μεγαλώνοντας να γίνονται άνθρωποι που νοιάζονται για τους άλλους. Μπορεί αυτό να σου ακούγεται δύσκολο και ειδικά όταν τα παιδιά σου είναι μικρά, πεισμώνουν και καμιά φορά δεν τα ενδιαφέρει κανείς, παρά μόνο ο εαυτός τους. Όμως, ακολούθησε τα παρακάτω τιπς και θα κάνεις μια αρχή.
1. Έλα στη θέση του άλλου.
Το βασικό που πρέπει να μάθεις στο παιδί σου, είναι ότι πρέπει να μάθει να βάζει τον εαυτό του στη θέση του άλλου. Κάθε φορά που κάνει κάτι, να σκέφτεται αν αυτό θα ήθελε να του το κάνουν οι άλλοι.
2. Ό,τι δίνεις παίρνεις.
Ένα παιδί για να δώσει, πρέπει πρώτα να μάθει να παίρνει. Δεν θα μάθει να νοιάζεται για τους άλλους, αν δεν νοιάζονται και οι άλλοι για εκείνο. Άκου τις ανάγκες του και μην υποτιμάς τα συναισθήματά του, επειδή είναι ένα μικρό παιδί. Αν δεν νιώσει έμπρακτα, ότι οι άλλοι καταλαβαίνουν πλήρως το συναίσθημά του, δεν θα τον ενδιαφέρουν τα συναισθήματα των άλλων.
3. Από την θεωρία στην πράξη.
Αυτό που λέμε στα παιδιά στη θεωρία, πρέπει να το βλέπουν να το εφαρμόζουμε και στην πράξη. Όταν νοιαζόμαστε για κάποιον, του το δείχνουμε. Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε να δείχνετε την αγάπη και το ενδιαφέρον σας πρώτα από όλα για τους ανθρώπους της οικογένειάς σας και έπειτα σιγά-σιγά και για τους άλλους. Δείξτε του από μικρό πώς πρέπει να νοιαζόμαστε, να ενδιαφερόμαστε και να βοηθάμε το διπλανό μας. Προτείνετέ του να χαρίσει κάποια ρούχα ή παιχνίδια που θέλει σε άλλα παιδάκια που το έχουν ανάγκη, καθώς και να βοηθήσει τους φτωχούς. Έτσι θα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να νοιάζεται και να ενδιαφέρεται και πόση χαρά μπορεί να προσφέρει.
4. Αναγνωρίστε την προσπάθεια.
Κάθε φορά που θα δείτε το παιδί σας να νοιάζεται για κάποιον, αναγνωρίστε το. Πείτε του πόσο περήφανοι και χαρούμενοι είστε με αυτή του την κίνηση. Εάν το περάσατε σαν κάτι αυτονόητο και δεν του δώσετε σημασία, είναι πολύ πιθανό το παιδί να μην ενδιαφερθεί να το ξανακάνει. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά χρειάζονται αναγνώριση και επιβράβευση όταν κάνουν κάτι καλό, για να μπορέσουν να μάθουν.
5. Μην το παρακάνετε.
Άλλο το νοιάζομαι για τους άλλους και άλλο το γίνομαι χαλί να με πατήσουν. Μην το παρακάνετε, γιατί υπάρχει περίπτωση, το παιδί να μην μπορέσει να ξεχωρίσει τη διαφορά. Με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας, να γίνει το θύμα στις επιθυμίες των άλλων. Προσπαθήστε να κρατήσετε μία ισορροπία και να του τονίζετε πως, εκτός από τους άλλους, πρέπει να νοιάζεται και για τον ίδιο του τον εαυτό. Αλλιώς, το ενδιαφέρον του θα γίνει σαν θηλιά που το πνιγεί μεγαλώνοντας, γιατί θα νιώθει ότι οι άλλοι το καταπιέζουν.