Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ότι η απόρριψη είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Είναι πολύ σημαντικό η μαμά και ο μπαμπάς να βοηθήσουν τα παιδιά τους, να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τις αποτυχίες. Πώς;
1. Όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν την απόρριψη από τους συμμαθητές τους.
Μπορείτε να πείτε στο παιδί σας ότι η ζωή δεν είναι διαγωνισμός, ποιός είναι πιο δημοφιλής. Όλα τα παιδιά κατά καιρούς αισθάνονται απόρριψη από τους συνομηλίκους τους. Κυρίως όμως, αυτό που πρέπει να μάθουν από την οικογένεια, είναι ότι οι γονείς μας, μας αγαπούν πάντα, αλλά μας επισημαίνουν τα λάθη μας. Έτσι δεν θα θεωρούν τον εαυτό τους τον τελειότερο και τον καλύτερο του κόσμου, ώστε να μην μπορούν να αντέξουν την απόρριψη.
2. Μην κρίνετε πολύ γρήγορα.
Τα παιδιά αλλάζουν τόσο γρήγορα ενδιαφέροντα, που είναι πιθανόν να έχει συμβεί κάτι τέτοιο και στην δική σας περίπτωση. Τι σημαίνει αυτό; Είναι πιθανό, για παράδειγμα, επειδή ένας συμμαθητής τους αγόρασε ένα καινούργιο παιχνίδι ή ένα κινητό, τα υπόλοιπα παιδιά να στρέψουν την προσοχή τους στο άλλο παιδί, και έτσι, το δικό σας παιδί να νιώσει ότι το απορρίπτουν οι φίλοι του. Αυτό όμως είναι κάτι προσωρινό, που μπορεί να κρατήσει δυο-τρεις μέρες μόνο και όλα να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους. Άρα, δώστε χρόνο να δείτε τί συμβαίνει και αν θα συνεχιστεί αυτό για πολύ. Αν δείξετε ταραγμένοι και προβληματισμένοι, το ίδιο θα νιώσει και το παιδί σας. Συμβουλέψτε το να δώσει και εκείνο χρόνο για να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και να μην πανικοβληθεί αμέσως.
3. Χρησιμοποιήστε τη δική σας εμπειρία ως παράδειγμα.
Ίσως το παιδί σας νιώθει απομονωμένο μετά την απόρριψη και νομίζει πως μόνο σε εκείνο συμβαίνει. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τη δική σας εμπειρία ως παράδειγμα, διηγηθείτε του ένα δικό σας ανάλογο περιστατικό, για να το κάνετε να καταλάβει πως και σε άλλους συμβαίνει αυτό, και πως τελικά όλα ξεπερνιούνται. Αν δει ότι και η μαμά και ο μπαμπάς έχουν περάσει κάτι αντίστοιχο, δεν θα νιώσει πως είναι το τέλος του κόσμου.
4. Βοηθήστε το παιδί σας να βρει τον δικό του τρόπο αντιμετώπισης.
Μπορείτε να του πείτε: “Ξέρω ότι έχεις αναστατωθεί επειδή κάποιοι φίλοι σου δεν σε κάνουν παρέα. Τι θα κάνεις για να νιώσεις καλύτερα;” Αυτό δίνει στο παιδί σας την ευκαιρία να δει τον εαυτό του, ως κάποιον που μπορεί να επιβιώσει σε μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση. Μπορεί να εκπλαγεί, όταν συνειδητοποιήσει τη δύναμη που πραγματικά έχει. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ότι εκείνο είναι κύριος του εαυτού του και πώς εκείνο ευθύνεται για την ευτυχία του. Άρα είναι στο χέρι του να είναι ξανά ευτυχισμένο μετά από μία απόρριψη.
5. Αντιμετωπίστε τους άλλους όπως θα θέλατε να σας αντιμετωπίσουν.
Συζητήστε με το παιδί σας και κάνεις το να δει τα πράγματα και από την αντίθετη μεριά. Σίγουρα κάποια στιγμή έχει χρειαστεί και εκείνο να απορρίψει κάποιους ανθρώπους, έστω και ασυναίσθητα. Όταν λοιπόν, συνειδητοποιήσει ότι μία απόρριψη δεν έχει γίνει απαραίτητα εσκεμμένα, αλλά μπορεί κάποιος να μην το έχει σκεφτεί, όπως για παράδειγμα συνέβη στην περίπτωση του, θα ηρεμήσει.
Φωτό από: Wellness gulf