Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να είναι συγκεντρωμένα. Όμως από τη φύση τους, οι μικροί σκανταλιάρηδες είναι ζωηροί και θέλουν να εξερευνούν τον κόσμο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πολλές φορές να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Πώς μπορείς να μάθεις τα παιδιά σου να είναι περισσότερο συγκεντρωμένα;
1. Παιχνίδια
Φρόντισε το παιδί σου να παίζει με παιχνίδια που χρειάζονται προσοχή και συγκέντρωση. Απομάκρυνε tablet, υπολογιστές και κινητά και απασχόλησέ το με παιχνίδια που χρειάζονται αφοσίωση. Αλήθεια υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθει μέσα από το παιχνίδι;
2. Σειρά
Μάθε το παιδί σου να ακολουθεί μία σειρά και μία λογική σε ό,τι κάνει. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνεις αυτό, είναι να του δίνεις παιχνίδια ή ασχολίες που έχουν βήματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί μια συνταγή, η οποία έχει διαδοχικά βήματα, τα οποία πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να πετύχει το φαγητό ή το γλυκό. Για τη συνταγή, θα πρέπει να μείνει συγκεντρωμένο, και να κρατήσει μία σειρά στις κινήσεις και τη σκέψη του. Έτσι, η προσοχή του δεν θα διασπαστεί.
3. Το περιβάλλον
Μην περιμένεις ότι ένα παιδί θα είναι συγκεντρωμένο, όταν το περιβάλλον του είναι γεμάτο ερεθίσματα που το αποσπούν. Για παράδειγμα, όταν θέλεις το παιδί σου να μείνει συγκεντρωμένο στο διάβασμα, αυτό είναι ανέφικτο αν γύρω του υπάρχουν περισπασμοί. Την ώρα της μελέτης δεν πρέπει να είναι ανοιχτή τηλεόραση, τα αδέρφια του δίπλα να φωνάζουν και να παίζουν ή εσύ να μιλάς στο κινητό. Είναι απόλυτα λογικό το παιδί, τότε, να χάσει τη συγκέντρωσή του. Αν αυτή είναι η καθημερινότητά του, είναι φυσιολογικό το παιδί να μην μπορέσει να εκπαιδευτεί στο να είναι συγκεντρωμένο όταν χρειάζεται.
4. Ρουτίνα
Όπως και εμείς οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά χρειάζονται μια ρουτίνα στην καθημερινότητά τους, για να μπορούν να είναι αποδοτικά και λειτουργικά. Δημιούργησε λοιπόν, μια καθημερινή ρουτίνα στο παιδί, ούτως ώστε να ξέρει τι έχει στο πρόγραμμά του και τι το περιμένει κάθε μέρα. Έτσι, γνωρίζοντας από πριν τι θα ακολουθήσει, το παιδί θα μπορέσει να μείνει περισσότερο συγκεντρωμένο, σε αντίθεση με ένα παιδί, χωρίς στάνταρ καθημερινότητα, η οποία προσφέρει ηρεμία και προγραμματισμό.
5. Τα μεγάλα να γίνουν μικρά
Μάθε το παιδί σου να κόβει σε μικρότερα «κομματάκια» αυτά που έχει να κάνει. Έτσι, αντί για έναν μεγάλο, θα έχει πολλούς μικρούς στόχους, οι οποίοι θα του φαίνονται πιο εύκολοι να επιτευχθούν. Αποτέλεσμα είναι, το παιδί να μη χαλαρώνει και να μην βαριέται, οπότε δε χάνεται η συγκέντρωσή του.
Φωτό από: relidom.cl