ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Μητρότητα μετά τα 40.

Post by: 12/03/2023 0 comments

Δεδομένου ότι οι ρυθμοί ζωής στις μέρες μας, είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί όσον αφορά στην καριέρα, όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να αναβάλουν μια εγκυμοσύνη για αργότερα. Θέλουν να χτίσουν μια σταθερή ζωή, να εξασφαλίσουν ένα καλό εισόδημα και να αισθάνονται ασφαλείς για το μέλλον τους.  Η κριτική και η πίεση για τη δημιουργία οικογένειας πριν τα 35 έχουν χαλαρώσει αρκετά, και έτσι οι γυναίκες νιώθουν πιο ελεύθερες να επιλέξουν τί θέλουν και πότε το θέλουν. Έτσι, όλο και περισσότερες γυναίκες προτιμούν μια εγκυμοσύνη μετά τα 40.

Η γυναικεία αναπαραγωγική λειτουργία είναι μία περίπλοκη, όσο και ευαίσθητη πτυχή της γυναικείας ζωής. Επηρεάζεται από τόσους πολλούς παράγοντες, όπως τα πρότυπα διατροφής, ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον και οι αλλαγές στο σώμα που σχετίζονται με την ηλικία. Έτσι, το να μείνει έγκυος μια γυναίκα στα 40 είναι μια πρόκληση.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το να γίνεις μητέρα μετά τα 40 ήταν αρκετά περίπλοκο, αλλά χάρη στην πρόοδο της αναπαραγωγικής ιατρικής, σήμερα είναι δυνατό να επιτευχθεί μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερες ηλικίες.  Το να είσαι μητέρα μετά τα 40 απαιτεί περισσότερο ιατρικό έλεγχο για τη διασφάλιση της υγείας της μητέρας και του μωρού για την αποφυγή κινδύνων, αλλά πολλές μελέτες δείχνουν ότι έχει επίσης πολλά πλεονεκτήματα.

Ποια είναι όμως, αυτά τα πλεονεκτήματα του να είσαι μητέρα μετά τα 40;

  1. Μεγαλύτερη ψυχική και συναισθηματική ωριμότητα στους γονείς.

Μετά τα 40 είστε πιο έτοιμες να αντιμετωπίσετε την πρόκληση του να είσαι μητέρα, σε σύγκριση με μια νεότερη γυναίκα ή άντρα, λόγω της εμπειρίας ζωής που έχετε αποκτήσει με τα χρόνια. Επιπλέον, είναι σπάνιο το μωρό να ήταν το αποτέλεσμα μιας άστοχης απόφασης, που αυτό σημαίνει η γυναίκα και ο σύντροφός της είναι προετοιμασμένοι για αυτό το νέο στάδιο και όλες τις αλλαγές που συνεπάγεται.

  1. Βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες.

Η μητρότητα μετά τα 40 αυξάνει την πνευματική οξύτητα, που σχετίζεται με την επίλυση προβλημάτων και τις λεκτικές ικανότητες, λόγω των ορμονών που εμπλέκονται στην εγκυμοσύνη, μιας και η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα έχουν πολύ θετική επίδραση στα αντίστοιχα κέντρα του εγκεφάλου.

  1. Οικονομική και επαγγελματική σταθερότητα.

Από την ηλικία των 40 ετών, συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα σε εργασιακό και οικονομικό επίπεδο, αφού η γυναίκα και ο σύντροφός της συνήθως έχουν επιτύχει επαγγελματικούς στόχους, έτσι ώστε ένα παιδί να μην αποτελεί εμπόδιο στην καριέρα. Άρα, ένα νέο μέλος στην οικογένεια δε θα φέρει οικονομική αποσταθεροποίηση.

  1. Παρατείνει τη ζωή.

Σύμφωνα με μελέτες, το να γίνεις μητέρα σε μεγαλύτερη ηλικία επιμηκύνει το προσδόκιμο της ηλικίας.

  1. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι λιγότερο συχνή σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες μετά τα 40 είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν επιλόχειο κατάθλιψη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, παίζει και το γεγονός ότι είναι πιο ώριμες και κατασταλαγμένες σε σχέση με όταν ήταν σε μικρότερη ηλικία, καθώς και το γεγονός ότι οι ορμόνες τους είναι πιο σταθερές.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons