Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μήπως το παιδί σας ενοχλείται από τη στάση σας και έχει δίκιο;

Τα παιδιά είναι η χαρά της ζωής. Από τη στιγμή που γεννιούνται, η καρδιά της μαμάς και του μπαμπά, γεμίζουν με άνευ όρων αγάπη και θα κάνουν τα πάντα για να τα προστατεύσουν. Φροντίζουν να είναι πάντα ασφαλή κι ευτυχισμένα και εννοείται πως θέλουν πάντα το καλό τους.

Υπάρχουν όμως κάποιες φορές, που οι γονείς γίνονται ενοχλητικοί ή δεν κάνουν καλό στα παιδιά τους, χωρίς να το καταλαβαίνουν:

1. Τα γαργαλάνε.
Όταν τα παιδιά είναι μικρά, οι γονείς πολλές φορές τα γαργαλάνε για να γελάσουνε. Όμως στην πραγματικότητα, το γέλιο τους είναι αντανακλαστικό και όχι από ευχαρίστηση, όπως από ένα ανέκδοτο, που κάποιος έχει ακούσει. Πολλές φορές, τα παιδιά δεν νιώθουν ευχάριστα με το γαργάλημα και τους δημιουργείται ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Αλλά επειδή γελάνε αντανακλαστικά, οι γονείς δεν το καταλαβαίνουν.

2. Τα έχουν όλα αποστειρωμένα.
Σίγουρα τα παιδιά αρρωσταίνουν πολύ πιο εύκολα από τους μεγάλους, γιατί δεν έχουν αναπτύξει πλήρως το ανοσοποιητικό τους. Όμως, η πρακτική πολλών γονιών να τα έχουν όλα αποστειρωμένα, δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση. Και αυτό γιατί πρώτον, δημιουργείται ένας φόβος στο παιδί για οτιδήποτε βρώμικο και δεύτερον, γιατί αν το παιδί δεν έρθει σε επαφή με τα μικρόβια, σε φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα εκπαιδευτεί το ανοσοποιητικό του. Έτσι, θα είναι επιρρεπές σε ασθένειες και αλλεργίες.

3. Τα πιέζουν να φάνε όλο το φαΐ.
Μια κακή συνήθεια που έχουν οι γονείς και ενοχλεί πολύ τα παιδιά, είναι να τα πιέζουν να φάνε όλο το φαγητό τους. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι όταν τα παιδιά πεινάνε, θα το εκφράσουν αμέσως και θα διαμαρτυρηθούν μέχρι να φάνε κάτι. Αν το παιδί δεν θέλει να τελειώσει όλο το πιάτο του, σημαίνει ότι έχει χορτάσει. Δεν υπάρχει λόγος να το πιέζουμε να φάει όλο του το φαγητό, γιατί εκτός του ότι ενοχλείται, η διαδικασία του φαγητού θα του γίνει μία πιεστική εμπειρία. Και υπάρχει πιθανότητα, στο μέλλον να του δημιουργήσει κακή σχέση με το φαγητό και διατροφικά προβλήματα.

4. Τα πιέζουν να μοιραστούν.
Οι γονείς στην προσπάθεια να μην μεγαλώσουν παιδιά που είναι εγωιστές, τα πιέζουν να μοιράζονται τα πάντα. Όμως, αυτό δεν είναι σωστό, γιατί τα παιδιά ενοχλούνται πολύ με το να μοιράζονται, και εκτός αυτού, δεν μαθαίνουν να ακούν τις ανάγκες τους. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει περίπτωση μεγαλώνοντας, να μην μπορούν να πουν ποτέ «όχι» σε ό,τι τους ζητάνε και να μη μπορούν να ακούσουν τις ανάγκες τους. Το σωστό σε αυτή την περίπτωση είναι, αν το παιδί σας θέλει να παίξει με ένα παιχνίδι και ταυτόχρονα του το ζητάει ένα άλλο παιδί, να του εξηγήσετε πως πρώτα θα παίξει το παιδί που ήδη κρατάει το παιχνίδι για όση ώρα ορίσετε και έπειτα, θα το πάρει το άλλο παιδί. Έτσι το παιδί σας θα μάθει ότι και οι δικές του ανάγκες είναι σεβαστές, αλλά θα μάθει να σέβεται και τα άλλα παιδιά και τις ανάγκες τους.

Φωτό από: myclickmagazine.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates