Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, δεν το απολαμβάνουμε μόνο, αλλά αποκτάμε γνώσεις, είτε σε μικρότερο βαθμό είτε σε μεγαλύτερο. Πώς θα κάνουμε το διάβασμα μας πιο αποδοτικό, ώστε να πάρουμε όσες περισσότερες γνώσεις μπορούμε;
1. Να έχεις ένα σκοπό.
Πριν αποφασίσεις ποια βιβλία θα διαβάσεις, να σκέφτεσαι τί προσπαθείς να πετύχεις. Το περιεχόμενο των βιβλίων που θα επιλέξεις, πρέπει να είναι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στη ζωή σου, τώρα.
Αν επιλέξεις ένα βιβλίο απλά μόνο επειδή σου το προτείνει ένας φίλος, ή σου έκανε κλικ ο τίτλος του, τότε είναι πιθανό να μη σου αρέσει. Όχι απαραίτητα επειδή το βιβλίο δεν είναι καλό, αλλά γιατί δεν συμβαδίζει με τη ζωή σου αυτή τη στιγμή.
Για παράδειγμα, εάν είσαι σε φάση αναζήτησης του βαθύτερου εαυτού σου και της ψυχολογίας σου, θα σου είναι πολύ πιο χρήσιμο και αποδοτικό ένα βιβλίο ψυχολογίας, παρά ένα ιστορικό βιβλίο.
Να διαβάζεις βιβλία που συμβάλουν στο να ξεπεράσεις τις τρέχουσες προκλήσεις η ζωή σου.
2. Δες τον εαυτό σου σα δάσκαλο.
Η γνώση είναι καλή μόνο αν την εφαρμόζεις.
Προφανώς δεν εννοούμε αν διαβάσεις ένα βιβλίο για κατασκευές, να πας στην επόμενη μέρα και να χτίσεις ένα σπίτι. Αλλά θα έχεις πολύ μεγαλύτερο όφελος από ένα βιβλίο, όταν αποφασίσεις να μοιραστείς τη γνώση που πήρες από αυτό. Μοιράσου με τους φίλους σου τι διάβασες, ποιες πληροφορίες πήρες από ένα βιβλίο και τι σε προβλημάτισε. Έτσι θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να εμβαθύνεις στο νόημά του.
3. Κράτα σημειώσεις.
Φυσικά και είναι πολύ ωραίο να διατηρήσεις τα βιβλία σου σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κρατήσεις σημειώσεις πάνω τους.
Θα αποκομίσεις πολλά περισσότερα από ένα βιβλίο, αν κρατήσεις σημειώσεις και υπογραμμίσεις τα κομμάτια που σε προβλημάτισαν ή που θεωρείς ότι πρέπει να θυμάσαι, γιατί έχουν κάτι πολύ σημαντικό να σου προσφέρουν. Μία ακόμα ιδέα, είναι να βγάζεις φωτογραφία τα κομμάτια του κειμένου που σου τράβηξαν την προσοχή.
4. Κάνε εικόνα αυτό που διαβάζεις.
Είναι πολύ σημαντικό, όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, να κάνεις εικόνα αυτό που λέει. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για μυθιστόρημα, μπορείς να φανταστείς ότι μπαίνεις στη θέση του πρωταγωνιστή και να το ζήσεις, σαν να ήταν κινηματογραφική ταινία.
5. Σκέψου πώς θα εφαρμόσεις στη ζωή σου τις πληροφορίες που πήρες.
Κάθε φορά που διαβάζεις ένα βιβλίο, ένα σημαντικό βήμα για να πάρεις το 100% των πληροφοριών από αυτό, είναι να σκεφτείς πώς μπορείς να εφαρμόσεις ό,τι έμαθες στη ζωή σου. Για παράδειγμα, σε ένα μυθιστόρημα, μπορείς να δεις τι επιπτώσεις έχουν οι συμπεριφορές των ηρώων την ίδια τους τη ζωή και να συνειδητοποιήσεις τι αντίκτυπο θα είχε μία ανάλογη συμπεριφορά, στη δική σου ζωή. Ακόμα και ένα βιβλίο γενικών γνώσεων θα μπορούσε να σε βοηθήσει, να εφαρμόσεις αυτές τις γνώσεις που θα πάρεις, σε πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητάς σου.
Και μην ξεχνάς, η γνώση από μόνη της είναι άχρηστη. Δεν έχει νόημα απλά να ξέρεις τί να κάνεις, αλλά τη μεγαλύτερη σημασία έχει να το κάνεις πράξη.
Φωτό από: Pressa.tv