ΜΑΜΑΔΕΣ

Πώς να σηκώσεις το παιδί σου από τον καναπέ;

Post by: 04/10/2020 0 comments

Το χειμώνα τα παιδιά μένουν κλεισμένα μέσα στο σπίτι και κολλάνε στον καναπέ.

Τι μπορείς να κάνεις σαν γονιός, όταν το παιδί σου δε λέει να σηκωθεί;

1. Βάλε πρόγραμμα.
Ένα παιδί το οποίο δεν έχει πρόγραμμα, που κοιμάται και ξυπνάει ακατάστατες ώρες, είναι πολύ λογικό να χάνει την ενέργειά του και έπειτα μέσα στη μέρα, να θέλει να είναι ξαπλωμένο σε ένα καναπέ συνεχώς. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά, τα οποία έχουν πρόγραμμα, ακόμα και όταν δεν έχουν σχολείο, μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα ενέργειάς τους και να θέλουν να τα διοχετεύσουν σε διάφορες δραστηριότητες μέσα στη μέρα.

2. Να είσαι εσύ το παράδειγμα.
Ένα παιδί παίρνει παράδειγμα από τους γονείς του. Αν σε βλέπει και σένα όλη μέρα σε ένα καναπέ, ό,τι και να του λες για να δραστηριοποιηθεί το ίδιο, από το ένα αυτί θα μπαίνει και από το άλλο θα βγαίνει. Σίγουρα μπορεί να είσαι κουρασμένη από τη δουλειά και να θέλεις να ξεκουραστείς. Και είναι φυσιολογικό να θες να χαλαρώσεις στον καναπέ, χωρίς να κάνεις τίποτα. Το ίδιο φυσιολογικό είναι επίσης και για το παιδί σου, όταν έχει μία γεμάτη μέρα, να θέλει κάποιες στιγμές να μην κάνει κάτι. Όμως, άλλο αυτό και άλλο το έχω “ανοίξει λακούβα στον καναπέ”. Δώσε λοιπόν το καλό παράδειγμα, κάνοντας και εσύ δραστηριότητες, είτε μόνη σου είτε με τα παιδιά.

3. Παρακίνησέ τα να συναντήσουν φίλους.
Καμιά φορά τα παιδιά όταν κολλάνε σε μία οθόνη και δεν κάνουν τίποτα, μπορεί να ξεχάσουν μέχρι και το ότι έχουν φίλους. Παρακίνησέ τα λοιπόν, να συναντηθούν με τους φίλους τους, είτε για μία βόλτα, είτε να πάνε για μπάσκετ, είτε να βρεθούν με τους φίλους τους στο σπίτι.

4. Προγραμματίστε οικογενειακές δραστηριότητες.
Δεν είναι απαραίτητο να έχεις πολλά λεφτά για να μπορέσεις να οργανώσεις οικογενειακές δραστηριότητες. Σηκωθείτε οικογενειακώς από τον καναπέ και πηγαίνετε βόλτες κοντά στη θάλασσα, για πεζοπορία στο βουνό, για περπάτημα στο δάσος ή ποδήλατο, μαζέψτε λουλούδια,  ακόμα και για ποδόσφαιρο στην πλατεία της γειτονιάς μπορείτε να πάτε!

5 . Θέστε όρια.
Τα παιδιά χρειάζονται όρια στη ζωή τους, ακόμα και στον τρόπο χαλάρωσής τους. Μπορεί το παιδί να κουράζεται όλη τη μέρα με τις δραστηριότητες και το σχολείο, αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι θα πρέπει να περνάει όλο τον υπόλοιπο του χρόνο μέχρι να κοιμηθεί μπροστά σε μία τηλεόραση. Πρέπει να θέσετε όρια στο πόσες ώρες θα κάθεται μπροστά σε μία οθόνη και να φροντίζετε να τα τηρείτε. Δεν είναι απαραίτητο το παιδί να τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ και να μην ξεκουράζεται ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ξεκούραση είναι να κάθεται σε ένα καναπέ συνέχεια. Μπορεί να φτιάξει μία κατασκευή ή ακόμα και να χαλαρώσει στον καναπέ διαβάζοντας ένα κόμικ. Θέστε όρια λοιπόν.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons