ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πώς να κάνεις το παιδί σου να αγαπήσει το διάβασμα;

Post by: 05/04/2020 0 comments

Οι περισσότεροι γονείς θα ήθελαν τα παιδιά τους να αγαπούν το διάβασμα. Όμως δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια. Κάποια το αγαπούν, κάποια αδιαφορούν και κάποια το αντιπαθούν.

 

Γιατί δεν αγαπάει ένα παιδί το διάβασμα;

Δυσκολεύεται

Μία περίπτωση που το παιδί σας δεν αγαπάει το διάβασμα είναι γιατί δυσκολεύεται. Ενδεχομένως να μην έχει πάρει τις σωστές βάσεις από την αρχή και να δυσκολεύεται να διαβάσει. Μπορεί να έχει φτωχό λεξιλόγιο, οπότε να μην καταλαβαίνει αρκετές λέξεις ή ακόμα υπάρχει και η περίπτωση να έχει δυσλεξία. Στις μέρες μας, πάρα πολλά παιδιά έχουν δυσλεξία και αργούν να το καταλάβουν. Καμιά φορά το καταλαβαίνουν όταν ενηλικιώνονται. Άρα σε πρώτη φάση, πρέπει να ελέγξετε τί είναι αυτό που κάνει το παιδί σας και του φαίνεται το διάβασμα δύσκολο. Αν χρειαστεί συμβουλευτείτε και έναν ειδικό.

Βαριέται

Πάρα πολλά παιδιά βαριούνται το διάβασμα. Δεν βρίσκουν τίποτα ενδιαφέρον σε αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να σκεφτείτε τί είναι αυτό που τραβάει το ενδιαφέρον του παιδιού σας και να το χρησιμοποιήσετε και στο διάβασμα. Αν η διαδικασία του διαβάσματος είναι μία μονότονη και βαρετή διαδικασία ρουτίνας, τότε είναι λογικό το παιδί να το απεχθάνεται.

 

Τι να κάνετε σαν γονείς.

1. Αφιερώστε χρόνο στο διάβασμα.
Το διάβασμα δεν πρέπει να αποτελεί μία διαδικασία βιασύνης και πίεσης. Αν για παράδειγμα, έχετε στριμώξει το διάβασμα σε ένα βεβαρυμμένο πρόγραμμα, ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες του παιδιού, τότε είναι πολύ πιθανό να νιώθει κούραση ή άγχος και να βιάζεται. Αφήστε το χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσει, ώστε να χαλαρώσει και να μη ζορίζεται με τη διαδικασία.

2. Βρείτε εναλλακτικούς τρόπους
Μία άλλη λύση είναι να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του παιδιού σας στο να διαβάσει. Για παράδειγμα, αν του αρέσουν οι δεινόσαυροι, βρείτε ένα τρόπο να εντάξετε στη διαδικασία δεινόσαυρους. Ή αν του αρέσει η φύση και το επιτρέπουν οι συνθήκες, βγείτε έξω στον κήπο για διάβασμα. Γενικά μην έχετε κολλήματα, ότι η όλη διαδικασία πρέπει να γίνεται αυστηρά στο δωμάτιό του, με συντηρητικό τρόπο. Όποιος τρόπος χρειάζεται για να καταφέρετε το παιδί σας να διαβάσει, ακολουθήστε τον.

3. Βεβαιωθείτε για τις δυνατότητές του.
Σίγουρα κάθε γονιός θα ήθελε το παιδί του να γίνει ένας τρανός επιστήμονας. Πρέπει όμως, να καταλάβουμε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι γεννημένοι με τις ίδιες δυνατότητες. Άλλοι έχουν γεννηθεί για να γίνουν αστροναύτες και άλλοι κάτι πιο καθημερινό. Μην πιέζετε και ζορίζετε το παιδί σας πάνω από τις δυνατότητες του. Φυσικά, πάντα θα προσπαθείτε για κάτι καλύτερο, αλλά πρέπει να ακολουθείτε το ρυθμό του. Για παράδειγμα, ένα παιδί το οποίο είναι καλό στα μαθηματικά, αλλά δυσκολεύεται πολύ στην αποστήθιση, αντιμετωπίστε το διαφορετικά. Όταν χρειάζεται να διαβάσει απέξω την ιστορία, μην έχετε την απαίτηση να μάθει μέσα σε 20 λεπτά ολόκληρα κείμενα απέξω, γιατί έχετε χάσει το παιχνίδι.

4. Δώστε αγάπη.
Τα παιδιά θέλουν αγάπη, κατανόηση και χιούμορ. Μη δείχνετε ότι δυσανασχετείτε με το γεγονός ότι δεν αγαπάει το διάβασμα. Καθίστε δίπλα του όσο χρόνο και αν χρειαστεί και με υπομονή και κατανόηση, δείξτε πως θέλετε μαζί να βρείτε μία λύση μαζί με το παιδί σας. Κάντε χιούμορ και δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον, ούτως ώστε το παιδί, σιγά-σιγά, να αρχίσει να απολαμβάνει τη διαδικασία.

Φωτό από: freepik.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons