ΜΑΜΑΔΕΣ

Πώς να αντιμετωπίσετε την κακή συμπεριφορά των παιδιών.

Post by: 24/02/2019 0 comments

Η συμπεριφορά των παιδιών και πιο ειδικά των εφήβων, προβληματίζει συχνά τους γονείς. Επειδή κανείς γονιός δεν είναι βούδας, τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κακή συμπεριφορά του παιδιού σας;

1. Μην έχετε υψηλές προσδοκίες για τη συμπεριφορά του
Ως γονείς, περιμένετε να έχει μια άψογη συμπεριφορά, χωρίς αντιδράσεις και να είναι υπάκουο. Φυσικά και εφόρου ζωής θα το εκπαιδεύετε για το πώς να γίνει ένας σωστός άνθρωπος, αυτό όμως, δε σημαίνει ότι δεν θα έχει τις εκρήξεις του. Όταν, λοιπόν, περιμένετε να είναι συνεχώς τυπικό και σωστό, κάθε άλλη συμπεριφορά του δε θα είναι αποδεκτή από εσάς. Το παιδί θα νιώθει αυτή την ένταση εκ μέρους σας και θα αντιδρά χειρότερα.

2. Αγνοήστε την κακή συμπεριφορά του
Όσο του δίνετε σημασία, τόσο θα το συνεχίζει. Πολλές φορές τα παιδιά δοκιμάζουν τα όριά μας. Μπορεί να θέλουν απλά να ξεσπάσουν τα νεύρα τους, οπότε μας τσιγκλάνε για να συνεχιστεί ο καβγάς. Μη τσιμπήσετε. Μην σας ανέβει το αίμα στο κεφάλι. Αγνοήστε την κακή συμπεριφορά του και κάντε σα να μη συμβαίνει τίποτα.

3. Κάνετε αγκαλιές
Οι αγκαλιές που κάνετε ως γονιός, βοηθούν το παιδί να αισθάνεται αρκετά ασφαλές για να εκφράσει τα συναισθήματά του, με υγιή παρά με επιθετικό τρόπο. Οι αγκαλιές επανασυνδέουν γονείς και παιδί, κι έτσι το παιδί θα θέλει να συνεργαστεί και δε μας βλέπει σαν εχθρούς. Και του υπενθυμίζουν ότι ακόμα κι αν έχει άσχημη συμπεριφορά κάποιες φορές, δε παύετε να το αγαπάτε.

4. Θέστε όρια
Δουλειά των γονιών είναι να καθοδηγούν τα παιδιά κάθε μέρα. Πρέπει να θέσετε όρια για το τί επιτρέπεται και τί όχι. Όσο πιο σταθεροί και συνεπείς είστε, τόσο περισσότερο το παιδί θα συνηθίσει στην ιδέα, θα αρχίσει να δέχεται τα όρια και να αντιδρά λιγότερο. Έτσι, η κακή συμπεριφορά του θα αρχίσει να βελτιώνεται.

5. Κάνετε διάλογο
Βασικό κομμάτι στη βελτίωση της κακής συμπεριφοράς παιδιού σας, είναι να συζητήσετε σε ήρεμο και φιλικό κλίμα. Ρωτήστε το τί είναι αυτό που το ενοχλεί και έχει ως αποτέλεσμα αυτό τον τρόπο αντίδρασης. Ακούστε προσεκτικά τί έχει να σας πει. Μην προσπαθήσετε να του πάτε κόντρα ή να του πείτε πως όσα νιώθει είναι λάθος. Γιατί, στο κάτω-κάτω, έτσι νιώθει. Προσπαθήστε να βρείτε μία κοινή λύση για τα προβλήματά σας.

Φωτό από: portalrebenka

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons