ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Όταν το παιδί λέει πως δε το συμπαθεί κανείς.

Post by: 28/01/2018 0 comments

Τί πρέπει να κάνεις όταν το παιδί σου έρχεται από το σχολείο και λέει: “Εμένα δεν με θέλουνε τα άλλα παιδιά!”

Η πρώτη σου αντίδραση ενστικτωδώς μπορεί να είναι να το καθησυχάσεις λέγοντάς του ότι το συμπαθούν και πως έχει καταλάβει λάθος. Αυτό το μόνο που θα δημιουργήσει στο παιδί είναι συναισθήματα απόρριψης και θα νιώσει πως δε το καταλαβαίνει κανείς.

  • Ίσως η πρώτη σας αντίδραση σα γονείς είναι η απογοήτευση. Ίσως να του ρίξετε κι ευθύνες.
    Οι ενήλικες τείνουμε να θέλουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα κάνοντάς τα χειρότερα.
    Όταν ένα παιδί αισθάνεται ότι απορρίφθηκε από τους συμμαθητές του, η αγάπη από τη μαμά ή τον μπαμπά μπορεί να είναι κάτι παρήγορο.
  • Είναι δύσκολο να βλέπεις τα παιδιά να πληγώνονται αλλά ας έχουμε κατά νου ότι τα συναισθήματα των παιδιών μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. Το παιδί που ισχυρίζεται ότι το μισεί σήμερα ένας φίλος μπορεί να γίνει ένας αγαπημένος φίλος την επόμενη εβδομάδα. Η διαφωνία που είχε το παιδί απόψε μπορεί να μην υπάρχει αύριο.
  • Τα παιδιά, εξ’ ορισμού, στερούνται προοπτικής. Σίγουρα δεν θέλετε να απορρίψετε ως γονείς τα συναισθήματα του παιδιού σας, αλλά ένα περιστατικό που το αισθάνεται σαν το τέλος του κόσμου, πιθανότατα δεν είναι.
  • Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να επικοινωνήσετε με τον άλλο γονέα ή να μιλήσετε απευθείας στο παιδί. Μην το κάνετε. Είναι κατανοητό ότι θέλετε να κάνετε τα πάντα για το παιδί σας, αλλά δεν θέλετε να επεκταθεί η σύγκρουση στους γονείς. Εκτός εάν το παιδί σας κινδυνεύει ή δέχεται πολύ σοβαρό εκφοβισμό.
    Είναι συνήθως καλύτερο να δώσετε στα παιδιά την ευκαιρία να λύσουν τις διαφωνίες από μόνοι τους.
  • Επίσης, αν δείξετε εμφανώς αναστατωμένοι από τα προβλήματα του παιδιού σας, τα μεγεθύνετε. Οι έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις σας, θα μπορούσαν να κάνουν το παιδί απρόθυμο στο μέλλον να σας πει τα προβλήματά του. Ή, αντίθετα, μια μεγάλη αντίδραση από την πλευρά σας, μπορεί να κάνει το παιδί σας να αναφέρει και το πιο ασήμαντο γεγονός.
    Εάν το πρόβλημα επαναλαμβάνεται ή συνεχίζεται, μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τί συμβαίνει.
  • Η συζήτηση με τον δάσκαλο του παιδιού είναι συχνά χρήσιμη. Ο δάσκαλος βλέπει το παιδί σας «σε δράση» με συμμαθητές κάθε μέρα και μπορεί να προσφέρει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς το παιδί σας αλληλεπιδρά με τους άλλους, πώς οι μαθητές αντιδρούν στη συμπεριφορά του παιδιού σας και ποιά είναι η τυπική συμπεριφορά για την ηλικία του.
  • Μπορείτε επίσης, να μάθετε περισσότερα παρατηρώντας το παιδί σας όταν αλληλεπιδρά με άλλους συνομήλικους. Παρακολουθώντας το στην παιδική χαρά, μπορείτε να δείτε από πρώτο χέρι πώς περνά με άλλα παιδιά.
    Μόλις καταλάβετε τί συμβαίνει, μπορεί να είστε σε θέση να το καθοδηγήσετε για να περνά καλύτερα με τα παιδιά της ηλικίας του.
  • Εξηγείστε του ότι δεν πρόκειται να αρέσει σε όλους πάντα. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Κι η προσπάθεια να συνεχιστεί μια φιλία με κάποιον που δεν ενδιαφέρεται είναι μια συνταγή για δυστυχία. Μερικές φορές τα παιδιά θέλουν να γίνουν φίλοι με το πιο δημοφιλές παιδί στην τάξη και παραβλέπουν τους συνομήλικους που έχουν περισσότερα κοινά μαζί τους. Άλλες φορές επίσης, οι παλιές φιλίες εξασθενούν και το παιδί πρέπει να ψάξει για νέο φιλαράκο. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο και πρέπει να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου.
    Παρόλο ότι δεν μπορείτε να κάνετε εσείς φίλους για λογαριασμό του παιδιού σας, μπορείτε να το βοηθήσετε με τις φιλίες του. Τα παιδιά κάνουν φίλους αυτούς με τους οποίους κάνουν πράγματα μαζί. Η συμμετοχή του παιδιού σας σε κάποια δραστηριότητα μετά το σχολείο μπορεί να το βοηθήσει να συναναστραφεί με άλλα παιδιά με παρόμοια ενδιαφέροντα. Η πρόσκληση σε μια άλλη οικογένεια για μια οικογενειακή βραδιά θα μπορούσε επίσης να ανοίξει μια νέα πόρτα φιλίας για το παιδί σας.
    Μη διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια αν τη χρειαστείτε.

Φωτό από: Ridikül

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons