ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Μεγαλώνοντας χωρίς συναισθηματικά όρια.

Post by: 21/02/2021 0 comments

Όλοι οι γονείς θέλουν να μεγαλώσουν με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά τους. Καμιά φορά όμως, κάνουν λάθη χωρίς να το καταλαβαίνουν. Ένα από αυτά είναι, το να μεγαλώνουν παιδιά χωρίς να τους βάζουν συναισθηματικά όρια.

Τι είναι τα συναισθηματικά όρια;

Τυπικά θα μπορούσε να δοθεί ένας ορισμός, ότι τα συναισθηματικά όρια είναι το να μπορείς να ξεχωρίζεις τα δικά σου συναισθήματα από των άλλων, καθώς και να είσαι συναισθηματικά ανεξάρτητος.

Ας δούμε όμως παρακάτω, σε τι βοηθούν τα όρια και τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν, για να το καταλάβουμε καλύτερα.

Σε τι βοηθάει να έχεις συναισθηματικά όρια;

Τα παιδιά, από την πρώτη στιγμή που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους, κάνουν τα πρώτα τους βήματα για να είναι ανεξάρτητα. Μπορεί οι γονείς τους να φοβούνται, αλλά από πολύ μωρά θέλουν να είναι αυτόνομα και θα ζητήσουν πολλές φορές να κάνουν πράγματα μόνα τους. Εδώ έρχεται λοιπόν, ο ρόλος του γονιού, στο να μεγαλώσει ένα παιδί με αυτοπεποίθηση.

Οι γονείς πρέπει, πάντα με την απαραίτητη επίβλεψη, να αφήνουν τα παιδιά τους να είναι ανεξάρτητα και αυτόνομα, για να μπορέσουν να πιστέψουν στις δυνάμεις τους. Πολύ σημαντική είναι επίσης, και η επιβράβευση των παιδιών όταν καταφέρνουν κάτι, γιατί έτσι αποκτούν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Έτσι, θα μεγαλώσουν και θα εξελιχθούν σε ενήλικες με αυτοπεποίθηση.

Και όταν δεν υπάρχουν αυτά τα όρια;

  • Ένας ενήλικας που μεγάλωσε χωρίς συναισθηματικά όρια από τους γονείς του, θα είναι εξαρτημένος από την αποδοχή και την επιβράβευση των άλλων.
  • Δεν θα τολμά να δοκιμάσει πράγματα στη ζωή του και να πάει πιο μπροστά, γιατί δεν θα πιστεύει στον εαυτό του.
  • Συναισθηματικά θα γίνει εξαρτημένος, δηλαδή θα εξαρτάται συναισθηματικά από τους γύρω του, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να δημιουργήσει μία σωστή φιλική, επαγγελματική, αλλά και ερωτική σχέση.
  • Ένα άλλο γεγονός επίσης, είναι ότι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν χωρίς συναισθηματικά όρια από τους γονείς τους, τείνουν να είναι υπερπροστατευτικοί με τα δικά τους παιδιά και προσκολλημένοι πάνω τους. Δεν είναι λίγες οι φορές, που σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς αναζητούν συνέχεια την προσοχή των παιδιών τους, ακόμα και όταν αυτά είναι σε μεγάλη ηλικία.
  • Ακόμα χειρότερο, παιδιά τα οποία έχουν γονείς τόσο πολύ προσκολλημένους πάνω τους, νιώθουν αφόρητη πίεση, την οποία δεν μπορούν να αντέξουν. Έτσι μεγαλώνοντας, κάθε φορά που στη ζωή τους νιώθουν ότι χάνεται η ελευθερία τους, φεύγουν από δουλειές, από σχέσεις και γενικότερα οτιδήποτε τους ζορίζει.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons