ΜΑΜΑΔΕΣ

Γιατί συμπεριφερόμαστε σαν τους γονείς μας;

Post by: 11/10/2020 0 comments

Όλοι έχουμε ακούσει την κλασική ατάκα από τους γονείς μας, πως όταν θα μεγαλώσουμε θα γίνουμε σαν κι αυτούς και τότε θα τους θυμηθούμε. Και πάντα μας ακουγόταν παράλογο, γιατί σκεφτόμασταν πως η γενιά μας δεν έχει καμία σχέση με τη δική τους. Κι όμως, όσο περνούν τα χρόνια καταλαβαίνουμε πώς αρχίζουμε και τους μοιάζουμε, στις συμπεριφορές και στον τρόπο σκέψης. Τελικά μήπως είναι δεδομένο ότι θα γίνουμε σαν τους γονείς μας;

1. Ο ρόλος της παιδικής ηλικίας.
Όσο είμαστε μικροί ρουφάμε τα πάντα σαν σφουγγάρι και αυτά καταγράφονται στο υποσυνείδητό μας. Οι άνθρωποι που θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε και ο χαρακτήρας μας, διαμορφώνονται σύμφωνα με τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει. Αυτό σημαίνει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει χαραχτεί μέσα μας η συμπεριφορά και η νοοτροπία των γονιών μας. Έτσι, καθώς μεγαλώνουμε και ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις της ενήλικης ζωής, τότε βγαίνουν από το υποσυνείδητό μας, όλα όσα έχουμε διδαχτεί από τους δικούς μας και αρχίζουμε να τους μοιάζουμε.

2. Είναι το παράδειγμά μας στη ζωή.
Κακά τα ψέματα, δεν γεννηθήκαμε έχοντας εμπειρία για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Μεγαλώνοντας ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις στη ζωή, για τις οποίες δεν ξέρουμε τον τρόπο να τις αντιμετωπίσουμε. Αυτόματα, αυτό που θα κάνουμε, είναι αυτό που θα έκαναν και οι δικοί μας γονείς. Τί πιο απλό, όταν δεν ξέρεις τί να κάνεις, από το να αντιγράψεις κάτι που έχεις δει από τους γονείς σου, σε μία αντίστοιχη κατάσταση;

3. Γιατί τελικά είχαν δίκιο.
Όσο είμαστε μικροί σε ηλικία νιώθουμε πως οι γονείς μας είναι παράλογοι σε όλα. Από το ότι ανησυχούν κάθε φορά που βγαίνουμε έξω και μας περιμένουν μέχρι να γυρίσουμε το ξημέρωμα, μέχρι το κλασικό των μαμάδων «πάρε τη ζακέτα σου μαζί».

Και τελικά γινόμαστε σαν τους γονείς μας. Γιατί είχαν δίκιο σε όσα μας έλεγαν. Κι εμείς φοβόμαστε μην κρυώσουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους λέμε να πάρουν ζακέτα, ακόμα και όταν έξω σκάει ο τζίτζικας. Γιατί μεγαλώνοντας, συνειδητοποιούμε τους κινδύνους που κρύβει αυτός ο κόσμος. Ανησυχούμε όταν οι δικοί μας άνθρωποι βρίσκονται έξω από το σπίτι μας και περιμένουμε να γυρίσουν για να νιώσουμε ήσυχοι. Γιατί τελικά αυτό που μας έλεγαν, “όταν μεγαλώσεις θα με καταλάβεις” ήταν αλήθεια.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons