ΜΑΜΑΔΕΣ

Γιατί οι σχέσεις αλλάζουν με τον ερχομό ενός παιδιού;

Post by: 15/11/2020 0 comments

Με το που γίνεσαι γονιός, αλλάζουν πολλά πράγματα στη ζωή σου. Ειδικά όταν έχεις ένα νεογέννητο, δεν κοιμάσαι, δεν έχεις χρόνο για τον εαυτό σου, πόσο μάλλον για το σύντροφό σου, είσαι κουρασμένη και προσπαθείς να ανταπεξέλθεις στις καθημερινές προκλήσεις που έχει η καινούργια ζωή με ένα παιδί.

Όπως είναι λογικό, η σχέση σου με το σύντροφό σου θα αλλάξει.

1. Αλλάζει η επικοινωνία
Πριν τον ερχομό ενός παιδιού, το ζευγάρι  έχει το χρόνο να μιλήσει για την καθημερινότητά του και να μάθει ο ένας τα νέα του άλλου. Όμως, με ένα παιδί, το κύριο θέμα συζήτησης είναι εκείνο. Πολύ πιο συχνά θα ακουστούν μέσα στο σπίτι φράσεις όπως “φέρε μου το μπιμπερό”, “άλλαξε το μωρό” ή “είναι η σειρά σου να το κάνεις μπάνιο”, παρά “πώς ήταν η μέρα σου σήμερα;”. Έτσι λοιπόν, η επικοινωνία που είχε πριν το ζευγάρι, είναι πολύ πιθανό να χαθεί. Όλα περιστρέφονται γύρω από τη συνεργασία για το παιδί, με αποτέλεσμα η επικοινωνία με το σύντροφο να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

2. Περιορίζεται ο αυθορμητισμός
Όσο ένα ζευγάρι δεν έχει παιδιά έχει και αυθορμητισμό στη σχέση του. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που δεν έχει τις υποχρεώσεις του γονιού, αυθόρμητα μπορεί να αποφασίσει να πάει ένα ταξίδι, να βγει ένα βράδυ έξω για ποτό και να κάνει οτιδήποτε άλλο του αρέσει, χωρίς δεσμεύσεις. Όλα αυτά ανανεώνουν μία σχέση. Το μεγάλωμα όμως ενός παιδιού, δημιουργεί περιορισμούς όσον αφορά αυτόν τον αυθορμητισμό. Δεν είναι πλέον εύκολο να κάνει το ζευγάρι όλα όσα θέλει και όσα το ανανέωναν. Αλλά πρέπει να ακολουθεί έναν προγραμματισμό, που να βασίζεται στην καθημερινότητα και στο πρόγραμμα του παιδιού.

3. Μεγαλώνει η κούραση
Προφανώς και δεν είναι το ίδιο, το να έχεις ως μοναδική υποχρέωση τη δουλειά σου και να γυρνάς στο σπίτι και να μπορείς να ξεκουραστείς. Ακόμα και να μην μαγειρέψεις ή να μην κάνεις δουλειές μία μέρα. Όταν όμως έχεις αποκτήσει παιδιά, πρέπει να μαγειρέψεις, να τα κάνεις μπάνιο, να παίξεις μαζί τους, να τα διαβάσεις. Όλα αυτά περιορίζουν κατά πολύ το χρόνο που έχεις για ξεκούραση. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν τα παιδιά πέφτουν για ύπνο και έχεις επιτέλους λίγο χρόνο να περάσεις με τον σύντροφό σου, είστε και οι δυο σας τόσο κουρασμένοι που το μόνο πράγμα που θέλετε να κάνετε, είναι να πέσετε για ύπνο. Οπότε, ο χρόνος που περνούσατε οι δυο σας μέσα στο σπίτι, σχεδόν εξαφανίζεται.

4. Μειώνεται η συχνότητα του σεξ
Ένα άλλο κομμάτι το οποίο αλλάζει όταν γίνεσαι γονιός, είναι το θέμα σεξ. Όταν το ζευγάρι είναι μόνο του στο σπίτι, ξεκούραστο και χωρίς υποχρεώσεις, μπορεί να ζήσει τον έρωτά του οποιαδήποτε στιγμή θέλει. Όταν όμως έχεις παιδιά, τα πράγματα δυσκολεύουν. Λιγο η κούραση, λίγο η αϋπνία, λίγο το ότι δεν υπάρχει εύκολα πλέον προσωπικός χώρος, η συχνότητα του σεξ μειώνεται καθώς και ο αυθορμητισμός του. Μιας και θα πρέπει να περιμένεις να κοιμηθούν τα παιδιά και να είσαι πάντα προσεκτικός να μην σε καταλάβουν, ο αυθορμητισμός πάει περίπατο και το σεξ πρέπει να γίνεται τη σωστή ώρα.

5. Δεν υπάρχει χρόνος για τον εαυτό σου.
Πλέον προτεραιότητα και για τους δύο γονείς είναι το παιδί. Αυτό φέρνει σε δεύτερη μοίρα το χρόνο που έχει ένας γονιός για τον εαυτό του. Και όταν αρχίζεις και παραμελείς τον εαυτό σου και αφήνεσαι, τότε είναι πολύ πιθανό να χαθεί το ενδιαφέρον που έχει ο σύντροφός σου για σένα. Πριν το παιδί, είχατε πάντα χρόνο να είστε φρέσκοι, περιποιημένοι, φορώντας όμορφα ρούχα, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Μετά τον ερχομό ενός παιδιού δεν υπάρχει χρόνος για ύπνο, πόσο μάλλον για περιποιήσεις, στόλισμα και όμορφα ρούχα. Το μόνο που σε νοιάζει είναι να κάνεις ένα γρήγορο μπάνιο, να φορέσεις την πιο άνετή σου πιτζάμα και να πέσεις κατευθείαν στο κρεβάτι.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons