ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να συμμετέχουν στις δραστηριότητες και να είναι πιο κοινωνικά.

Post by: 14/01/2018 0 comments

Κάποια παιδιά χρειάζονται μια χείρα βοηθείας με τις κοινωνικές δεξιότητές τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ως γονείς τις συνήθεις αναπτυξιακές δεξιότητες που ισχύουν για τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε πού χρειάζεται βοήθεια.

Ορισμένες ενδείξεις ότι το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί περισσότερη κοινωνική καθοδήγηση είναι οι εξής:

  1. Όταν δεν έχει τουλάχιστον ένα ή δύο στενούς φίλους.
  2. Δε μπορεί να δεχτεί ότι έχασε ή υπερβάλλει όταν κερδίζει.
  3. Δεν νοιάζεται αν ένα άλλο παιδί χτύπησε ή έχει κάποιο πρόβλημα.
  4. Είναι αυταρχικό.
  5. Δε μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση με αλλά παιδιά.
  6. Μονίμως ενοχλεί ή πειράζει τα άλλα παιδιά.

Κοινωνικές δεξιότητες ανά ηλικία:

  1. 2 έως 3 ετών: μπορούν να αναζητήσουν την προσοχή των άλλων, να πάρουν πρωτοβουλία για κοινωνική επαφή, τόσο προφορικά όσο και πλησιάζοντας άλλους ανθρώπους.
  2. 3 έως 4 ετών: αντιμετωπίζουν μια κούκλα ή ένα λούτρινο ζωάκι σαν να είναι ζωντανό και αρχίζουν λεκτική επικοινωνία με πραγματικά λόγια.
  3. 4 έως 5 ετών: είναι σε θέση να επιδείξουν μεγαλύτερη συνεργασία με τα παιδιά, είναι πιο επιρρεπή στο να τραγουδούν και να προσποιούνται ότι είναι η μαμά ή ο μπαμπάς στο παιχνίδι.
  4. 5 έως 6 ετών: μπορούν να ευχαριστήσουν τους φίλους τους, να πουν “Λυπάμαι”, “Παρακαλώ” και “Ευχαριστώ”, να καταλαβαίνουν τις κακές λέξεις, να έχουν στρατηγική και διαπραγματεύονται, να κατανοούν το δίκαιο παιχνίδι και την καλή αθλητική ικανότητα.
  5. 6 έως 7 ετών: είναι ικανά να συνειδητοποιούν τα συναισθήματα των άλλων, χρησιμοποιούν τη στάση του σώματος και χειρονομίες για να εκφραστούν, ακούν τους άλλους, λένε την άποψή τους, ωστόσο, δεν μπορούν ακόμα να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε ως γονείς το παιδί σας να γίνει πιο κοινωνικό;

  1. Βρείτε μια δραστηριότητα.

Κολύμβηση, μπαλέτο, γυμναστική, χορός… Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Ακόμα κι από τη βρεφική. Η συναναστροφή με αλλά παιδιά θα βοηθήσει το παιδί σας να έρθει σε επαφή με άλλα παιδάκια και να αρχίσει να κοινωνικοποιείται.

  1. Προσκαλέστε φίλους με παιδιά στο σπίτι.

Είναι ο πιο εύκολος τρόπος. Το παιδί σας θα βρίσκεται στο περιβάλλον του, οπότε θα είναι λιγότερο αγχωμένο και θα μπορέσετε πιο εύκολα να το βοηθήσετε. Παράδειγμα: παροτρύνοντάς το να φέρει κάποιο παιχνίδι του, που θα είναι η αφορμή για να έρθει πιο κοντά με τα άλλα παιδάκια ή, άλλο παράδειγμα, παροτρύνοντάς τα να παίξουν κουκλοθέατρο.

  1. Θέστε όρια.

Εκπαιδεύστε το παιδί σας να σέβεται το χώρο του άλλου και τις επιθυμίες του. Τον ίδιο σεβασμό πρέπει να δείχνει και στα πράγματα των άλλων παιδιών. Θέτοντάς του όρια, το παιδί θα μπορεί να αλληλεπιδρά πιο ομαλά με τα άλλα παιδιά.

  1. “Θες να γίνουμε φίλοι;”

Ένας χώρος που το παιδί μπορεί εύκολα να κάνει παρέες είναι η παιδική χαρά αλλά και το σχολείο. Δείξτε του με ποιον τρόπο να πλησιάσει ένα άλλο παιδάκι αν βλέπετε ότι μόνο του δυσκολεύεται. Για παράδειγμα, μπορεί να πάει σε ένα παιδάκι και να του προτείνει να γίνουν φίλοι. Ακόμα μπορείτε να το παροτρύνετε να μοιραστεί τα παιχνίδια του με ένα άλλο συνομήλικο για να παίξουν. Δώστε κ εσείς μια χείρα βοηθείας προτείνοντας στα παιδάκια που είναι κοντά του να παίξουν όλα μαζί για παράδειγμα κρυφτό ή μπάλα.

Φωτό από: Smart Kids

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons