Ο φόβος της εγκατάλειψης είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής μας, αν δεν τον αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο. Είναι ένα σύνθετο συναίσθημα που επηρεάζει τη συμπεριφορά και την ψυχολογία μας. Ενώ κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει τον φόβο αυτόν με διαφορετικό τρόπο, υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία που μπορούν να εξηγήσουν την ύπαρξή του.
Συναισθηματική ανασφάλεια.
Ένα από τα βασικά στοιχεία που κρύβονται πίσω από τον φόβο της εγκατάλειψης, είναι η ανάγκη για συναισθηματική ασφάλεια και επιβεβαίωση. Ο φόβος αυτός συχνά πηγάζει από προηγούμενες εμπειρίες εγκατάλειψης ή απόρριψης, ιδίως στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Επίσης, αν κάποιος έχει βιώσει την ανασφάλεια ή την απουσία σταθερότητας στις σχέσεις του, είτε φιλικές είτε συναισθηματικές, μεγαλώνοντας, είναι πιθανό να αναπτύξει έναν έντονο φόβο για την εγκατάλειψη.
Έλλειψη αυτοεκτίμησης.
Ένας ακόμα λόγος που δημιουργείται ο φόβος της εγκατάλειψης, είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Αν κάποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αντιλαμβάνεται την αξία του μόνο μέσα από τις σχέσεις του με άλλους, τότε η σκέψη της εγκατάλειψης μπορεί να ενισχύσει αυτές τις αρνητικές πεποιθήσεις.
Κοινωνικές πιέσεις.
Τον φόβο της εγκατάλειψης μπορεί να ενισχύσουν επίσης, οι κοινωνικές πιέσεις και οι προσδοκίες των άλλων. Σε μια κοινωνία, όπου η αξία και η επιτυχία μετριούνται συχνά από τις σχέσεις και την κοινωνική αποδοχή, ο φόβος της εγκατάλειψης μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονος.
Τί να κάνεις;
Για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τον φόβο της εγκατάλειψης, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις τις ρίζες του. Η συζήτηση με έναν ειδικό και η ανάπτυξη σχέσεων, βασισμένων σε εμπιστοσύνη και σεβασμό, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού του αρνητικού συναισθήματος. Μέσα από αυτήν την διαδικασία, μπορείς να επιτύχεις μια πιο ισορροπημένη και ικανοποιητική σχέση με τον εαυτό σου και με τους άλλους.
Η υποστήριξη από φίλους, οικογένεια και άλλα αγαπημένα πρόσωπα, μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, ενώ η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες μπορεί να δημιουργήσει νέες σχέσεις και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σου.
Φωτό από: Nick Fewings / Unsplash