ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Τελικά είσαι τεμπέλα;

Post by: 03/07/2019 0 comments

Το να λες στον εαυτό σου τεμπέλα είναι ένας αρνητικός αυτοπροσδιορισμός. Πολλές φορές, οι άνθρωποι λένε κάποιον άλλον τεμπέλη, όταν αυτός δεν κάνει κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν. Το να αποκαλείς όμως τον εαυτό σου ή κάποιον άλλον τεμπέλα, μπορεί να σε κάνει να γίνεις πραγματικά τεμπέλα. Κάτι σαν αυθυποβολή. “Έλα, μωρέ, αφού είμαι τεμπέλα ούτως ή άλλως, γιατί να μαζέψω το σπίτι”.

  1. Βρες το κίνητρο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: πόσο εύκολα θα σηκωνόσουν στις 6 το πρωί, για να πας να παρακολουθήσεις ένα μάθημα, για ένα καινούργιο πτυχίο; Μόνο και μόνο που σκέφτεσαι το πρωινό ξύπνημα, λες ξέχνα το. Αν όμως ήξερες, ότι με αυτό το πτυχίο θα πιάσεις μια δουλειά, που θα βγάζεις πολλά χρήματα, τότε θα έχεις ένα σημαντικό κίνητρο για να σηκωθείς τόσο πρωί. Δεν είναι λοιπόν, θέμα τεμπελιάς είναι θέμα κινήτρου.

  1. Βρες τα θετικά της υπόθεσης.

Εντάξει, σίγουρα δεν μπορεί κάθε κίνητρο από πίσω να κρύβει πολλά λεφτά, όπως στο προηγούμενο παράδειγμα. Ενδεχομένως, πολλές φορές να χρειαστεί να κάνεις πράγματα για τα οποία δεν έχεις κίνητρο. Όπως το να συμμαζέψεις το δωμάτιό σου ή να βάλεις το πλυντήριο που τόσο βαριέσαι. Πρέπει όμως, κάθε φορά να βρίσκεις κάτι θετικό στην όλη υπόθεση. Έτσι στο παράδειγμά μας, ένα τακτοποιημένο δωμάτιο θα σε κάνει να βρίσκεις πολύ πιο εύκολα και γρήγορα τα πράγματά σου και να σταματήσεις να εκνευρίζεσαι όταν τα χάνεις. Και το πλυντήριο που τόσο πολύ βαριέσαι να βάλεις, θα σε κάνει να έχεις ανά πάσα ώρα και στιγμή οποία ρούχα θέλεις για να φορέσεις.

  1. Προσπάθησε να ξεπεράσεις τα εμπόδια.

Και τώρα θα μου πεις ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορείς να αντισταθείς στην τεμπελιά. Μια περίπτωση είναι η παρακάτω: κάθε μέρα λες να πας πριν τη δουλειά για γυμναστική και κάθε μέρα κλείνεις το ξυπνητήρι. Η λύση, λοιπόν, βρίσκεται στο να προσπαθήσεις να εξαφανίσεις οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο στο στόχο σου. Στο παραπάνω παράδειγμα μπορείς, πολύ απλά, να βάλεις ένα δεύτερο ξυπνητήρι στην άκρη του δωματίου, που θα σε κάνει αναγκαστικά να σηκωθείς για να το κλείσεις.

Φωτό από: lifestyle.ng

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons