ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Τα γονίδια ή το περιβάλλον, επηρεάζουν τον χαρακτήρα;

Post by: 16/09/2022 0 comments

Η προσωπικότητά μας είναι που μας κάνει μοναδικά άτομα. Ο χαρακτήρας αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία, που συνθέτουν την προσωπικότητα ενός ατόμου.

Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι είναι πολύ εξωστρεφείς, ενώ άλλοι είναι πιο εσωστρεφείς και συγκρατημένοι.

Μέχρι αρκετά πρόσφατα, υπήρχε η άποψη ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου, αλλάζουν πολύ λίγο, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μερικές νεότερες μελέτες, από την άλλη, ισχυρίζονται ότι ο χαρακτήρας μας διαμορφώνεται και ότι ορισμένες αλλαγές προσωπικότητας, μπορούν και συμβαίνουν, με την πάροδο του χρόνου.

Γονίδια.

Πόσο ακριβώς επηρεάζει το DNA την προσωπικότητά μας; Οι ερευνητές έχουν αφιερώσει δεκαετίες, μελετώντας δίδυμα,  υιοθετημένα παιδιά και ανάδοχες οικογένειες, για να κατανοήσουν καλύτερα, κατά πόσο η προσωπικότητα είναι γενετικά προδιαγεγραμμένη και κατά πόσο επηρεάζει το περιβάλλον του ατόμου .

Τόσο τα γονίδια, όσο και η ανατροφή, μπορούν να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, αν και μια σειρά από μεγάλης κλίμακας μελέτες δίδυμων, έδειξαν ότι υπάρχει ένα ισχυρό γενετικό στοιχείο.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν, ότι οι προσωπικότητες των πανομοιότυπων διδύμων ήταν παρόμοιες, είτε μεγάλωσαν στο ίδιο σπίτι είτε χωριστά, υποδηλώνοντας ότι ορισμένες πτυχές της προσωπικότητας επηρεάζονται από το DNA.

Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι το περιβάλλον δεν παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα.

Το περιβάλλον.

Ένα πολύ εξωστρεφές άτομο , για παράδειγμα, μπορεί να γίνει κάπως πιο συγκρατημένο με την πάροδο του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μετατραπεί σε εσωστρεφές. Σημαίνει απλώς, ότι έχει συμβεί μια μικρή μετατόπιση και η εξωστρέφεια του ατόμου έχει ελαφρώς τροποποιηθεί. Το άτομο εξακολουθεί να είναι εξωστρεφές και κοινωνικό, αλλά μπορεί να διαπιστώσει ότι απολαμβάνει επίσης, τη μοναξιά ή πιο ήσυχα περιβάλλοντα, περιστασιακά.

Ένας εσωστρεφής, από την άλλη πλευρά, μπορεί να βρει τον εαυτό του να γίνεται κάπως πιο εξωστρεφής, καθώς μεγαλώνει. Αυτό δεν σημαίνει, ότι το άτομο αναπτύσσει ξαφνικά την επιθυμία να είναι στο επίκεντρο της προσοχής ή ότι ξαφνικά λατρεύει ένα μεγάλο πάρτι. Ωστόσο,  μπορεί να διαπιστώσει ότι αρχίζει να απολαμβάνει τις κοινωνικές εκδηλώσεις λίγο περισσότερο.

Γονίδια vs περιβάλλον.

Γονίδια και περιβάλλον αλληλεπιδρούν, με μια μεγάλη ποικιλία τρόπων, για να διαμορφώσουν την ξεχωριστή μας προσωπικότητα.

Και στα δύο παραπάνω παραδείγματα, το βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ατόμου δεν έχει αλλάξει εντελώς. Αντίθετα, οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, που είναι συχνά αποτέλεσμα εμπειριών, έχουν οδηγήσει σε ανεπαίσθητες αλλαγές στη συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons