Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και αλληλεπιδρά με μια ποικιλία ανθρώπων καθημερινά, από τους πιο οικείους του, μέχρι τους ξένους στο δρόμο. Είναι λογικό, μέσα από αυτήν την αλληλεπίδραση, να συμβούν πράγματα, που θα σε στενοχωρήσουν και θα σε προβληματίσουν. Όμως, το να τα παίρνεις όλα προσωπικά δε βοηθά σε τίποτα.
Είμαστε συχνά εξαρτημένοι από τους άλλους για την ευτυχία μας, την ασφάλειά μας, αλλά και συναισθηματικά. Συχνά βασιζόμαστε στους άλλους για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Μερικές φορές, μάλιστα, καταλήγουμε να δίνουμε πολλά από τον εαυτό μας για να κρατήσουμε αυτή την «εξάρτηση».
Δεν είναι λίγες οι φορές, που παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά και δίνουμε σε ορισμένα άτομα, περισσότερη δύναμη από ό,τι τους αξίζει ή θα έπρεπε ποτέ να τους επιτραπεί. Αλήθεια, επιτρέπεις σε κάποιον άλλο, να σου πει ποιός είσαι, αντί να βασίζεσαι σε αυτό που γνωρίζεις ότι είναι αληθινός εαυτός σου; Στην ουσία, το να παίρνεις πράγματα προσωπικά, σε κρατάει συνδεδεμένο με κάποιον άλλο και μπορεί ακόμη και να σε κάνει να νιώσεις σαν θύμα.
Τι να κάνεις;
1. Τι σημαίνει για σένα;
Εστίασε σε αυτό που πραγματικά σημαίνει αυτή η σχέση για σένα. Πόσο επενδύεις σε αυτό το άτομο; Είναι κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή κάποιος άγνωστος; Πόσο σημαντική είναι η άποψη αυτού του ατόμου για σένα; Αλήθεια, υπάρχει λόγος να δώσεις σημασία σε ανθρώπους που δεν είναι σημαντικοί για σένα;
2. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του άλλου.
Προσπάθησε να καταλάβεις τί αισθάνεται, τί σκέφτεται και τί προσπαθεί να σου μεταφέρει το άλλο άτομο. Αυτός είναι ο τρόπος που αλληλεπιδρά γενικότερα με τους άλλους; Είναι ο συνηθισμένος τρόπος του να είναι επικριτικός ή να προσβάλλει; Ίσως αυτό το άτομο, να μην μπορεί να επικοινωνήσει με έναν υγιή τρόπο. Ίσως να έχει έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων και να αισθάνεται ότι ο μόνος τρόπος, με τον οποίο θα ακουστεί και θα του δοθεί προσοχή, είναι να είναι αγενής ή επιθετικός. Ίσως έχει προβλήματα με τις σχέσεις του γενικά και να μην έχει όρια.
3. Δημιούργησε ένα χώρο ανάμεσα στον εαυτό σου και τις αντιδράσεις σου.
Η αρχική σου αντίδραση μπορεί να είναι να πάρεις στα σοβαρά, όσα σου λένε οι άλλοι. Αφιέρωσε χρόνο, για να συγκρατήσεις τα συναισθήματά σου και να αξιολογήσεις τί πραγματικά συμβαίνει, προτού επιτρέψεις να σε αγγίξει συναισθηματικά. Γενικά, είναι καλή ιδέα να δημιουργήσεις έναν υγιή προσωπικό χώρο γύρω σου, στον οποίο δε θα επιτρέπεις εύκολα να «μπαίνει» οποιαδήποτε εξωτερική «επίθεση». Κανείς δεν επιτρέπεται να «μπει σε αυτό το χώρο», εκτός εάν του το επιτρέψεις εσύ. Έτσι, έχεις λιγότερες πιθανότητες να παίρνεις τόσο προσωπικά τα πράγματα.
4. Ζήτα διευκρινήσεις.
Όταν είσαι έτοιμος, ζήτα διευκρινίσεις, για να σου λυθεί η απορία αν όσα συμβαίνουν έχουν «στόχο» εσένα ή αν απλώς εσύ το πήρες προσωπικά. Προσπάθησε να καταλάβεις, τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν απλά έχεις πέσει θύμα των ανασφαλειών σου και των φόβων σου. Πολλές φορές, όταν είμαστε ευάλωτοι ή πληγωμένοι από το παρελθόν μας, πιστεύουμε ότι όλοι στρέφονται εναντίον μας, ακόμα και όταν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η λύση είναι να μιλήσεις με τους εμπλεκόμενους και να αποσαφηνίσεις τα θολά σημεία, που μπορεί να σε κάνουν να παίρνεις κατάκαρδα, γεγονότα και κουβέντες, που δεν θα έπρεπε.