Παρά την έμφαση όλων στη θετική σκέψη, για πολλές δεκαετίες, το επίκεντρο της ψυχολογίας ήταν η αρνητική σκέψη. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, άρχισε να αναπτύσσεται ο κλάδος της θετικής ψυχολογίας, ο οποίος ασχολείται με τις αιτίες και τις συνέπειες της ευτυχίας στην ψυχολογία και την υγεία του ατόμου.
Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αισιοδοξία μπορεί μερικές φορές να κρατήσει τον άνθρωπο μακριά από το να δει την πραγματικότητα με την απαραίτητη σαφήνεια.
- Οι απαισιόδοξοι, για παράδειγμα, έχουν την τάση να ανησυχούν πολύ για το τί θα συμβεί, όπως σε συνεντεύξεις εργασίας ή εξετάσεις, και υπερεκτιμούν της αποτυχίας τους. Ωστόσο, τα άτομα αυτά, είναι καλύτερα προετοιμασμένα σε σχέση με κάποιον υπεραισιόδοξο.
- Έρευνες έδειξαν ότι οι απαισιόδοξοι ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη από ό,τι ήταν οι αισιόδοξοι, όταν έρχονταν αντιμέτωποι με αρνητικά γεγονότα της ζωής. Οι απαισιόδοξοι είχαν, πιθανότατα, ξοδέψει περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν ψυχολογικά για δυσάρεστα γεγονότα.
- Άλλες έρευνες έδειξαν ότι, αν και οι εξαιρετικά χαρούμενοι άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι στις διαπροσωπικές σχέσεις τους και την εθελοντική εργασία, οι λιγότερο χαρούμενοι άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά και είναι επίσης, περισσότερο πολιτικά ενεργοί.
- Η θετική σκέψη έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως το να μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αναλάβουν ρίσκα, τα οποία μπορούν να τους οδηγήσουν και στην επιτυχία. Μπορεί, όμως, να σε οδηγήσει να αγνοήσεις κινδύνους, είτε πραγματικούς είτε πλασματικούς.
- Πολλές φορές έχεις ακούσει για ανθρώπους που γιατρεύτηκαν από δύσκολες ασθένειες με τη βοήθεια της θετικής τους σκέψης. Υπάρχει, όμως, και το αντίστροφο. Άνθρωποι με θετική σκέψη που πάσχουν από ανίατες ασθένειες να κατηγορούν τον εαυτό τους για ό,τι τους συμβαίνει.
Εσύ ανήκεις στους αισιόδοξους ή στους απαισιόδοξους;
Φωτό από: blog.purespadirect.com