ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Μεταμόρφωσε τη ζωή σου σύμφωνα με τη φιλοσοφία του ζεν.

Post by: 22/01/2020 0 comments

Το ζεν επικεντρώνεται στην τεχνική του διαλογισμού. Σίγουρα θα έχεις ακούσει την έκφραση ‘αυτός είναι ζεν’. Σαν έκφραση μπορεί να μην είναι ακριβώς σωστή, αλλά όταν τη λέμε, θέλουμε να περιγράψουμε κάποιον που είναι ήρεμος, συγκεντρωμένος, και δύσκολα μπορεί να τον ταράξει ή να τον επηρεάσει κάτι.

Το ζεν είναι το αντίδοτο σε πολλά από τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας.

Δίνει βάση στην ευημερία και όχι σε έναν εγωκεντρικό και επιθετικό άνθρωπο. Είναι η αρμονία με τη φυσική τάξη των πραγμάτων και όχι η σύγκρουση με αυτήν.

Μας καλεί να είμαστε παρόντες στο τώρα, να μη σκεφτόμαστε συνεχώς το μέλλον και το παρελθόν, αλλά να δίνουμε βάση στη στιγμή. Μέσω του ζεν αποδεχόμαστε τα πράγματα που έρχονται και φεύγουν και δεχόμαστε τη ροή της ζωής.

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να μεταμορφώσεις στη ζωή σου, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του ζεν. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο θέλει προσπάθεια και δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Θέλει υπομονή και επιμονή. Όταν όμως καταφέρεις και μπεις σε αυτή τη διαδικασία, θα δεις αμέσως αποτελέσματα.

Απλοποίησε την καθημερινότητά σου.

Καθάρισε το μυαλό σου, επαναξιολόγησε τα όνειρα και τους στόχους σου. Δημιούργησε μία καθημερινή ρουτίνα για τη ζωή σου, που θα είναι πολύ πιο απλή και όχι τρελή και πολύπλοκη. Πρέπει να ανακαλύψεις τί είναι περιττό και ασήμαντο στην καθημερινότητά σου και σου κλέβει χρόνο και ενέργεια. Έπειτα, πρέπει να μειώσεις ή να αφαιρέσεις εντελώς αυτά τα περιττά κομμάτια. Μην ξεχνάς κάτι: όταν λέμε να απλοποιήσεις τη ζωή σου εννοούμε πνευματικά και ψυχικά, όχι πρακτικά. Αυτό δηλαδή δεν σημαίνει ότι εκεί που θα πήγαινες στο περίπτερο με τα πόδια, κάνεις τα πράγματα πιο απλά πηγαίνοντας με το αμάξι. Εννοούμε να βάλεις σε μία τάξη τις σκέψεις σου και να σταματήσεις να κάνεις τα πράγματα πολύπλοκα.

Καθάρισε το μυαλό σου.

Συχνά δεν συνειδητοποιούμε πως τα εξωτερικά ερεθίσματα επηρεάζουν την κατάσταση του μυαλού μας. Τα εξωτερικά ερεθίσματα αποσπούν την προσοχή μας, μάς απομακρύνουν εντελώς από το στόχο μας και έτσι γινόμαστε πιο επιθετικοί, φοβισμένοι και παράλογοι. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι κάθε πληροφορία που δέχεσαι από τον εξωτερικό κόσμο να τη φιλτράρεις και να κρατάς αυτά που σου είναι πραγματικά σημαντικά, χωρίς να μπουκώνει στο μυαλό σου. Τηλεόραση, social media, internet μάς βομβαρδίζουν με πληροφορίες, με αποτέλεσμα στο τέλος να μπερδευόμαστε και να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι τελικά συμβαίνει στην πραγματικότητα. Κάθε φορά, λοιπόν, που δέχεσαι πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή, πέρνα τες από φίλτρο και κράτα μόνο όσα σου χρειάζονται.

Επαναξιολόγησε τα όνειρα και τους στόχους σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν όνειρα και στόχους. Το κακό είναι ότι δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι μέχρι να τα καταφέρουν, αν τα καταφέρουν. Αυτό είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνεις σύμφωνα με τη φιλοσοφία του ζεν. Για να αλλάξει η ζωή σου, πρέπει να επαναξιολογήσεις τα όνειρα και τους στόχους σου, ούτως ώστε να διακρίνεις ποιά είναι πραγματικά δικά σου και ποιά είναι εν τέλει όνειρα των άλλων. Να διαλέξεις αυτά που θέλεις εσύ να κάνεις και που ξέρεις ότι θα σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένη, όχι γιατί το απαιτεί η κοινωνία γύρω σου ή η οικογένεια ή οι φίλοι σου, ούτε για να εντυπωσιάσεις περισσότερο στον κοινωνικό σου περίγυρο ή να βγάλεις πάρα πολλά λεφτά. Κοίταξε τι είναι αυτό που πραγματικά σε γεμίζει και θα σε κάνει ευτυχισμένο άνθρωπο.

 Δημιούργησε μία ρουτίνα.

Μερικές φορές πιστεύουμε ότι τα πράγματα όπως η “τάξη” και η “δομή” είναι βαρετά. Κι όμως, μία ρουτίνα στην καθημερινότητά σου δημιουργεί μία τάξη στη ζωή σου, η οποία θα σου δώσει το περιθώριο για να δημιουργήσεις και να είσαι ελεύθερη. Δεν έχεις παρατηρήσει καμία φορά, ότι όταν δεν υπάρχει πρόγραμμα στη μέρα σου, μπερδεύεσαι και δημιουργείται ένα χάος και δεν μπορείς να συντονιστείς να κάνεις τίποτα; Ακριβώς για αυτό το λόγο ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά σου και στη ζωή σου θα σου δώσει την ευκαιρία να ξέρεις πού πατάς, να είσαι οργανωμένη και έτσι να μπορείς να ανοίξεις τα φτερά σου και σε νέα πράγματα.

Ξεκίνα διαλογισμό.

Και φυσικά, μιας και μιλάμε για τη φιλοσοφία του ζεν, δεν υπήρχε περίπτωση να μην αναφερθούμε στο διαλογισμό. Ο διαλογισμός είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι στη φιλοσοφία του ζεν, που σε βοηθάει να επιτύχεις πιο εύκολα όλα τα παραπάνω. Μέσω του διαλογισμού επικεντρώνεσαι στο τώρα, σε αυτή τη στιγμή, και μαθαίνεις να αυτοσυγκεντρώνεσαι, να ακούς τις πραγματικές σου ανάγκες και να έρχεσαι σε επαφή με τον εσωτερικό σου κόσμο.

Ο διαλογισμός μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει τη ζωή σου. Είναι μία απλή διαδικασία που μπορείς να την πραγματοποιήσεις οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι

Φωτό από: Pexels

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons