ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας;

Post by: 08/01/2019 0 comments

Το να αλλάξεις συμπεριφορά είναι μια πρόκληση. Μιλάμε, φυσικά, για μακροχρόνιες και πραγματικές αλλαγές. Όχι από εκείνες που κρατάνε για λίγες μέρες.

Πόσες φορές δεν έχουμε πει, πως από αύριο θα σταματήσουμε να θυμώνουμε τόσο εύκολα, να είμαστε ευκολόπιστοι, θα κόψουμε τις κακές συνήθειες για να ευεργετήσουμε τον οργανισμό μας και πολλά άλλα; Και τελικά, κάνουμε πάλι τα ίδια!

Γιατί δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε συμπεριφορά;

1.Έχεις κίνητρο το φόβο.

Όταν έχεις για κίνητρο το φόβο, δε μπορείς να λειτουργήσεις σωστά. Για παράδειγμα, φοβάσαι ότι το κάπνισμα θα σε σκοτώσει, οπότε λες θα το κόψεις. Τελικά, δε το κόβεις ποτέ. Φοβάσαι ότι θα σε αφήσει ο σύντροφός σου, επειδή νευριάζεις εύκολα, οπότε σκέφτεσαι να το διορθώσεις. Αλλά κάνεις πάλι τα ίδια. Γιατί; Γιατί έχεις ως κίνητρο το φόβο. Και ασυνείδητα, θες να πας κόντρα στο φόβο σου. Να μη φοβάσαι. Άρα, κάνεις πάλι τα ίδια. Ενώ, αν είχες ως κίνητρο κάτι αισιόδοξο, θα ήταν πιο πιθανό να διατηρήσεις τις αλλαγές στη συμπεριφορά σου. Δηλαδή, αν σκεφτόσουν πως θα περπατάς με μεγαλύτερη αντοχή και θα αναπνέεις καλύτερα, θα είχες ένα θετικό κίνητρο να κόψεις το κάπνισμα. Αν σκεφτόσουν πόσο χαρούμενη θα ήταν η σχέση σου χωρίς τσακωμούς, τότε θα σταματούσε να νευριάζεις.

2.Νομίζεις ότι είναι απλό.

Προσπαθώντας να αλλάξουμε τις κακές συνήθειές μας, πιστεύουμε ότι είναι μία απλή διαδικασία. Ποτέ όμως, καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή νομίζουμε ότι είναι απλό, στην πρώτη δυσκολία τα παρατάμε. Το να αλλάξεις συμπεριφορές που έχεις υιοθετήσει χρόνια δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να έχεις πολύ πείσμα για να συνεχίσεις την προσπάθεια, παρά τις δυσκολίες.

3.Βαριέσαι.

Ένας άλλος πολύ συνηθισμένος λόγος, είναι το ότι βαριέσαι πολύ εύκολα. Για παράδειγμα, λες ότι θα ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι. Έτσι, γράφεσαι στο γυμναστήριο, αγοράζεις ρούχα, ξεκινάς και πας και κάνεις από την πρώτη μέρα 2 ώρες διάδρομο και σηκώνεις 100 κιλά. Όπως είναι λογικό, θα κουραστείς και μόνο στη σκέψη μετά θα βαριέσαι να ξεκολλήσεις από τον καναπέ.

4.Βάζεις πολύ υψηλούς στόχους.

Δεν είναι κακό στη ζωή μας να βάζουμε υψηλούς στόχους. Το κακό είναι, αυτοί οι στόχοι να μην είναι ρεαλιστικοί και πόσο μάλλον στο χρόνο που περιμένουμε. Μία ακόμα αιτία που δεν καταφέρνεις να αλλάξεις τις συνήθειές σου, είναι γιατί πνίγεσαι και πανικοβάλλεσαι με τη δυσκολία των στόχων που έχεις βάλει. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Ούτε είναι ο σούπερμαν για να μπορούν να πετύχουν ό,τι θέλουν αμέσως. Αν εσύ, λοιπόν, δεν πηγαίνεις βήμα-βήμα τις αλλαγές, αλλά βάζεις πολύ μεγάλους στόχους και προσπαθείς να τους πιάσεις κατευθείαν, τότε η αποτυχία είναι πολύ πιθανή. Θα εγκαταλείψεις αμέσως.

Φωτό από: The Ryersonian

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons