ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Γιατί δε μπορεί κάποιος να σταματήσει να λέει ψέματα;

Post by: 09/04/2021 0 comments

Από μικρά παιδιά όλοι αρχίζουμε να λέμε ψέματα, για να παίξουμε με την πραγματικότητα και να αποφύγουμε πολλές φορές δυσάρεστες συνέπειες. Αργά ή γρήγορα μαθαίνουμε ότι το ψέμα είναι κακό και δεν πρέπει να το λέμε.

Αλλά μερικοί άνθρωποι είναι παθολογικοί ψεύτες, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να σταματήσουν την παραπληροφόρηση για τον εαυτό τους και τους άλλους.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να σταματήσουν να λένε ψέματα και γιατί;

Οι ναρκισσιστές.

Οι ναρκισσιστές είναι συχνά παθολογικοί ψεύτες, επειδή απλά δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια. Προτιμούν να λένε ψέματα για να “ελέγχουν” τους γύρω τους, παρά να είναι ειλικρινείς. Η αλήθεια δεν έχει σημασία για αυτούς. Όταν δεν νοιάζεσαι για τους άλλους ανθρώπους, τα ψέματα δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σημασία, το ίδιο και οι συνέπειές τους. Αυτή η έλλειψη ενσυναίσθησης των ναρκισσιστών, ουσιαστικά σημαίνει έλλειψη συνείδησης.

Θέλουν να πιστέψουν κι οι ίδιοι το ψέμα τους.

Μερικές φορές, η επιθυμία τους για μια εναλλακτική πραγματικότητα κερδίζει και καταλήγουν να λένε ψέματα. Ελπίζουν ότι μπορούν να κάνουν πραγματικότητα, με αυτό τον τρόπο το ψέμα τους, επαναλαμβάνοντάς το ξανά και ξανά και πιστεύοντας σε αυτό. Καμιά φορά μάλιστα δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από το ψέμα τους.

Δε καταλαβαίνουν ότι λένε ψέματα.

Οι αναμνήσεις είναι κάτι υποκειμενικό. Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που θυμόμαστε τα γεγονότα και είναι πιθανό αυτοί οι άνθρωποι που λένε ψέματα, να μην θυμούνται όσα έχουν συμβεί σωστά. Πιστεύουν πραγματικά σε μια εναλλακτική πραγματικότητα που έχουν σκεφτεί. Μπορεί ακόμη και να μην ψεύδονται σκόπιμα σε αυτό το σημείο, αφού πιστεύουν σε αυτά που λένε.

Θέλουν να τραβήξουν την προσοχή.

Ένας από τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι ψεύδονται συνεχώς, είναι να προβάλουν μια συγκεκριμένη εικόνα του εαυτού τους κι έτσι να τραβήξουν την προσοχή. Θέλουν, είτε να εμφανιστούν ως θύματα είτε ως ήρωες σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Πιστεύουν ότι οι άλλοι θα τους βρουν πιο ενδιαφέροντες, θέλουν να κερδίσουν θαυμασμό και αποδοχή από τους ανθρώπους.

Το ένα ψέμα φέρνει το άλλο.

Ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στο ψέμα, κι έτσι όσο περισσότερα ψέματα λένε οι άνθρωποι τόσο πιο εύκολο γίνεται να τα ξαναπούν. Για να κρατήσουν ένα ψέμα ζωντανό, θα εφεύρουν όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για να το κάνουν πιο πειστικό. Τόσο που στο τέλος, δε θυμούνται ποιά είναι η αλήθεια.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons