Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Η Κίνα μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας που έχει ζήσει εκεί

Η Κίνα μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας που έχει ζήσει εκεί

Μια γρήγορη ματιά στη Κίνα…

Ένα ταξίδι στη Κίνα αξίζει. Αξίζει πολύ παραπάνω από ό,τι νομίζουμε. Η χώρα αυτή ξυπνάει συναισθήματα διαφορετικά, λόγω της διαφορετικότητάς της από τις άλλες χώρες. Όπως η χώρα μας, έτσι και η χώρα αυτή έχει ένα πολύ πλούσιο Πολιτισμό. Διαφορετικό μεν, αλλά όμοιο δε. Τον θεωρούμε έναν άλλο Κόσμο, αλλά δεν είναι. Είναι ίδιος με τον δικό μας, η διαφορά είναι ότι εκφράζεται με άλλο τρόπο. Και αυτό τον τρόπο έκφρασης αξίζει να δει κάποιος, σε κάθε χώρα που θα ταξιδέψει γιατί αυτό μας κάνει διαφορετικούς. Οι λαοί εκφραζόμαστε από την κουλτούρα, τις παραδόσεις, ακόμα και από την οικονομία μιας χώρας.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Κίνα είναι ένας γίγαντας που κοιμάται. Προσωπικά, όταν έφτασα στη χώρα αυτή διέκρινα ακριβώς το αντίθετο. Ο γίγαντας αυτός έχει ξυπνήσει πολλά χρόνια τώρα, και λειτουργεί σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι που βρίσκονται μακριά από αυτόν.

Η ανάπτυξη της χώρας αυτής είναι τόσο γρήγορη, όπως και οι ρυθμοί της ζωής εκεί. 3 χρόνια με την διαμονή μου στη Κίνα και ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς έχει περάσει αυτός ο καιρός, σαν χθες μου φαίνεται. Είναι τόσο μεγάλη η χώρα, και τόσα πολλά αυτά που πρέπει να ανακαλύψεις, που χρειάζεσαι αρκετό χρόνο για να αρχίσεις να κατανοείς την φιλοσοφία και την μοναδικότητά της. Ανακαλύπτεις συνέχεια κάτι καινούργιο, κάτι που θα σου προσθέσει γνώση όσον αφορά στον Κινέζικο λαό.

Γλώσσα

Απλοί άνθρωποι αποτελούν τον Κινέζικο λαό, απλότητα λοιπόν χαρακτηρίζει τον Κινέζικο Πολιτισμό. Μια τέχνη, είναι η Κινέζικη Γραφή, μια διαφορετική πολύπλοκη γραφή μακριά από τα Δυτικά δεδομένα. Κάθε ιδεόγραμμά της κρύβει μια φιλοσοφία. Μια φιλοσοφία που για να την κατανοήσεις, πρέπει να γνωρίσεις την γλώσσα αυτή. Μια φιλοσοφία διαφορετική από την Δυτική αλλά συγχρόνως και όμοια.

Πολλοί Δυτικοί θεωρούν τους Κινέζους κλειστό λαό, και αυτό λόγω του διαφορετικού τρόπου σκέψης, αλλά κυρίως της γλώσσας, η οποία δυσκολεύει τους ξένους να επικοινωνήσουν, αλλά και να κατανοήσουν το λαό αυτό.

Όταν έφτασα στο Πεκίνο, τα Κινέζικά μου βρίσκονταν σε επίπεδο κάτω από το μηδέν, το ίδιο και τα Αγγλικά των Κινέζων. Ένα χρόνο, σκέφτηκα, θα χρειαστεί να μάθω την γλώσσα, έτσι φαντάστηκα πριν αρχίσω! Μετά από ένα χρόνο όμως, ξεκίνησα να μιλάω τα καθημερινά, και χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια για να μπορώ να κάνω συζητήσεις με παραπάνω από ένα Κινέζο στο τραπέζι. Έχεις καθίσει σε τραπέζι με 5 Κινέζους να μιλάνε; Χάνεσαι. Έτσι, για έναν ξένο, τα Αγγλικά είναι η εύκολη λύση, είναι λίγοι οι ξένοι οι οποίοι συναναστρέφονται περισσότερο με Κινέζους από ό,τι με Δυτικούς και οι οποίοι ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν κινέζικα.

Θρησκεία

Ο Βουδισμός είναι η πιο οργανωμένη θρησκεία στη Κίνα, ο οποίος εισήχθη από την Ινδία και την Κεντρική Ασία. Εκτός αυτού όμως, έχει επηρεαστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον Κομφουκιανισμό, τον Ταοϊσμό, αλλά και από το γνωστό Γιν Γιανγκ, φιλοσοφίες που και μέχρι σήμερα επηρεάζουν τον Κινέζικο λαό. Διαβάζοντας τα Ανάλεκτα του Κομφούκιου θα πάρετε μια ιδέα για την φιλοσοφία και τα πιστεύω του λαού αυτού.

Φαγητό

Πεκίνο, η πρωτεύουσα της Κίνας με τα πιο όμορφα αξιοθέατα, μέσα από τα οποία ανακαλύπτεις την προσωπικότητα του αρχαίου αυτού Πολιτισμού.

Οι τουρίστες με την διαμονή τους στο Πεκίνο, δεν θα παραβλέψουν να δοκιμάσουν την παραδοσιακή πάπια Πεκίνου σε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια, το Dundong. Η κινέζικη κουζίνα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Η Βόρεια Κίνα αντιπροσωπεύει την πικάντικη κουζίνα και η Νότιο την γλυκόξινη (όπως διαφέρει από περιοχή σε περιοχή η κουζίνα στη χώρα μας).

Οποιαδήποτε όμως περιοχή της Κίνας επισκεφτεί κάποιος, δεν θα αποφύγει να δοκιμάσει τα παραδοσιακά jiaozi. Οι Κινέζοι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς έχουν ως παράδοση να φτιάχνουν jiaozi και να τοποθετούν ένα κινέζικο φλουρί…ο τυχερός; Δεν απέχει πολύ από τη δική μας βασιλόπιτα.

Η Δυτική κουζίνα έχει αρχίσει να μπαίνει σιγά σιγά στις διατροφικές συνήθειες των Κινέζων, κυρίως στις μεγάλες πόλεις (Πεκίνο, Σανγκάι, Γκουανγκζόου). Η Αμερικάνικη κουζίνα (τα γνωστά σε όλους Mc Donalds), αλλά και η Ιταλική είναι αυτές που ο Κινέζικος λαός δεν θα παραβλέψει να δοκιμάσει. H Δύση έχει αρχίσει και επηρεάζει αρκετά τον Κινέζικο λαό τόσο στο φαγητό, αλλά και στο styling.

Με ένα ταξίδι όμως στη Κίνα, σου δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσεις τις γειτονικές της κουζίνες, όπως Κορεάτικη, Μογγολέζικη, Ιαπωνέζικη, Ταϊλανδέζικη κτλ. Πολλοί με ρωτάνε τι τρως εκεί; Τα πάντα.

Φωτογραφία από: www.freedigitalphotos.net
 

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2025 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates