Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Η Κίνα μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας που έχει ζήσει εκεί

Η Κίνα μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας που έχει ζήσει εκεί (2)

Κάνοντας business στην Κίνα…

Τους Κινέζους τους διακρίνει η φιλοξενία τους, η απλότητά τους, η εξυπνάδα τους αλλά και η διπλωματία τους. Οι διαπραγματεύσεις με Κινέζους, είτε για κάτι μικρό είτε για κάτι μεγάλο, θέλουν υπομονή, όπου η υπομονή θα οδηγήσει κάποιον να έχει μια αξιόλογη σχέση με ένα Κινέζο, είτε σε φιλικό επίπεδο, είτε σε επαγγελματικό. Συνεργάζομαι με έναν Κινέζο, σημαίνει κάνω αληθινή φιλία με έναν Κινέζο.

Δουλεύοντας με Κινέζους, μαθαίνεις τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι ίδιοι, αλλά και τον τρόπο που πρέπει να δουλέψεις εσύ με αυτούς, έτσι ώστε να έχεις μια πολύ καλή συνεργασία. Σεβασμός και καλή πρόθεση, είναι δύο στοιχεία τα οποία εκτιμούν οι Κινέζοι και ανταποκρίνονται σε αυτό.

Πολλοί επιχειρηματίες, έχουν απορήσει με τον τρόπο που λειτουργούν οι Κινέζοι, λόγω της διαφορετικότητας που προσεγγίζουν τα πράγματα γύρω τους. Δεν θα αποφύγει κανείς από αυτούς, πριν κλείσει οποιαδήποτε δουλειά, το γνωστό παραδοσιακό κινέζικο ποτό bai jiu, το οποίο είναι κάτι σαν το τσίπουρο. Gan Bei σου λένε, που σημαίνει άσπρο πάτο. Με αυτό τον τρόπο, οι Κινέζοι, μπορούν να διακρίνουν το άτομο με το οποίο θα συνεργαστούν στο μέλλον επαγγελματικά, αλλά και να διακρίνουν τις φιλικές σχέσεις που μπορούν να χτίσουν με αυτόν. Το ποτό αυτό θα το πιείς είτε στο εστιατόριο όταν πας για να τους κάνεις ή να σου κάνουν το δείπνο, είτε όταν βγεις για να τραγουδήσεις τα Καραόκε μαζί τους. Τι νομίζετε; Μόνο οι Έλληνες πάνε στα μπουζούκια ένα ξένο συνεργάτη;

Οι Κινέζοι πρώτα ακολουθούν την καρδιά και μετά την λογική. Το πρόσωπο με το οποίο θα έρθουν κοντά, είναι πολύ σημαντικό για αυτούς, όπως και σημαντικό είναι ο σεβασμός που έχεις για την χώρα τους, αλλά και για οτιδήποτε υπάρχει γύρω τους και γύρω μας.

Οι συζητήσεις οι οποίες αναπτύσσουν οι Κινέζοι στην καθημερινότητά τους, είναι γύρω από συγκεκριμένα θέματα, όπως το φαγητό, οι παραδόσεις που υπάρχουν, ανάλογα τη χώρα, τα τοπία κτλ. Αποφεύγουν να μιλάνε για πολιτικά και οικονομικά θέματα, λόγω του ότι αυτό είναι ευθύνη αυτών που διοικούν την Κίνα. Αυτή είναι η απάντηση που θα σου δώσει ένας απλός πολίτης όταν τον ρωτήσεις για την Πολιτική της χώρας του.

Μην ξεχνάμε ότι στην ουσία η Κίνα είναι ένα κουμμουνιστικό καθεστώς, με μια πινελιά κόκκινη που χαρακτηρίζει την δημοκρατία της χώρας αυτής. Οι άνθρωποι εκεί έχουν μάθει, αλλά και συνηθίσει, να αποφεύγουν να κρίνουν την Πολιτική της χώρας τους… Χρειάζεται ολόκληρη μελέτη για να μπορέσει ένας ξένος να επισκεφθεί το facebook ή το youtube. Κάποια στιγμή όμως κουράζεται να ψάχνει τα διάφορα προγράμματα, τα οποία θα τον βοηθήσουν στη πρόσβασή του στα site αυτά, και θα καταφύγει χρησιμοποιώντας το ανάλογο κινέζικο facebook και το ανάλογο youtube. Είπαμε Δημοκρατία αλλά να μην ξεφύγει η κατάσταση, και επηρεαστεί ο Κινέζικος λαός απότομα από τα Δυτικά πρότυπα, κάτι που βέβαια έχει αρχίσει σιγά σιγά να επηρεάζει κυρίως την νέα γενιά.

Λόγω της ανάπτυξης που έχει η χώρα αυτή αλλά και λόγω της Παγκόσμιας Κρίσης, έχουν έρθει πολλοί μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν να αρπάξουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Αυτοί που θα προσαρμοστούν στα κινέζικα δεδομένα όσον αφορά στην κουλτούρα, στις συνήθειες, στο περιβάλλον, στην γραφειοκρατία, και φυσικά στην γλώσσα, είναι αυτοί που θα ξεχωρίσουν στη χώρα αυτή.

Δεν είναι εύκολο να αλλάζει ο άνθρωπος συνήθειες και τρόπο σκέψης, ειδικά όταν έχει μεγαλώσει σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον. Αυτός που θέλει να επενδύσει τα χρήματά του στη Κίνα, αλλά και να έχει μια απλή συνεργασία με ένα Κινέζο, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του, ότι ο λαός αυτός κρατάει πολύ παραπάνω από ό,τι νομίζουμε τις παραδόσεις του. Οπότε, πριν από οποιαδήποτε συνεργασία με ένα Κινέζο, θα πρέπει να φροντίσει να έχει ενημερωθεί καλά για τις παραδόσεις, αλλά και την φιλοσοφία του λαού αυτού.

Είναι ένας λαός ταλαιπωρημένος, και περιορισμένος. Τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν. Μέχρι πριν, δεν γνώριζαν τι υπάρχει πέρα από την Κίνα.

Το χάσμα που υπάρχει, μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι τεράστιο. Ειδικά τώρα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αυξάνεται ανάλογα και η ψαλίδα αυτή. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια, έχει στρέψει το βλέμμα της παραπάνω στην εσωτερική αγορά.

Ίσως, έχει αντιληφθεί ότι η ανάπτυξη της χώρας με την παράλληλη αύξηση πλούτου αλλά και με ένα σύστημα Παιδείας χαμηλό, μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις. Να ευελπιστούμε ότι το έχει αντιληφθεί και θα πάρει τα ανάλογα μέτρα, αλλιώς όταν αγγίξει η Οικονομική Κρίση το λαό αυτό, καλά είναι να έχουμε ένα μικρό χωράφι και να φυτέψουμε ντομάτες, μαρούλια κτλ.. για να αποφύγουμε να ζήσουμε τις συνέπειες από ό,τι συμβεί στη χώρα, κάτι που θα επηρεάσει πολύ παραπάνω από ό,τι νομίζουμε την Παγκόσμια Οικονομία. Με απλά λόγια…αν η χώρα μας επηρέασε οικονομικά την Ευρώπη όσο υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι, επειδή, σαν κράτος, δεν είχαμε φροντίσει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, φανταστείτε πόσο θα επηρεάσει η Κίνα, και όχι μόνο την Ασία. Η θετική σκέψη όμως πάντα νικάει. Οπότε ας σκεφτόμαστε θετικά.

Φωτογραφία από: www.freedigitalphotos.net
 

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2025 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates