Πέρασαν τα Χριστούγεννα, και ήρθε το Spring Festival, η λεγόμενη Κινέζικη Πρωτοχρονιά. Όπως, οι Άραβες, έτσι και οι Κινέζοι γιορτάζουν διαφορετικές ημερομηνίες την έναρξη του νέου Έτους. Ακολουθούν το αρχαίο Κινέζικο ημερολόγιο, το οποίο δημιουργήθηκε απο τον Κινέζο Αυτοκράτορα Χουανγκτί το 2367 π.Χ. Έτσι, εμείς οι Δυτικοί που βρισκόμαστε στη μακρινή Κίνα, θα γιορτάσουμε για δεύτερη φορά το νέο Έτος στις 10 Φεβρουαρίου( έτος 4711 ή χρονιά του Φιδιού).
Σκέφτηκα, μια απλή περιγραφή δεν είναι αρκετή. Έτσι, τοποθέτησα κάποιες φωτογραφίες για να σας βάλω στο πνεύμα. Όπως εμείς, έτσι και το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι στη Κίνα, είναι γεμάτο απο πλούσια γεύματα. Γεμάτο απο σαλάτες, ψάρια, κρέας, κρασί. Δεν θα λείψουν, βέβαια, και τα παραδοσιακά jiaozi ντάμπλινγκς, τα οποία συνηθίζουν να φτιάχνουν το βράδυ της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς. Μέσα σε αυτά κρύβεται και το τυχερό φλουρί.
Η εσωτερική μετανάστευση την περίοδο εκείνη είναι τεράστια. Όλοι γυρνούν στις επαρχίες για να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους. Δεν βρίσκεις εισιτήριο την περίοδο εκείνη. Καρφίτσα δεν πέφτει στο αεροδρόμιο και στο σταθμό του τρένου. Δεν είναι καλή επιλογή να αποφασίσει κάποιος να ταξιδέψει κοντά σε αυτές τις ημερομηνίες σε επαρχίες και πόλεις.
Στο παρελθόν οι Κινέζοι έκαιγαν μπαμπού, για να διώξουν τα Κακά Πνεύματα. Τώρα, στην αλλαγή του νέου Έτους, ο ουρανός γεμίζει απο πυροτεχνήματα. Κόκκινα, κίτρινα, μώβ…Ένας ουρανός, γεμάτος χρώματα. Για δεκαπέντε μέρες , πρωί- βράδυ το κάθε σπίτι αδειάζει δεκάδες κούτες απο πυροτεχνήματα. Και όπως όλοι γνωρίζετε, οι Κινέζοι είναι πολλοί. Μόνο το Πεκίνο έχει 23.000.000 κατοίκους.
Περιμένουν πώς και πώς να έρθει η μέρα αυτή, που τα μέλη της οικογένειας θα έρθουν κοντά.Θα φάνε όλοι μαζί, και δεν θα σταματήσουν να δίνουν ευχές Αγάπης και Υγείας. Θα ρίξουν μαζί πυροτεχνήματα, θα ξεχάσουν τις λύπες του χρόνου που πέρασε, και θα καλωσορίσουν ενωμένοι το καινούργιο έτος.Για τα παιδιά είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου, αφού πέρα απο τις διακοπές που έχουν για ένα μήνα, γεμίζουν με δώρα, κόκκινους φακέλους (που συμβολίζουν την αφθονία) που περιέχουν χαρτονομίσματα, απο συγγενείς και φίλους.
Εμείς στολίζουμε το δέντρο, οι Κινέζοι στολίζουν με φαναράκια τα σπίτια τους, τους δρόμους και τους ναούς. Στα φανάρια είναι ζωγραφισμένα λουλούδια, ζώα, σκηνές απο Ιστορίες και Μύθους. Εντυπωσιακές παρελάσεις οργανώνονται κάθε χρόνο κάτω απο το φώς του φεγγαριού. Μέσα σε αυτές βρίσκεται και ο περίφημος Δράκος, ο οποίος έχει μήκος εκατό μέτρα και συνήθως τον κρατάνε νέοι άντρες. Με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, και με αμέτρητα πυροτεχνήματα καλωσορίζουν οι Κινέζοι το νέο Έτος.
Οι Έλληνες του Πεκίνου, σας Ευχόμαστε 新年快乐( ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ)
Φωτό αρθρογράφου