Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τι σχεδιάζει ο διάδοχος της Βρετανίας Κάρολος, όταν γίνει βασιλιάς.

Και τι δεν έχει περάσει η δυναστεία των Γουίντσορ. Έχει ζήσει τραγωδίες, σκάνδαλα, πολέμους αλλά και θριάμβους. Αυτές οι δυνατές στιγμές κέρδισαν για δεκαετίες τη συμπάθεια του λαού, ο οποίος αντιμετώπιζε με σεβασμό τη μοναρχία.

Εβδομήντα χρόνια πέρασαν από τότε που η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο. Όλη της τη ζωή υπηρέτησε το λαό που εκπροσωπούσε, μέσα από τις αξίες του καθήκοντος και της θυσίας των προσωπικών της επιθυμιών, με προτεραιότητα το δημόσιο καλό.

Μετά το σύνθετο αυτοκρατορικό της παρελθόν, η Βρετανία επανεξετάζει το σημερινό της ρόλο, ακολουθώντας τα ρεύματα της ιστορίας. Σήμερα, ο λαός και τα Media αντανακλούν τις πολλές και διαφορετικές απόψεις της κοινής γνώμης απέναντι στη μοναρχία. Άλλοι είναι υποστηρικτές, άλλοι είναι δημοκράτες, άλλοι πολέμιοι, άλλοι αδιάφοροι. Είναι σημαντικό για τη βασιλική οικογένεια να κατανοεί την πληθώρα απόψεων του λαού, τον οποίο εκπροσωπεί, ώστε να αντιμετωπίζει κατάλληλα τις πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές, κοινωνικές αναταράξεις της εποχής.

Τον Απρίλιο, μετά το θάνατο του πρίγκιπα του Εδιμβούργου, Φίλιππου, ήρθε το τέλος μιας εποχής. Ο Φίλιππος, άνθρωπος που εγκατέλειψε την καριέρα του στο Ναυτικό για να υπηρετήσει το Στέμμα, που περπατούσε δύο βήματα πίσω από τη βασίλισσα σεβόμενος το πρωτόκολλο, ήταν το μέλος των Γουίντσορ που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εξασφαλίσει την επιβίωση της μοναρχίας, (σχεδόν) από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Ας θυμηθούμε όσα επίσημα ταξίδια έκανε στην Κοινοπολιτεία και πόσο αυστηρός υπήρξε με τις νύφες του, ειδικά με τη Σάρα Φέργκιουσον, όταν εκείνη προκάλεσε σκάνδαλο που επηρέασε τη φήμη της βασιλικής οικογένειας.

Τόσο η βασίλισσα Ελισάβετ, όσο και κάθε μέλος της οικογένειας των Γουίντσορ, έπαιξαν το δικό τους ρόλο στο μετασχηματισμό της Βρετανίας, από παραδοσιακή αυτοκρατορία σε σύγχρονη Κοινοπολιτεία.

Και τώρα, σε αυτήν την ταραχώδη εποχή, πλησιάζει η σειρά του διαδόχου Καρόλου να πάρει τα σκήπτρα στα χέρια. Ήδη, η μητέρα του, του έχει μεταφέρει εδώ και χρόνια μέρος των καθηκόντων της – όχι όμως και τον τίτλο του βασιλιά. Η πρώτη απόφαση που πήρε ο πρίγκιπας ήταν να μειώσει το προσωπικό ασφαλείας των Γουίντσορ, άρα και τα έξοδα, εκτός από τους απευθείας διαδόχους. Αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα τον αδελφό του, Άντριου, επειδή οι κόρες του Βεατρίκη και Ευγενία, δεν θα είχαν συνοδεία αστυνομίας στην προσωπική τους ζωή, αλλά μόνο όταν εκτελούν καθήκοντα εκπροσωπώντας το Στέμμα. Σε δουλειά δηλαδή. Ο Κάρολος απέκλεισε από το μπαλκόνι χαιρετισμών του Μπάκιγχαμ τον μεγάλο αριθμό ατόμων της οικογένειας των Γουίντσορ, για να μην προκαλούν το λαό, δίνοντας την εικόνα ότι όλοι αυτοί πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, ήδη από το 2018, έχει εξασφαλιστεί ότι ο Κάρολος θα διαδεχθεί τη μητέρα του ως επικεφαλής της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Σε συνάντηση των χωρών της Κοινοπολιτείας, ήδη αυτό συμφωνήθηκε.

Ο βασιλιάς εν αναμονή, δεν φαίνεται να είναι τόσο τυπικός και αυστηρός, όσο η μητέρα του. Έχει μια πολύχρωμη και πολυσύνθετη προσωπικότητα.

Ζωγραφίζει ακουαρέλες, πήρε διαζύγιο και ξαναπαντρεύτηκε μια γυναίκα που έχει δρόμο ακόμα, μέχρι να κερδίσει το λαό της Βρετανίας, εκφράζει εδώ και χρόνια τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες, διατηρεί λαχανόκηπο με βιολογικές καλλιέργειες, έχει τολμήσει να εκφράσει δημόσια την άποψή του για τα οφέλη της ομοιοπαθητικής, πράγμα που ποτέ δεν θα έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ. Ποτέ η βασίλισσα δεν εκφράζει τις προσωπικές της προτιμήσεις ή απόψεις για θέματα, εκτός κι αν είναι μέρος του ρόλου της.

Ο Κάρολος σκοπεύει να μειώσει και άλλο τη μοναρχία και τα έξοδά της, όταν έρθει στο θρόνο. Στο μεταξύ, είχε ήδη απώλειες, από το πλευρό του δυο μέλη της οικογένειας. Γι’ αυτό και κλήθηκαν ο μικρός του αδελφός Έντουαρντ, κόμης του Γουέσσεξ, με τη σύζυγό του, Σόφι Ρυς Τζόουνς, να σώσουν την κατάσταση, αναλαμβάνοντας μερικά από τα καθήκοντα που άφησε ο Χάρι, ο οποίος έφυγε για την Αμερική και δεν μπορούσε να αναλάβει ο Άντριου, λόγω της «φερόμενης» εμπλοκής του σε σκάνδαλο.

Μέσα στα επόμενα πλάνα του Καρόλου, όταν θα γίνει βασιλιάς, είναι να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλη τη Βασιλική ακίνητη περιουσία του Στέμματος για έξτρα έσοδα, που θα μειώσουν την χρηματοδότηση της βασιλικής οικογένειας από την κυβέρνηση. Πρώτο μέλημα είναι να κρατήσει μόνο τα διαμερίσματα του επάνω ορόφου ως κατοικία του στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ όλο το ισόγειο θα το αφήσει ανοιχτό για επισκέψεις στο κοινό. Τα Ανάκτορα του Μπαλμοράλ, θα τα μετατρέψει σε μουσείο αφιερωμένο στη βασίλισσα Ελισάβετ. Τον Πύργο του Γουίντσορ, σήμερα κατοικία της βασίλισσας τα Σαββατοκύριακα, θα τον δώσει στον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέητ Μίντλετον. Ο ίδιος δεν το συμπαθεί διότι το κάστρο έχει φασαρία, λόγω των αεροπλάνων που περνούν για να προσγειωθούν στο Χίθροου.

Έχει ήδη κάνει συσκέψεις με ανώτερους αξιωματούχους για το τι θα συμβεί στα ανάκτορα όταν εκείνος ανέβει στο θρόνο με την Καμίλλα δίπλα του και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ ως διάδοχο. Ο Κάρολος χρειάζεται να χειριστεί με διπλωματία τα μέλη της οικογένειάς του για να δεχτούν τις αλλαγές. Βέβαια, θα δώσει πρώτος το παράδειγμα, μειώνοντας δραματικά τα δωμάτια κατοικίας του Μονάρχη. Αυτή τη στιγμή τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αποτελούνται από 52 βασιλικά δωμάτια ή δωμάτια φιλοξενίας και 188 δωμάτια για το προσωπικό.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος των εξόδων, ας γνωρίζει ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, περνούν αυτή την περίοδο μια δεκαετούς διάρκειας ανακαίνιση, αξίας 430 εκατομμυρίων ευρώ!

Στο πλευρό του Καρόλου θα βρίσκεται ο γιος του, πρίγκιπας Γουίλιαμ, δούκας του Κέιμπριτζ, που είναι πολύ δημοφιλής στο λαό, με προφίλ οικογενειάρχη, λιγότερο πολυσύνθετος χαρακτήρας από τον πατέρα του. Ο τρόπος που εκφράζει τις απόψεις του, σε συνδυασμό με τα καθήκοντα που ασκεί, τις φιλανθρωπικές και στρατιωτικές οργανώσεις που υπηρετεί, είναι πολύ πιο ξεκάθαρος και οικουμενικός.

Αυτή τη στιγμή, η προσωπική περιουσία του Γουίλιαμ ανέρχεται σε 26 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από ένα τραστ που κληρονόμησε από τη μητέρα του. Κληρονόμησε επίσης, μαζί με τον αδερφό του Χάρι, ένα μεγάλο ποσόν από την προ-γιαγιά του, που πέθανε το 2002. Επίσης, τα δύο αδέλφια σίγουρα θα κληρονόμησαν μέρος της περιουσίας του παππού τους, πρίγκιπα Φίλιππου, αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ λαμβάνει από τον πατέρα του, ετησίως, 35 εκατομμύρια ευρώ για τα έξοδα ζωής του, τα ταξίδια του, το προσωπικό ασφαλείας του και την γραμματειακή του υποστήριξη.

Όταν ο πατέρας του ανέβει στο θρόνο της Βρετανίας, ο Γουίλιαμ θα γίνει διάδοχος του θρόνου και θα κληρονομήσει το Δουκάτο της Κορνουάλλης. Σύμφωνα με το βρετανικό νόμο, ο πρωτότοκος γιος του εκάστοτε μονάρχη κληρονομεί την κατοχή του Δουκάτου της Κορνουάλλης. Αυτός ο τίτλος είναι ένα τεράστιο «πακέτο» ακίνητης περιουσίας που επιτρέπει στο διάδοχο να εισπράττει ένα γερό εισόδημα, όσο βρίσκεται σε αναμονή να ανέβει στο θρόνο. Τα εισοδήματα αυτά, δεν φορολογούνται. Επειδή συχνά αυτό το δικαίωμα αμφισβητήθηκε στο παρελθόν, ο πρίγκιπας Κάρολος, με δική του πρωτοβουλία, άρχισε από το 1991 να πληρώνει φόρο το 25% των εσόδων του και τα τελευταία 10 χρόνια, με δική του πρωτοβουλία, πληρώνει το 50% των εσόδων από το Δουκάτο. Η έκταση του Δουκάτου χρησιμοποιείται για τη γεωργία, για ιδιωτικές κατοικίες και εμπορικά κτίρια. Η αξία του Δουκάτου είναι πάνω από ένα δις.

Επειδή ο Κάρολος λατρεύει τα ανάκτορα του Χάιγκροουβ, που βρίσκονται μέσα στο Δουκάτο της Κορνουάλλης, όταν γίνει βασιλιάς, θα το κρατήσει για εξοχικό και θα πληρώνει ενοίκιο στον γιο του Γουίλιαμ, 800.000 ευρώ το χρόνο. Ένα άλλο εξοχικό που σκοπεύει να κρατήσει ο Κάρολος είναι το Μπίρκχωλ στη Σκωτία, κοντά στο Μπαλμοράλ. Τέλος, θα ανοίξει για το κοινό και το Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ, όταν το κληρονομήσει.

Με τον πρίγκιπα Χάρι έξω από το παιχνίδι, στον οποίο ο Κάρολος θα έδινε το Κλάρενς Χάουζ, άγνωστο τι θα του δώσει ακριβώς. Αλλά ο Χάρι είναι ο πονοκέφαλος και, ίσως, η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο Γουίλιαμ όταν γίνει μονάρχης. Η ρήξη των δύο αδελφών αφήνει πολλά ερωτηματικά για τη μοναρχία, ειδικά επειδή ο Χάρι δεν σταματά τα βέλη κατά της οικογένειάς του.

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates