Πανέμορφη, κομψή, πολύτεκνη και φιλάνθρωπη, η Ράνια είναι η βασίλισσα της Ιορδανίας και σύζυγος του βασιλιά Αμπντάλα του 2ου, της Ιορδανίας.
Γεννήθηκε με το όνομα Ράνια Αλ-Γιασίν, κόρη Παλαιστινίων, στο Κουβέιτ, στις 31 Αυγούστου του 1970. Από την πλευρά της μητέρας της έχει τουρκικές ρίζες, ενώ ο πατέρας της, γιατρός στο επάγγελμα, κατάγεται από τη Δυτική όχθη του Ιορδάνη.
Παιδικά χρόνια.
Μεγάλωσε, παίρνοντας δυτική μόρφωση, αρχικά στο Κουβέιτ, στο New English School και μετά, συνέχισε τις σπουδές της στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, από όπου πήρε πτυχίο στις business. Το 1991, ακολούθησε τους γονείς της στην Ιορδανία, μετά τη φυγή τους από το Κουβέιτ, γιατί άρχισε ο πόλεμος του Κόλπου, πράγμα που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες Παλαιστινίων σε αναζήτηση νέου τόπου κατοικίας. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν.
Με το πτυχίο της στο χέρι, η Ράνια ξεκίνησε να εργάζεται στη Citibank, στην Ιορδανία. Λίγους μήνες μετά, άλλαξε δουλειά και εντάχθηκε στα στελέχη της Apple, στα γραφεία τους στο Αμμάν.
https://www.instagram.com/p/CZWRw3ys5_h/
Η γνωριμία και ο γάμος με τον Αμπντάλα.
Τον Ιανουάριο του 1993, συνοδεύοντας έναν συνάδελφο, η Ράνια βρέθηκε προσκεκλημένη σε ένα φιλικό δείπνο που είχε διοργανώσει η αδερφή του Πρίγκιπα Αμπντάλα μπιν Αλ-Χουσεΐν του 2ου. Εκεί, βρισκόταν προσκεκλημένος και ο ίδιος ο πρίγκιπας.
Σε αυτό το δείπνο, αντάλλαξαν βλέμματα για πρώτη φορά οι δυο τους και ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα. Εκείνη, μια κοινή θνητή του Αραβικού κόσμου και εκείνος, πρίγκιπας.
Δύο μήνες μετά τη γνωριμία τους, αρραβωνιάστηκαν και έξι μήνες μετά, στις 10 Ιουνίου του 1993, παντρεύτηκαν.
Ο – τότε πρίγκιπας και σήμερα βασιλιάς – Αμπντάλα κατάγεται από τον οίκο Χασεμάιτ, που βασιλεύει στην Ιορδανία από το 1921. Θεωρείται 41ος απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ – του ιδρυτή του Ισλάμ. Η οικογένεια κυβερνούσε τη Μέκκα για 700 χρόνια, μέχρι το 1925 και είναι, μετά τον Αυτοκρατορικό οίκο της Ιαπωνίας, η δεύτερη αρχαιότερη δυναστεία.
Η βασίλισσα Ράνια μιλάει θαυμάσια αραβικά και αγγλικά, είναι μουσουλμάνα στο θρήσκευμα, έχει ύψος 1,71 μέτρα και ζυγίζει 56 κιλά, πράγμα που της χαρίζει διαστάσεις μοντέλου και το ιδανικό σώμα για να διαλέγει ρούχα των designers υψηλής ραπτικής. Σε συνδυασμό με το εξαιρετικό της γούστο, είναι ένα fashion icon. Κάθε οίκος επιθυμεί να φορέσει η Ράνια σύνολα από την κολεξιόν του.
Ο γάμος των δύο ερωτευμένων έγινε στο παλάτι Ζαχράν, στο Αμμάν. Στο γάμο ήταν παρών και ο βασιλιάς Χουσεΐν, πατέρας του γαμπρού, με την 4η σύζυγό του, βασίλισσα Νουρ. Για την τελετή, η Ράνια Αλ-Γιασίν, διάλεξε ένα νυφικό του Βρετανού σχεδιαστή Μπρους Όλντφιλντ και το φορούσε με ασορτί στέκα στα μαλλιά και πέπλο. Δεν φορούσε τιάρα. Ραμμένο από μεταξωτό σουά σοβάζ ύφασμα, ήταν κεντημένο στο γιακά, στα μανίκια και στο στρίφωμα με χρυσά και ασημένια λουλούδια. Για τη δεξίωση του γάμου, που έγινε στους κήπους του Ραγκαντάν Παλάς, η νύφη φόρεσε μια δεύτερη δημιουργία του οίκου, ενώ ο γαμπρός φορούσε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, τη στρατιωτική του στολή. Μετά την τελετή, το ζευγάρι επιβιβάστηκε σε μια ανοιχτή Ρολς Ρόις, στολισμένη με λευκά ανθούρια και βγήκε στην πόλη να χαιρετήσει το λαό που τους επευφημούσε.
https://www.instagram.com/p/CVcTcxEM-aK/
Στο θρόνο της Ιορδανίας.
Ούτε η Ράνια, ούτε ο Αμπντάλα φαντάστηκαν ποτέ ότι θα ανέβουν στο θρόνο της Ιορδανίας. Ο Αμπντάλα είναι γιος του βασιλιά Χουσεΐν και της δεύτερης συζύγου του, πριγκίπισσας Μούνα Αλ-Χουσεΐν. Γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1962, δεύτερος από 11 παιδιά. Κανονικά ήταν διάδοχος του θρόνου. Όμως, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, ο βασιλιάς Χουσεΐν έχρισε ως διάδοχό του το 1965 (επειδή ο γιος του ήταν μόλις 3 ετών) τον αδελφό του, Χασσάν.
Συνολικά, ο βασιλιάς Χουσεΐν άλλαξε τη σειρά διαδοχής του 4 φορές: αρχικά έχρισε διάδοχο τον μεγάλο αδερφό του, Μωάμεθ, μετά τον μικρό γιο του Αμπντάλα, στη συνέχεια τον αδελφό του, Χασσάν και, τέλος, το 1999, όταν αρρώστησε βαριά, πριν πεθάνει διόρισε κληρονόμο του τον, ενήλικο πια, Αμπντάλα.
Ο πρίγκιπας Αμπντάλα, ανέβηκε στο θρόνο της Ιορδανίας ως βασιλιάς, στις 7 Ιανουαρίου του 1999. Ακολούθησε δεξίωση στο Ραγκαντάν Παλάς, στην οποία παρέστησαν 800 αξιωματούχοι. Στη συνέχεια, με μια αυτοκινητοπομπή, ο νεαρός βασιλιάς, 37 ετών τότε, και η σύζυγός του, Ράνια, 29 ετών μόνο, χαιρέτησαν το λαό του Αμμάν. Τον Μάρτιο του 1999, ο βασιλιάς Αμπντάλα ανακήρυξε βασίλισσα τη σύζυγό του, τη νεαρότερη βασίλισσα στον κόσμο. Ο τίτλος δεν δίνεται αυτόματα στη σύζυγο του μονάρχη της Ιορδανίας, γι’ αυτό αν δεν την είχε ανακηρύξει βασίλισσα, θα διατηρούσε τον τίτλο της πριγκίπισσας, όπως η μητέρα του.
https://www.instagram.com/p/CEkYSejhki5/
https://www.instagram.com/p/BoLikUOBANF/
Μαζί, το ζευγάρι απέκτησε 4 παιδιά: τον πρίγκιπα Χουσεΐν (γεν. στις 28 Ιουνίου 1994), που είναι ο διάδοχος του θρόνου, την πριγκίπισσα Ιμάν (γεν. στις 27 Σεπτεμβρίου 1996), την πριγκίπισσα Σάλμα (γεν. στις 26 Σεπτεμβρίου 2000) και τον πρίγκιπα Χασσέμ (γεν. στις 30 Ιανουαρίου 2005).
https://www.instagram.com/p/CRhq3nlh0Ue/
Η κοινωνική και φιλανθρωπική δράση της βασίλισσας Ράνιας.
Αν και ζει μέσα στα πλούτη, η βασίλισσα Ράνια κρατάει τα πόδια της γερά στη γη. Με την επαγγελματική της εμφάνιση, την κομψότητα και την εξωστρέφειά της, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της σύγχρονης γυναίκας του αραβικού κόσμου. «Είμαι Αράβισσα ως το κόκκαλο, αλλά είμαι και αυτή που μιλάει τη διεθνή γλώσσα», έχει δηλώσει στο παρελθόν.
Παρότι φωτογραφίζεται πολύ συχνά σε fashion shows, σε events της υψηλής κοινωνίας και συναναστρέφεται με την ελίτ του κόσμου, είναι μια γυναίκα σεμνή που ακόμα και στη στέψη της, δανείστηκε την τιάρα της κουνιάδας της. Αφιερώνει το χρόνο της στη μεταρρύθμιση της παιδείας, στη δημόσια υγεία, στην ενδυνάμωση των νέων και στον δια-πολιτισμικό διάλογο ανάμεσα στη Δύση και τον Αραβικό κόσμο. Έχει εκφραστεί δημόσια κατά των «εγκλημάτων τιμής» που γίνονται από άντρες ως τιμωρία στις αδερφές ή γυναίκες τους, διότι «ατίμασαν» την οικογένειά τους, παραβιάζοντας κοινωνικές παράδοσης. Η Ράνια, αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες στα σχολεία, για την υποχρεωτική εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων.
Η βασίλισσα Ράνια έχει ιδρύσει την Παιδαγωγική Ακαδημία Βασίλισσα Ράνια, το ταμείο Αλ-Αμμάν για το μέλλον των ορφανών, το Ίδρυμα Ιορδάνης Ποταμός για την ασφάλεια των παιδιών, τον οργανισμό Edraak για την online μόρφωση των παιδιών στην αραβική γλώσσα, το πρώτο διαδραστικό Παιδικό Μουσείο, το Βραβείο Αριστείας για την εκπαίδευση, για να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις φιλανθρωπικές και κοινωνικές της δράσεις.
https://www.instagram.com/p/B3Zx2CkBLLz/
Προκειμένου να στηρίξει τις δράσεις της, η βασίλισσα Ράνια είναι πολύ ενεργή στα Κοινωνικά Μέσα. Έχει δικό της website, το queenrania.jo, δικό της κανάλι στο YouTube, δικό της λογαριασμό στο Twitter, το @Queen Rania και σελίδα στο Facebook, με 16 εκατομμύρια likes στη σελίδα της.
Έχει συγγράψει 4 βιβλία, είναι μέλος σε διεθνείς οργανισμούς, όπως στην Unicef. Ανάμεσα στις αναγνωρίσεις και στις βραβεύσεις της είναι το βραβείο «Η Προσωπικότητα με τη μεγαλύτερη επιρροή» στη σύνοδο Αράβων μήντια ινφλουένσερς, στο Ντουμπάι, και το 2011, η αναγνώρισή της από το περιοδικό Forbes σαν μια από τις 100 ισχυρότερες γυναίκες στον πλανήτη.
Αυτή η δυναμική γυναίκα, πάντοτε βρίσκει χρόνο για τα 4 παιδιά της. Πάντοτε απολάμβανε να τα βάζει το βράδυ στο κρεβάτι και να τους διαβάζει τις αγαπημένες τους ιστορίες ή στίχους από το Κοράνι. Τώρα, τα παιδιά της μεγάλωσαν, κάνουν διεθνείς ομιλίες και χειρίζονται λογαριασμούς εκατομμυρίων followers στο Ιnstagram.
Η βασίλισσα, που έχει εκφράσει πόση τιμή νιώθει να υπηρετεί το λαό της, έχει αναρτήσει τη φιλοσοφία της στην εισαγωγική σελίδα της προσωπικής ιστοσελίδας της: «Δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους κάτω από το πρίσμα των δικών μας στερεότυπων.»