ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα, η ζωή με τον Κάρολο μέχρι το διαζύγιο.

Post by: 09/10/2021 0 comments

Σήμερα, θα θυμηθούμε τη ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνα μετά τον παραμυθένιο γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο, που έγινε στο ναό του Αγίου Παύλου, στις 29 Ιουλίου του 1981 και τον παρακολούθησαν 720.000.000 θεατές σε όλο τον κόσμο.

Μετά το γάμο, η πίεση για να κάνουν παιδιά – κυρίως από τον Τύπο – ήταν ανυπόφορη. Όπως η ίδια αποκάλυψε στον Άντριου Μόρτον, συγγραφέα του βιβλίου «Νταϊάνα: Η αληθινή της ιστορία», η πριγκίπισσα θυμόταν την εμπειρία των δύο γεννήσεων των παιδιών της, καθώς και οι δύο είχαν μια σκιά πάνω τους.

Στην περίπτωση του Ουίλιαμ, μια και η πίεση για διάδοχο ήταν μεγάλη, η Νταϊάνα ήθελε να μείνει γρήγορα έγκυος. Όμως, έπρεπε να βρουν μια ημερομηνία που, όταν το μωρό τους θα έρχονταν στον κόσμο, να μην συμπέσει με τους αγώνες πόλο του πρίγκιπα Καρόλου. Όταν ο Ουίλιαμ γεννήθηκε τελικά, στις 21 Ιουνίου του 1982, ο Κάρολος κατέβηκε από το άλογό του και πήγε στο μαιευτήριο… Όλοι έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας και η ίδια η πριγκίπισσα Νταϊάνα, σχολίασε ειρωνικά: «ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους του, ένιωσα ευγνώμων γι’ αυτό».

Τη δεύτερη φορά που έμεινε έγκυος η πριγκίπισσα Νταϊάνα, σύμφωνα με τη δική της μαρτυρία, ήταν η εποχή που, για πρώτη φορά, είχαν βρεθεί, παρά τις διαφορές τους, πολύ κοντά με τον πρίγκιπα Κάρολο. Έτσι, δεν χρειάστηκε να υπολογίσουν τους αγώνες πόλο στον οικογενειακό προγραμματισμό τους.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η Νταϊάνα γνώριζε το φύλο του παιδιού, αφού το είδε και στον υπέρηχο, αλλά ουδέποτε ενημέρωσε τον άντρα της, πρίγκιπα Κάρολο, ότι περιμένει αγόρι. «Ο Κάρολος» είχε πει η πριγκίπισσα, «ήθελε δύο παιδιά και ήθελε κόρη».

Με το που γεννήθηκε ο Χάρρυ στις 15 Σεπτεμβρίου του 1984, η πρώτη φράση του πρίγκιπα Καρόλου ήταν: «Ω Θεέ μου, αγόρι είναι! Και έχει και κόκκινα μαλλιά!» Η απογοήτευσή του συνεχιζόταν ακόμα και μέχρι τη βάφτιση του Χάρρυ. «Απογοητευτήκαμε τόσο πολύ, νομίζαμε ότι θα είναι κορίτσι», είπε στη μητέρα της. Η μητέρα της του απάντησε: «Δεν συνειδητοποιείς πόσο τυχεροί είστε που έχετε ένα υγιές και νορμάλ παιδί;» Από εκείνη την ημέρα, ο Κάρολος «κατέβασε ρολά», πράγμα που κάνει όταν κάποιος άλλος που πηγαίνει κόντρα.

Αμέσως μετά τη γέννηση του Χάρρυ, ο γάμος τους διαλύθηκε και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση του χωρισμού. Ο Κάρολος, το 1986, ζέστανε ξανά τη σχέση του με την Καμίλλα Πάρκερ-Μπόουλς.

Στο μεταξύ, με τον γάμο της, η πριγκίπισσα του λαού (People’s Princess), είχε εξελιχθεί σε είδωλο χάρης, κομψότητας και λάμψης, εκπέμποντας φυσική γοητεία και ταλέντο, και χρησιμοποίησε τη δημοφιλία της για να στηρίξει πολλούς φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Όπως δήλωσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Κάρολος άρχισε να ζηλεύει τη δημοτικότητά της, ιδιαίτερα στα ταξίδια τους. Υπήρχε κόσμος που ακουγόταν να λέει έξω από το αυτοκίνητο: «Α, ήρθαμε από τη λάθος πλευρά του αυτοκινήτου. Θέλουμε να δούμε εκείνην, όχι αυτόν!» Φυσικά, δεν ήταν συνηθισμένος να ακούει τέτοια σχόλια και τον ενοχλούσαν: «Καταλαβαίνω τη ζήλια του, αλλά δεν μπορούσα να του εξηγήσω ότι δεν ζήτησα εγώ να συμβεί αυτό.»

Όσο μεγάλωναν οι διαφορές της με τον πρίγκιπα Κάρολο, η πριγκίπισσα Νταϊάνα έπρεπε ταυτόχρονα να πολεμήσει την επιλόχεια κατάθλιψη, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, τις διατροφικές διαταραχές (βουλιμία), τις απιστίες του συζύγου της, απόπειρες αυτοκτονίας και όλο το άγχος από το συνεχές κυνηγητό των μήντια, των θαυμαστών και των παπαράτσι.

Μετά από συνεχείς αλληλοκατηγορίες, αποκαλυπτικές βιογραφίες και αφού παραδέχτηκαν και οι δύο πλευρές τις εξωσυζυγικές σχέσεις τους, το ζευγάρι χώρισε, επειδή το ζήτησε ο Κάρολος, το 1992. Η Νταϊάνα αποκάλυψε τη δική της πλευρά το 1992 με το βιβλίο «Νταϊάνα: Η αληθινή της ιστορία» και με μια συνέντευξη στο BBC, το 1995. Στη συνέντευξη παραδέχθηκε ότι διατηρούσε για 5 χρόνια σχέση με τον λοχαγό του ιππικού, Τζέημς Χιούιτ. Εκεί, εξέφρασε και την περίφημη φράση, μιλώντας για τη σχέση του πρίγκιπα Καρόλου με την Καμίλλα: «Ήμασταν τρεις σε αυτό το γάμο.»

Στις 29 Ιουνίου 1994 και ο Κάρολος έδωσε μια συνέντευξη στην οποία παραδέχτηκε ότι απάτησε την Νταϊάνα μετά, όμως, αφού προσπάθησαν και οι δύο στο γάμο τους και η ρήξη δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Την ημέρα που προβλήθηκε η συνέντευξη, η Νταϊάνα εμφανίστηκε σε μια εκδήλωση με ένα σέξι μαύρο φόρεμα, με έξω τους ώμους, το οποίο ονομάστηκε «το φόρεμα της εκδίκησης».

Ακολούθησαν πολλές διαπραγματεύσεις ώσπου το διαζύγιο βγήκε τον Αύγουστο του 1996, ένα χρόνο πριν το θάνατό της. Η Νταϊάνα είχε πάρει αρκετά μεγάλη άπαξ διατροφή, 17.000.000 λίρες τότε, που σήμερα η αξία τους θα ήταν 31.000.000, τόση ήταν η επιθυμία του Καρόλου να την ξεφορτωθεί. Το μόνο που έχασε η πριγκίπισσα ήταν ο τίτλος «Η Αυτή βασιλική Υψηλότης» και επέστρεψε όλα τα κοσμήματα που ανήκαν στο Στέμμα.

Το ζευγάρι υπέγραψε σύμφωνο εμπιστευτικότητας, για να μην αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες του διαζυγίου και, κυρίως, οι προσωπικές και πικάντικες λεπτομέρειες της κοινής τους ζωής. Ο πρίγκιπας Κάρολος χρειάστηκε να δανειστεί χρήματα από τη μητέρα του, προκειμένου να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις της Νταϊάνα. Η ίδια είχε κλείσει συνάντηση με τη βασίλισσα και της είχε εξηγήσει πως αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της, θα αποσύρει το διαζύγιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Κάρολος θα έπρεπε να περιμένει άλλα δύο χρόνια για να βγει το αυτόματο διαζύγιο, πράγμα που δεν άντεχε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η Νταϊάνα θα τους έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση, αφού θα πουλούσε τα κοσμήματά της για να ζήσει, στο μεταξύ.

Σε όλη τη διάρκεια του γάμου της, αλλά και μετά, η Νταϊάνα υπήρξε μια θαυμάσια μητέρα. Ήθελε να μεγαλώσει τα παιδιά της με μια κανονική ζωή και ας ήταν γαλαζοαίματοι. Στην περιοδεία 6 εβδομάδων της Αυστραλίας, αν και αντίθετα από το πρωτόκολλο, πήρε μαζί της των 9 μηνών Ουίλιαμ και την νταντά του, για να μη μείνει μακριά του. Πάντα έβρισκε χρόνο ανάμεσα στα καθήκοντά της για να παίξει με τα παιδιά της, να πηγαίνουν μαζί σε σκι ρηζόρτ και σε θεματικά πάρκα, σαν να ήταν μια νορμάλ οικογένεια. Παρά το πρωτόκολλο, άνοιγε τα χέρια της να τα υποδεχτεί, εκφράζοντας δημόσια τα αισθήματά της για αυτά. Τα παιδιά ξεκίνησαν εκπαίδευση σε σχολείο και τα συνόδευσε η ίδια στο σχολείο, αντίθετα με την παράδοση που ήθελε να εκπαιδεύονται τα νεαρά μέλη της βασιλικής οικογένειας στο σπίτι με την γκουβερνάντα.

Σπουδαίο ήταν το φιλανθρωπικό έργο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

  • Υποστήριξε ιδρύματα κατά του AIDS, που αποτελούσε το κοινωνικό στίγμα της εποχής.
  • Ξεκίνησε ολόκληρη καμπάνια με τη φυσική της παρουσία ενάντια στις νάρκες που ακρωτηριάζουν αθώα θύματα.
  • Υποστήριξε ιδρύματα κατά της φτώχειας και των αστέγων, κατά της λέπρας, κατά του παιδικού καρκίνου, έφερε στο φως κοινωνικά θέματα που, ως τότε, η κοινωνία αντιμετώπιζε με προκατάληψη.

Μετά το διαζύγιό της, είχε γίνει η βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων. Όμως, στις 31 Αυγούστου του 1997, μαζί με τον τότε Αιγύπτιο σύντροφό της, Ντόντι Αλ Φαγιέντ, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κάτω από τη γέφυρα Άλμα, στο Παρίσι.

Στις αστυνομικές έρευνες της Γαλλικής αστυνομίας, αποκαλύφθηκε ότι ο οδηγός της μοιραίας Μερσεντές προκάλεσε το ατύχημα, προσπαθώντας να ξεφύγει από τους παπαράτσι, γιατί ήταν μεθυσμένος. Η Νταϊάνα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά παρά τη δίωρη εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, υπέκυψε στα τραύματά της και έχασε τη μάχη με τη ζωή, στα 36 της χρόνια. Δυστυχώς, δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, αναγκάστηκε μετά από πίεση 5 ημερών, να κάνει δημόσια δήλωση στο λαό. Την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, που έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1997 και στην οποία παραβρέθηκαν και τα δύο της αγόρια, 15 και 13 ετών, παρακολούθησαν 2,5 δισεκατομμύρια θεατές.

(Αύριο, η συνέχεια)

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons