ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Μιχαήλ της Ελλάδας: Ο Έλληνας πρίγκιπας που παραιτήθηκε για τα μάτια της γυναίκας που αγάπησε!

Post by: 19/05/2022 0 comments

Υπάρχουν ιστορίες και ιστορίες αγάπης, το να παραιτηθείς από τα δικαιώματά σου στο θρόνο για την αγάπη μιας γυναίκας, δεν συμβαίνει συχνά στην ιστορία.

Όταν, όμως, ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας γνώρισε την Μαρίνα Καρέλλα, η αγάπη τους ήταν τέτοια που προτίμησε να παραιτηθεί από τα δικαιώματα που είχε στο χρόνο της Ελλάδας, παρά να απαρνηθεί την κοινή θνητή που αγάπησε.

Σήμερα, 83 και 82 ετών αντίστοιχα, ο διεθνής συγγραφέας πλέον, πρίγκιπας Μιχαήλ και η εικαστικός σύζυγός του, Μαρίνα Καρέλλα, ζουν στο Παρίσι και στην Πάτμο και έχουν δημιουργήσει μια υπέροχη οικογένεια.

Η καταγωγή του.

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ είναι μοναχογιός του πρίγκιπα Χριστόφορου και της πριγκίπισσας της Ορλεάνης, Φραγκίσκης ντε Γκιζ, και εγγονός του βασιλιά Γεωργίου του Α΄ της Ελλάδας. Ο πρίγκιπας Χριστόφορος, ήταν το όγδοο παιδί του Γεωργίου του Α΄ και είχε διαφορά ηλικίας με τον πρωτότοκο Κωνσταντίνο είκοσι χρόνια.

Ο Μιχαήλ της Ελλάδας, Μισέλ ντε Γκρες (Michel de Grèce), όπως υπογράφει τα βιβλία του σήμερα, γεννήθηκε στη Ρώμη, στις 7 Ιανουαρίου του 1939. Ένα χρόνο αργότερα, ο πατέρας του πέθανε, το 1940. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ορφανός πια, ο πρίγκιπας Μιχαήλ βρήκε καταφύγιο στο ισπανικό Μαρόκο, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια της μητέρας του. Στη συνέχεια, από το 1945 έως το 1948, η οικογένεια έζησε στη Μάλαγα της Ισπανίας, στο σπίτι της γιαγιάς του, μητέρας της Φραγκίσκης. Τέλος, το 1949, επέστρεψαν κι εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, στην πατρίδα της μητέρας του, τη Γαλλία.

Στα 14 χρόνια του, ο πρίγκιπας Μιχαήλ έμεινε ορφανός και από τη μητέρα του. Τότε, τον ανέλαβε ο θείος του, Ερρίκος, κόμης των Παρισίων. Μεγάλωσε μαζί με τα ξαδέρφια του, του οίκου της Ορλεάνης. Από την πλευρά του πατέρα του, υπήρξε ξάδελφος του εκλιπόντα πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Πήγε σχολείο σε ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι. Μετά την αποφοίτησή του, ήρθε στην Ελλάδα, να ζήσει με την οικογένεια του πατέρα του, την τέως βασιλική οικογένεια, όπου ο βασιλιάς Παύλος τον καλωσορίζει στην οικογένειά του και ζει μαζί τους στα ανάκτορα των Αθηνών και του Τατοΐου. Υπηρέτησε για 4 χρόνια στον ελληνικό στρατό, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στο Ιππικό-Τεθωρακισμένα.

Η γνωριμία του και ο γάμος με τη γυναίκα της ζωής του.

Στην Ελλάδα, γνώρισε την νεαρή Μαρίνα Καρέλλα, κόρη του βιομήχανου Θεόδωρου Καρέλλα, της γνωστής στην Ελλάδα οικογένειας κλωστοϋφαντουργίας. Η σχέση τους θα ήταν καταδικασμένη, αφού δεν γινόταν μια κοινή θνητή να παντρευτεί έναν γαλαζοαίματο. Όμως, ο πρίγκιπας ήταν αποφασισμένος.

Παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του στο θρόνο, προκειμένου να παντρευτεί τη γυναίκα της ζωής του. Άλλωστε, δεν ήταν διατεθειμένος να ζήσει για πάντα μια ζωή με πρωτόκολλα, αναλαμβάνοντας βασιλικά καθήκοντα. Ο ίδιος είναι πιο ελεύθερο πνεύμα, πράγμα που του επέτρεψε να ασχοληθεί στη συνέχεια με τη συγγραφή βιβλίων.

Έτσι, στις 7 Φεβρουαρίου του 1965, το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου, στα Ανάκτορα των Αθηνών. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, η βασίλισσα Άννα-Μαρία, η οποία μάλιστα φορούσε το περίφημο περιδέραιο Greek Ruby parure, από ρουμπίνια, δώρο του βασιλιά Γεωργίου του A΄ στη σύζυγό του βασίλισσα Όλγα, η βασίλισσα Φρειδερίκη, ο κόμης και η κόμισσα του Παρισιού. Όσο για την όμορφη νύφη, φορούσε την Greek Diamond Floral Tiara, διαμαντένια τιάρα που θεωρείται πως ανήκει στο ζευγάρι και ήταν ένα νέο απόκτημα. Η σύζυγος του πρίγκιπα δεν έλαβε τον τίτλο της πριγκίπισσας.

Η Μαρίνα Καρέλλα διέπρεψε κάνοντας διεθνή καριέρα ως εικαστικός και γλύπτρια. Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1940, στην Αθήνα. Είναι κόρη του βιομήχανου Θεόδωρου Καρέλλα και της Έλλης Χαλικιοπούλου. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και υπήρξε μαθήτρια του Γιάννη Τσαρούχη και του Όσκαρ Κοκόσκα. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στην Ecole des beaux-arts και στη σχολή Kokoschka στο Σάλτσμπουργκ.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της το 1966, παρουσιάζοντας τα πρώτα της έργα στο φεστιβάλ των Δύο Κόσμων στην Ιταλία. Έκτοτε παρουσιάζονται έργα της ζωγραφικής και γλυπτικής σε όλο τον κόσμο. Έχει εκθέσει σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες, η Ρώμη, Το Λονδίνο. Έργα της φιλοξενούνται σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα.

Τα πρώτα χρόνια του γάμου της με τον πρίγκιπα Μιχαήλ, έζησαν στο Μαρούσι, μέχρι το 1972, πράγμα που σημαίνει ότι παρέμειναν στην Ελλάδα και μετά την αναχώρηση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τον Δεκέμβριο του 1967. Αυτή τη γόνιμη περίοδο, ο πρίγκιπας Μιχαήλ, ο οποίος μέχρι και σήμερα διατηρεί την Ελληνική υπηκοότητα και το θρήσκευμα του Χριστιανού Ορθόδοξου, έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ιστορία, αδελφή μου», το οποίο κέρδισε βραβείο λογοτεχνίας. Βιογράφος, ιστορικός και μυθιστοριογράφος ιστορικών μυθιστορημάτων, ο πρίγκιπας Μιχαήλ έχει εκδόσει πάνω από 30 βιβλία, τα οποία γράφει στα γαλλικά. Τη δεκαετία του ΄80 το ζευγάρι έζησε στη Νέα Υόρκη. Έφυγαν μετά από 13 χρόνια και τώρα μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στο Παρίσι, στο Μόντε Κάρλο, στην Αθήνα και στην Πάτμο. Ανακάλυψαν το νησί πριν 30 χρόνια και μέχρι σήμερα το θεωρούν ένα μικρό παράδεισο. Ο πρίγκιπας Μιχαήλ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι εκτός από την Πάτμο, θεωρεί άλλα δύο μέρη ως παραδείσους της ζωής του: το σπίτι της γιαγιάς του στο Λαράς, του ισπανικού Μαρόκου, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια και το σπίτι κάποιων φίλων του στο Μεξικό. Αγαπημένο του βιβλίο είναι το «Η Μαχαρανή», το μυθιστόρημα με θέμα μια Ινδή χήρα μαχαρανή του Τζάνση. Το έγραψε αφού ταξίδεψε δυο μήνες στην Ινδία συλλέγοντας στοιχεία. Άλλα βιβλία του είναι, «Το παλάτι των δακρύων», «Νύχτα στο σαράι, «Μπουμπουλίνα», «Ο τελευταίος σουλτάνος» και πολλά ακόμα best sellers.

Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο κόρες: την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα (γεν. 15 Οκτωβρίου 1968) που είναι ζωγράφος και ζει στη Νέα Υόρκη, και παντρεύτηκε τον Νικόλαο Μιρζανιάντζ. Μαζί έχουν δυο παιδιά, τον Τιγκράν (γεν. 16 Αυγούστου 2000) και τον Δαρείο (γεν. Απρίλιο του 2002).

Η δευτερότοκη κόρη του πρίγκιπα Μιχαήλ και της Μαρίνας Καρέλλα είναι η πριγκίπισσα Όλγα (γεν. 17 Νοεμβρίου 1971), η οποία ασχολείται με τη σκηνοθεσία και την προώθηση του οίκου Κριστιάν Λουμπουτέν. Παντρεύτηκε τον μακρινό της συγγενή, πρίγκιπα Αϊμόνε της Σαβοΐας-Αόστης, δούκα της Αόστης (γεν. 13 Οκτωβρίου 1967). Έχουν τρία παιδιά, τον πρίγκιπα Ουμπέρτο (γεν. 7 Μαρτίου 2009), τον πρίγκιπα Αμεντέο της Σαβοΐας (γεν. 24 Μαΐου 2011) και την πριγκίπισσα Ισαβέλλα (γεν. 14 Δεκεμβρίου 2012).

Ίδρυμα Ελίζα.

Το 2008, ο πρίγκιπας Μιχαήλ και η σύζυγός του Μαρίνα, δημιούργησαν στην Ελλάδα το ίδρυμα «Ελίζα» για την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών. Σκοπός του ιδρύματος είναι να προστατεύει παιδιά που υποφέρουν από κακοποίηση και παραμέληση. Έτσι, παράλληλα με την οικογένεια και τις καριέρες τους στη λογοτεχνία και στην τέχνη, οι δύο διάσημοι Έλληνες ασχολούνται ενεργά και με την φιλανθρωπία.

Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερα για τη ζωή και το έργο τους στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: marinakarella.fr, princemichaelschronicles.com και eliza.org.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons