Ποιος θα το πίστευε! Τόσα χρόνια, με εξαίρεση όσους κατάγονται από τα χωριά ή έχουν πολλά στρέμματα με ελαιόδεντρα κάπου στην επαρχία, κανείς πια δεν μάζευε ελιές.
Το μάζεμα της ελιάς είχε θεωρηθεί από την κοινωνία μας σαν υποτιμητική παράδοση μιας χαμηλής οικονομικής τάξης που απέδιδε μικρή συνδρομή στα έσοδα μιας ελληνικής οικογένειας.
Σιγά τώρα, ποιος καταδεχόταν να σκύβει, να μαζεύει, να κάνει μετάνοιες στα ελαιόδεντρα ή να ανεβαίνει στα κλαριά και να ξύνει με ειδικές ξύστρες τον καρπό από τα δέντρα.
Αυτή η παράδοση αφορούσε τα χωριά, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς. Οι πιο ευκατάστατοι προσλάμβαναν Αλβανούς που αναλάμβαναν αυτή την επίπονη δουλειά, με επιμέλεια και ταχύτητα.
Στη συνέχεια έστελναν τον καρπό στο λιοτρίβι και έπαιρναν τους τενεκέδες το λάδι. Ανάλογα με την ποσότητα του τελικού προϊόντος, οι τενεκέδες ή μοιραζόντουσαν στα μέλη της οικογένειας ή σε περίπτωση αφθονίας πουλιόντουσαν χέρι – χέρι. Όλη η Ελλάδα διακινεί, αγοράζει με μετρητά και αποθηκεύει αυτούς τους τενεκέδες.
Φέτος, η σεζόν της ελιάς συνέπεσε με την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Για καλή τύχη όλων όσων έχουν ρίζες στα κτήματά τους, η παραγωγή πήγε πολύ – πολύ καλά. Φέτος υπήρξε αφθονία.
Αλλά και ο κόσμος φέτος άλλαξε μυαλά. Τώρα οι ρίζες ελιάς είναι περιουσία και το λάδι εισόδημα. Πώς τις εκτιμούσαν το 1960; Το ίδιο και τώρα.
Έτσι, κάτι οι οικογένειες, κάτι οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες, τίμησαν με την εργασία τους το μάζεμα της ελιάς. Με τη δουλειά, τα Σαββατοκύριακα, στην όποια αργία, δεν έμεινε καρπός για καρπός.
Και καλά στην Κρήτη, τη Μυτιλήνη, στην Καλαμάτα. Εγώ μιλάω για την Αττική. Έμαθα ότι σε ένα δήμο της Αττικής έγιναν 5 αιτήσεις για το μάζεμα των ελιών του πεζοδρομίου!
Στην Αττική έγινε η επανάσταση του ελαιόδεντρου. Δεν έμεινε καρπός για καρπός. Ξέρω ότι σε ένα ελαιοτριβείο, έξω από το Γραμματικό, η ουρά ήταν τόση που σου έδιναν ραντεβού στις 12 τα μεσάνυχτα για να πάρεις σειρά.
Πατείς με πατώ σε.
Οι πληροφορίες μου λένε ότι:
- Πληρώνεις 0,09 λεπτά ανά κιλό ελιάς για να σου συνθλίψουν τον καρπό
- Ότι οι καλές ελιές αποδίδουν με την εξής αναλογία 4,5 ή 5 κιλά λάδι για 10 κιλά ελιές. Οι κακές 1 κιλό λάδι για 10 κιλά ελιές.
- Ότι αν μαζέψεις τις ελιές με αργό ρυθμό, ας πούμε 10-15 μέρες και έχεις μέσα στα σακιά και φύλλα, τα φύλλα σαπίζουν μέχρι να πας στο ελαιοτριβείο και αυξάνουν την οξύτητα της ελιάς. Ενώ αν τις μαζέψεις γρήγορα, δεν έχουν τέτοιο κίνδυνο.
- Ότι η μηχανή του ελαιοτριβείου ξεχωρίζει τα φύλλα από τον καρπό (ναι, ναι συνθλίβει και τα κουκούτσια)
Φέτος, οι οικογένειες με ελιές εκτίμησαν το δωρεάν δώρο που τους προσφέρουν τα στρέμματα με ρίζες ελιάς, τα στρέμματα της Αττικής που δεν έγιναν μεζονέτες ή πισίνες. Τώρα όμως εκτιμούμε το δωρεάν λάδι.