Είτε μυστικά κι ας μην το παραδέχονται, είτε φανερά, όλα τα σπίτια κόβουν κάποιο έξοδο. Άλλοι, μπορεί να αγοράζουν λιγότερες Channel ή Louis, άλλοι να μειώνουν το ενοίκιο, άλλοι να περιορίζουν τις διακοπές, τα ταξίδια ή τις εξόδους. Όλα τα έξοδα μπαίνουν σε μικροσκόπιο, συχνά λόγω μειωμένων εσόδων ή λόγω ψυχολογίας σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ό,τι κι αν κόβουμε, εγώ προτείνω, με κανένα τρόπο οικονομίες από την αγορά βιβλίων. Ξέρω ότι για πολλούς «βιβλία» είναι η μαθητική ύλη. Ευτυχώς για τους περισσότερους και κυρίως για τις γυναίκες το βιβλίο είναι οι πιο συναρπαστικές ιστορίες, είναι ένας φίλος, είναι καταφύγιο, είναι μάθηση, είναι διεύρυνση της ψυχής μας, είναι παρεάκι στις διακοπές, στο καράβι, στο αεροπλάνο, είναι μια ωρίτσα με τον εαυτό μας. Ησυχία και η φαντασία μας τρέφεται.
Μπορεί να αγοράζουμε βιβλία από χαρτί ή ηλεκτρονικά σε Kindle, Nook ή ipod, όμως ας δώσουμε τη στήριξή μας σε όσους προχωρούν το ανθρώπινο πνεύμα ένα σκαλί παραπάνω. Να πω για φιλοσόφους, στοχαστές, ποιητές, λογοτέχνες;
Γιατί φοβόμαστε από το βάρος των ονομάτων όπως Όμηρος, Θουκυδίδης, Σαίξπηρ, Ντοστογιέφσκυ, Ιούλιος Βερν, Αλέξανδρος Δουμάς, Κάρολος Ντίκενς, Έμιλυ Μπροντέ, Όσκαρ Ουάϊλντ, Μπέρναρντ Σω, Τένεσσυ Ουΐλιαμς, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης;
Εδώ στηρίζουμε φώκιες, αρκούδες, λύκους, τη φύση που μας περιβάλλει, θα αποστασιοποιηθούμε από την έκφραση της ανθρώπινης ευφυΐας και διανόησης; Υπάρχει περίπτωση το πνευματικά έργο του ανθρώπινου γένους να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσω τηλεοπτικών εκπομπών lifestyle; Όχι! Με τα βιβλία όμως, σίγουρα. Από συναρπαστικές ιστορίες βιβλίων ξεκίνησε ο «Χάρυ Πότερ», «Το Νησί», το «Sex and the City», «Όσα παίρνει ο άνεμος» (για να αναφέρω μερικά) και μεταφέρθηκαν σε τηλεόραση και κινηματογράφο.
Μπορεί ορισμένα παιδιά να μεγάλωσαν με ήρωες cartoon, όμως οι περισσότεροι μεγαλώνουν με ήρωες βιβλίων. Παρακολουθώντας το θρίαμβο των πράξεών τους, συμπάσχουμε μαζί τους. Ο Χάρυ Πότερ, η Πολυάνα, ο Ρασκόλνικοφ, ο Κόμης Μοντεχρήστος, ο συνταγματάρχης Λιάπκιν, η Άννα Καρένινα, ο Γιάννης Αγιάνης, ο κόμης Πιερ, ο Ροβινσόν Κρούσο είναι ήρωες βιβλίων ή νιώθουμε σαν να τους γνωρίζουμε πραγματικά;
Ξέρω ότι για να φτάσεις στην τελευταία σελίδα ενός βιβλίου θέλει αυτοσυγκέντρωση και χρόνο. Έχω περάσει περιόδους που από το πολύ άγχος, μόνο περιοδικά μπορούσα να ξεφυλλίσω. Το να θυμάμαι τις δέκα χθεσινές σελίδες και να έχω υπομονή ως τις υπόλοιπες εκατόν εβδομήντα ήταν άθλος. Το ότι το βιβλίο δεν έχει εικόνες που εύκολα περνούν το μήνυμα, δε το κάνει λιγότερο συναρπαστικό.
Και φυσικά ακόμα κι αν δεν έχω χρήμα, έχω την αυτοπεποίθηση ότι αρέσω, ότι η κοιλιά δεν είναι εμπόδιο, σίγουρος ότι εντυπωσιάζω με το σύνολό μου.
Και δεν κινδυνεύω, όπως οι γυναίκες, να με ρωτήσει κάποιος αφελής “πααααλι έγκυος είσαι;”
Ξέρω ότι πολλές γυναίκες αγοράζουμε δύο – τρία βιβλία, τα βάζουμε δίπλα μας στο κομοδίνο και δεν αξιωνόμαστε να τα διαβάσουμε για μέρες ή για μήνες ενδεχομένως (λέω γυναίκες γιατί κυρίως οι γυναίκες διαβάζουμε βιβλία).
Ξέρω ότι ενώ θέλεις να διαβάσεις το βιβλίο που έχεις αγοράσει, συχνά καταλήγεις να κάνεις zapping ή άλλες δουλειές στο σπίτι, ή να χαζεύεις στο Διαδίκτυο για να πληροφορηθείς πολλά από αυτά που θα βρεις και στην τηλεόραση.
Υπάρχει πληθώρα κειμένων στο Διαδίκτυο. Ποσότητες. Εκατομμύρια blogs με ημερολόγια, σχόλια, εξυπνάδες. Και ενώ διαβάζουμε καθημερινά κείμενα με το κιλό, μας κουράζουν βιβλία που είναι προσεγμένα λέξη – λέξη.
Ξέρετε τι λέω εγώ; Κάθε βιβλίο θέλει την ώρα του. Θα έρθει η στιγμή που θα το διαβάσεις. Όχι με το ζόρι. Παρ’ όλα αυτά, κλέψε και μισή ώρα κάθε μέρα για τον εαυτό σου. Φύγε από την καθημερινότητα ταξιδεύοντας με ένα βιβλίο. Ανοίγει η ψυχή σου.
Και όταν θέλεις να διαλέξεις κάποιο δώρο – που να μην είναι ακριβό – προτίμησε ένα βιβλίο, διάδωσε την ιδέα του. Γίνε εσύ το μέσον. Για να ενισχύουμε τους συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους ώστε να έχουν το περιθώριο να δίνουν την ευκαιρία σε νέες φωνές να ακουστούν στον κόσμο.
Τώρα που πλησιάζουν όλες σχεδόν οι ονομαστικές γιορτές της χρονιάς και τα Χριστούγεννα, διαλέξτε την ιστορία ή τις αξίες που σας εκπροσωπούν και διαδώστε τες. Αφού δεν γράφεις τις δικές σου ιδέες, διάδωσε αυτές που αγαπάς.