ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Βιβλίο του Στέλιου Στυλιανού: Εμένα με λένε Ρωξάνη, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 14/10/2019 0 comments

Στέλιος Στυλιανού

Εμένα με λένε Ρωξάνη

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

 

Το νέο μυθιστόρημα του Στέλιου Στυλιανού έχει σαν θέμα του το trafficking, τη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, που είναι μια μορφή σύγχρονης δουλείας.

Ο συγγραφέας έχει κάνει πολύ καλή έρευνα στο χώρο της νύχτας και παρουσιάζει τη ζοφερή πλευρά της εξαναγκαστικής πορνείας, αλλά και τις αλληλένδετες μορφές εξουσίας που συγκαλύπτουν – με το αζημίωτο – την ανθηρή μπίζνα του τριγώνου πορνεία – ναρκωτικά – όπλα.

Στο πρώτο μέρος του συναρπαστικού μυθιστορήματος, ο συγγραφέας, μέσω της πλοκής του, μας παρουσιάζει όλες τις πλευρές της πορνείας, των εκβιασμών, της βίας, των συμμοριών, την οργάνωση και τους κανόνες της νύχτας.

Στο δεύτερο μέρος, ο συγγραφέας, αναπτύσσει με αστυνομικό δαιμόνιο, ένα ανθρωποκυνηγητό που καταλήγει στην αποκάλυψη ενός καλοστημένου δικτύου του υποκόσμου.

Η Ρωξάνη, ζει στη Βάρνα της Βουλγαρίας και το όνειρό της είναι να ξαναβρεί τον Έλληνα πατέρα της. Η κολλητή της φίλη Μάγδα και ο πρώην αγαπημένος της, ο Ιβάν, την πείθουν να την πάρουν μαζί τους στη Γη της Επαγγελίας, την Ελλάδα. Εκείνη τούς εμπιστεύεται και τούς ακολουθεί.

Όταν όμως φτάνει στην Αθήνα, ο μεν Ιβάν εξαφανίζεται, η δε Μάγδα την “παραδίδει” στο Γιάννη, μαστροπό της νύχτας, που κρατάει το διαβατήριό της και την εκβιάζει πως τού χρωστάει λεφτά με το ταξίδι της, επιβάλλοντάς της να αρχίσει στριπτίζ στη μπάρα, βίζιτες και συναντήσεις με πελάτες.

Η Ρωξάνη ζει στο ίδιο σπίτι με άλλες αλλοδαπές, Ρωσίδες, Αλβανές, Ουκρανές και προσπαθεί να αντισταθεί στους εκβιασμούς. Όμως, οι εξευτελισμοί και οι απειλές να αποκαλύψουν στη μάνα της στη Βάρνα, ότι έχει γίνει ιερόδουλη, αναγκάζουν τη Ρωξάνη να αρχίσει μια πλούσια και εξευτελιστική ζωή σε μπαρ και καταγώγια.

Ενώ τα χρόνια περνούν, τα χρήματα που “οφείλει” στο Γιάννη, το νταβατζή, δεν φαίνεται να εξοφλούνται. Άλλωστε, ο Γιάννης δεν την εμπιστεύεται, γιατί είναι ατίθαση. Γύρω από τη Ρωξάνη, υπάρχει ένας κλοιός από γυναίκες και άνδρες, χαφιέδες, πουλημένους αστυνομικούς και διεφθαρμένους δικαστικούς, που δείχνουν προς ένα αδιέξοδο (φυσικά , ο συγγραφέας φροντίζει να εξηγήσει πως οι διεφθαρμένοι δημόσιοι λειτουργοί μετριούνται στα δάχτυλα).

Για να μην χάσει εντελώς την πίστη στον εαυτό της, η Ρωξάνη δηλώνει συχνά στον καθρέφτη της “εγώ είμαι η Ρωξάνη”, για να αντέξει την άθλια ζωή της και να διατηρήσει την αισιοδοξία της.

Κάποια στιγμή, το σκάει από το “σπίτι” και πηγαίνει στο Βόλο για να βρει τον πατέρα της που είναι γιατρός. Εκείνος, όμως, διαλύει το συννεφάκι στο μυαλό της, αφού της εξηγεί πως έχει οικογένεια και παιδιά, που δεν γνωρίζουν την ύπαρξή της. Δεν θέλει να την εντάξει στη ζωή του.

Άλλωστε, ως φοιτητής, όπως μαθαίνει αργότερα η Ρωξάνη, πήρε χρήματα από τον πεθερό του, για να κάνει εικονικό γάμο με τη μάνα της και να την πάρει μαζί του στην Ελλάδα, μακρυά από τη φτώχια τού – τότε – κουμουνιστικού κράτους της Βουλγαρίας. Όμως οι γονείς του δεν ήθελαν για νύφη τους τη Βουλγάρα και έτσι, όταν η μητέρα της έμεινε έγκυος, ο πατέρας της ο γιατρός – τότε φοιτητής – αναγνώρισε το παιδί και τους έστειλε πίσω στη Βουλγαρία.

Η Ρωξάνη έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο το όνειρό της που γκρεμίστηκε, αλλά και τις εξευτελιστικές συνέπειες του σκασιαρχείου της από τον κόσμο της νύχτας.

Όλα ανατρέπονται όταν, μετά από χρόνια, εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή της ο Ιβάν. Ο εφηβικός της έρωτας, που εκείνη θεωρούσε ότι την παγίδευσε για να την παραδώσει στα χέρια της δουλείας. Όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και η Ρωξάνη θα μάθει πολλά νέα στοιχεία για τον Ιβάν και θα προσπαθήσει να καταλάβει τι ρόλο παίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος που ερευνά κάθε βράδυ για τις συνθήκες της νύχτας και του trafficking σε συνεργασία με τον αστυνόμο Σταύρο Γεωργίου.

Η συνέχεια είναι συναρπαστική και το μυθιστόρημα γίνεται… αστυνομικό. Δύο σε ένα. Κοινωνικό και αστυνομικό μυθιστόρημα.

Όλοι οι ήρωες του συγγραφέα είναι συνεπείς ως προς το ρόλο τους: η αθώα, η αδίστακτη, ο μάγκας, ο καχύποπτος, η συνωμότρια, ο ιδεολόγος, ο άνθρωπος του καθήκοντος. Η κοινωνία της νύχτας, της δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης, αποκαλύπτονται γυμνές, στις αληθινές τους διαστάσεις.

Ένας κόσμος σκοτεινός έρχεται στο φως, χάρη στον προβολέα του συγγραφέα Στέλιου Στυλιανού. Στις 507 σελίδες του, θα έχεις συνεχώς αγωνία για το παρακάτω.

Απόλαυσέ το!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons