Σταμάτης Βασίλαρος
Το δελφίνι και άλλα διηγήματα
Εκδόσεις Εστία
Ένα υπέροχο βιβλίο 104 σελίδων. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματα που νιώθεις διαβάζοντας τις 12 μικρές, αλλά τόσο έντονες, ιστορίες του Σταμάτη Βασίλαρου.
- Η γραφή του συγγραφέα είναι σοβαρή και περιεκτική. Κάθε λέξη που χρησιμοποιεί έχει βαρύτητα. Καμιά φλυαρία, καμιά προσπάθεια εντυπωσιασμού του αναγνώστη. Για αυτό, δεκάδες συναισθήματα αναδύονται αβίαστα από τη λακωνικότητα των περιγραφών.
Με οξυδέρκεια και παρατηρητικότητα, καταγράφει τη σύγχρονη Ελλάδα, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Τον άλλοτε πονεμένο, άλλοτε ρομαντικό, άλλοτε γεμάτο πίκρα, άλλοτε λεβέντη, άλλοτε ασυμβίβαστο, άλλοτε προσαρμοσμένο, άλλοτε νοσταλγικό.
- Ο ίδιος ο συγγραφέας, εξαίρετος γιατρός, υπήρξε πάντα στη ζωή του άνθρωπος με αγάπη και αλληλεγγύη για τους άλλους, συνειδητοποιημένος πολίτης, ασυμβίβαστος, γεμάτος θετική αύρα.
- Μέσα από τις σελίδες των διηγημάτων του, ο Σταμάτης Βασίλαρος αναπτύσσει και τις φιλοσοφικές του σκέψεις για όλα τα σύγχρονα και αντικρουόμενα θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο: η συνέπεια στο επάγγελμα, το πρωινό ξύπνημα, η ανάλωση στις επικοινωνίες με τα κινητά τηλέφωνα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η απόλαυση της μοναχικότητας, η ψυχική ισορροπία κοντά στη φύση, η σημασία των αναμνήσεων, η επιστροφή στις ρίζες (μοτίβο που ξανάρχεται στα βιβλία του Ικάριου συγγραφέα).
- Οι περισσότερες ιστορίες έχουν αυτοβιογραφικό χαρακτήρα από την εποχή που ο συγγραφέας ζούσε στο Κάιρο, αλλά και στην Αθήνα και το νησί του, την Ικαρία. Κάθε μια, είναι ένα μικρό μυθιστόρημα, με πλοκή και χαρακτήρες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πραγματικοί και αποτελούν ένα ψηφιδωτό ανθρώπων τόσο διαφορετικών μεταξύ τους που, όλοι, έχουν ενώσει τους δρόμους τους κάποια στιγμή με το συγγραφέα. Αφηγητής είναι ο ίδιος ο συγγραφέας και, γι’ αυτό, είναι γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο.
- Θα αναφέρω τους τίτλους των δώδεκα ιστοριών: “Τρυφερές Αναμνήσεις”, “Η θεία Φώτω”, “Το πρωτοπέταγμα”, “Ο γείτονας”, “Να πεθάνει ο Χάρος”, “Εξομολόγηση”, “Ενεργός πολίτης”, “Θεσσαλονίκη”, “Το μετρό”, “Παράλληλες ιστορίες”, “Το πρώτο βιβλίο”, “Το δελφίνι” (αυτό το τελευταίο, όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις).
- Το διήγημα με τίτλο “Παράλληλες ιστορίες”, σου επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη με την οποία θα γελάσεις πάρα πολύ, (όπως γέλασα εγώ) με θέμα την αθωότητα του ανθρώπου που περνάει πολιτισμικό σοκ στη μετάβασή του από ένα ήσυχο νησί στη μεγαλούπολη.
Αυτό που σου μένει από το βιβλίο “Το δελφίνι” είναι μια τρυφερότητα και η αγάπη του συγγραφέα για τον άνθρωπο, με την οποία καταφέρνει να σε “ποτίσει”. Μόνο ο Σταμάτης Βασίλαρος μπορεί να την αποδώσει λογοτεχνικά αφού, στην πράξη, την έχει εφαρμόσει με την επιστήμη της ιατρικής.
- Το μέσον αλλάζει: αντί για το νυστέρι του χειρουργού, ο συγγραφέας αγαπάει τον άνθρωπο μέσα από την πένα του.
- Οπωσδήποτε να το διαβάσεις. Μια ιστορία κάθε βράδυ (αν δεν έχεις την περιέργεια να ανακαλύψεις την επόμενη). Αν σου μοιάζει η σύστασή μου σαν συνταγή γιατρού (μια ιστορία κάθε βράδυ) για το καλό σου στο λέω!