ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου: Εράν, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 27/07/2020 0 comments

Γιάννης Καλπούζος

Εράν

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Ένα μυθιστόρημα με συναρπαστική πλοκή, γεμάτο δύναμη, έρωτα, πάθη, βία και πολλά ανθρώπινα ερωτήματα γύρω από τον πόνο, την ευτυχία, τη θρησκεία.

Διαδραματίζεται στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία την εποχή των Εικονομάχων και Εικονολατρών, γύρω στα 760 μ.Χ., στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα και στη Θράκη.

Η ιστορία των μοναχών Υάκινθου και Λυγινής, που οι Βυζαντινοί τους τιμωρούν, επειδή προσκυνούν και λατρεύουν τις εικόνες, διαπομπεύοντάς τους δημόσια μαζί με χιλιάδες μοναχούς στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης και παντρεύοντάς τους, με τυχαίο ταίριασμα.

Οι ζωές των δύο νιόπαντρων ξεκινούν στην αρχή να είναι κοινές, αλλά μετά γίνονται παράλληλες και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους…

Από το πουθενά, εμφανίζεται ο σαγηνευτικός και μυστηριώδης Ροδανός, ριψοκίνδυνος και διψασμένος για ηδονές. Ως μέλος της μυστικής ομάδας των Λεόντων, είναι πιστός στους όρκους του και κάτοχος του μυστικού του Ιερού Στιχαρίου.

Όπως σε όλα τα μυθιστορήματα του Γιάννη Καλπούζου, έτσι και σε αυτό, προεξέχουσα σημασία έχει ο σφοδρός, παράφορος έρωτας, ένας ακραίος έρωτας που σπέρνει θύελλες, πόνο, καταστροφή και συνθλίβει αυτούς που οδηγούνται στο εράν (στο να ερωτευτούν). Αν το προεκτείνεις όμως, ο έρωτας με τα μάτια της ψυχής, μπορεί να έχει αντικείμενο την πίστη, την ομορφιά της ζωής… Οι ήρωες του συγγραφέα συχνά αυτοτιμωρούνται με τραγικό και βίαιο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν μυστικά, συκοφαντίες, ραδιουργίες και εχθρούς από το παρελθόν και το σήμερα.

Ένα ακόμα φιλοσοφικό θέμα που διαπερνά τις σελίδες του βιβλίου είναι η θρησκεία, από τους πιστούς της οπαδούς, μέχρι τους αμφισβητίες της αλλά, και με την αναφορά με γλυκιά αθωότητα, ενός θαύματος ζωής.

Το μυθιστόρημα, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον σου ως την τελευταία του σελίδα. Δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Νόμισα ότι θα χρειαστώ μια εβδομάδα να το διαβάσω, αλλά το ολοκλήρωσα σε δύο ημέρες. Στις σελίδες του βιβλίου, ζωντανεύουν μυθικοί ήρωες, πειρατές, δούλοι, κυράδες, στυλίτες καλόγεροι, αιμοβόροι πολεμιστές, πονηροί ευνούχοι, ραδιούργοι πατρίκιοι, σκοτεινοί ταβερνιάρηδες, περιπετειώδεις αφέντες, γυναίκες και άντρες που φλέγονται από ερωτική επιθυμία, αιρετικοί, θρήσκοι, ειδωλολάτρες, ερωτύλοι, όλοι τους ανεξαιρέτως, ήρωες που ζουν τη μεταβατική εποχή του Βυζαντίου που θα θυμόμαστε όλοι. Η βία και η έλλειψη ανθρώπινων δικαιωμάτων συνυπάρχουν με την ανθρωπιά και την αγάπη.

Όπως σε όλες του τις ιστορικές αναφορές, ο συγγραφέας περιγράφει με χειρουργική ακρίβεια, την καθημερινή ζωή και τις άθλιες συνθήκες ή συνθήκες ευημερίας που επικρατούσαν στην εποχή. Σου χτίζει μια εικόνα στο μυαλό για το πώς ήταν τότε η κοινωνία, οι πόλεις, οι άνθρωποι και οι αξίες τους. Αυτή η ροή των γεγονότων κάνει το βιβλίο συναρπαστικό. Το διαβάζεις με κομμένη την ανάσα και βυθίζεσαι, όπως οι ήρωες, στα αντικρουόμενα συναισθήματα που προκαλούν οι επώδυνοι έρωτες χωρίς αύριο.

Θλίβεσαι βαθιά όταν ο συγγραφέας σου περιγράφει, πόσο δυσμενής ήταν η θέση της γυναίκας, με τα ανύπαρκτα δικαιώματα και την προδιαγεγραμμένη ζωή, στην οποία έπρεπε να υπακούσει. Όσο για τον τύπο του άντρα της εποχής, η ποιοτική (συχνά) πένα του Γιάννη Καλπούζου περιγράφει τον αντιφατικό τύπο που με την ίδια ζεστασιά που αποκαλεί «ηλιογέννητή μου» την αγαπημένη του, με τον ίδιο ενθουσιασμό την απατά, θεωρώντας αυτονόητο δικαίωμά του να το κάνει, αφού είναι άντρας.

Παρόλα αυτά, η πλοκή είναι τόσο έντονη, χειμαρρώδης και καταιγιστική που θα σε ανταμείψει με αγωνία και ενδιαφέρον, για τις επόμενες περιπέτειες των ηρώων.

Ένα βιβλίο που θα σου κάνει υπέροχη συντροφιά, αποκαλύπτοντάς σου το βάθος των ανθρώπινων συναισθημάτων και τις σκοτεινές ή φωτεινές πλευρές των χαρακτήρων, που αναδεικνύονται μέσα από τις ιστορικές συνθήκες της εποχής. Θα κάνω ειδική αναφορά στο τέλος του βιβλίου που είναι ασυνήθιστο, όπως όλα τα βιβλία του Καλπούζου.

Θα σε συναρπάσει!

Πηγή: www.vivlio.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons