ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Βιβλίο της Κορίνας Κιτικίδου: Όμορα Οικόπεδα, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 24/08/2020 0 comments

Κορίνα Κιτικίδου

Όμορα Οικόπεδα

5 μικρές ιστορίες


Εκδόσεις Θερμαϊκός

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο με πέντε σπαρακτικές ιστορίες. Βγαλμένες μέσα από τη δυσλειτουργική ελληνική οικογένεια και τα στερεότυπα της ελληνικής επαρχίας του ‘60 και του ’70, θα σε καθηλώσουν.

Η πλοκή των ιστοριών και η πανέμορφη γραφή της συγγραφέως θα συγκινήσουν κάθε καρδιά, ακόμη και την πιο κρύα.

Όπως γράφει και η ίδια, «Οι μικρές ιστορίες της έχουν άρωμα κηδείας. Ή, καλύτερα, μνημόσυνου. Ήρωές τους, φτωχοδιάβολοι που πέρασαν και δεν ακούμπησαν στη ζωή. Ξεκίνησαν να στύψουν την πέτρα και διαπίστωσαν με φρίκη πώς κρατούσαν στο χέρι αχινό. Ε, νομίζω, έστω και αργά, ένα μνημόσυνο τους έπρεπε.»

Πραγματικά, οι ήρωες των ιστοριών είναι losers, ξενηστικωμένοι, οι χαμένοι της ζωής, με καταπιεσμένες ανάγκες, με κενά στις σχέσεις, με άρρωστα συναισθήματα και συμπεριφορές, με ψυχικά τραύματα, με δυσλειτουργικές οικογένειες, με γονείς που μισούν και βασανίζουν τα ίδια τους τα παιδιά, συχνά για να εκδικηθούν το σύντροφό τους. Πάντα υπάρχει ένας πατέρας-αφέντης, μια μάνα υποτακτική, τα ευπρόσδεκτα αγόρια στις γέννες και η απόρριψη για τα «άχρηστα» κορίτσια.

Όμως, δεν μπορεί. Ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει στους ήρωες του βιβλίου και στις συνθήκες των ιστοριών, πρόσωπα της διπλανής πόρτας, κάποια οικογένεια στο χωριό, έναν ξάδερφο, ένα συγγενή που υπέστη bullying, κακομεταχείριση, τιμωρήθηκε ή αυτοτιμωρήθηκε και έχασε κάθε ευκαιρία χαράς στη ζωή.

Ο καταπιεσμένος gay στην κλειστή κοινωνία του νησιού, τα βασανιστήρια από τη χούντα στα χρόνια της εξορίας του φτωχού άστεγου, η τραγική αποκάλυψη για την πατρότητα ενός δυστυχισμένου κοριτσιού, η πορεία μιας κοπέλας από το στάβλο στην κοινωνία χωρίς καμία ικανοποίηση που την μετέτρεψε σε φρικτό βασανιστή, η θυματοποίηση μιας κοπέλας που διαλέγει λάθος αγάπη, έναν απατεώνα, ψεύτη και καταχραστή. Το λάτρεψα αυτό το βιβλίο. Γιατί αποκαλύπτει όλη τη σαπίλα και την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας. Σκιαγραφεί τα πορτρέτα των θυμάτων της οικογένειας. Κάποιοι, από αυτούς, μένουν θύματα για όλη τους τη ζωή και κάποιοι άλλοι γίνονται θύτες, συνεχίζοντας την παράδοση αιώνων με τα ριζωμένα στερεότυπα, όπου οι αδύναμοι βασανίζονται από τους δυνατούς. Γιατί έτσι.

Οπωσδήποτε να το διαβάσεις. Είναι μικρό, υπέροχο, φανταστικό. Κάθε ιστορία και μια άλλη ατμόσφαιρα, ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο, αλλά η ουσία είναι μία: αν έχεις γεννηθεί στη λάθος πλευρά της κοινωνίας, σέρνεις ένα βάρος που τίποτα δεν σε απαλλάσσει από τα τραύματά σου.

 

Πηγή: www.vivlio.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons