ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Βιβλίο της Claire Douglas: Do not Disturb, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 08/04/2019 0 comments

Claire Douglas

Do not Disturb

Εκδόσεις Penguin

Ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα. Ένα ατύχημα δημιουργεί υποψίες ότι πρόκειται για φόνο. Το θύμα είναι φιλοξενούμενη στον ξενώνα της ξαδέλφης της στην Ουαλία. Όλη η οικογένεια, όμως, κρύβει πολλά μυστικά και το θύμα ζούσε μέσα στο ψέμα. Πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται για το ρόλο των υπόλοιπων μελών της οικογένειας και των γειτόνων, στη ζωή και στο θάνατο του θύματος. Η αστυνομία ψάχνει για στοιχεία, αλλά το ευφυές μυαλό της ιδιοκτήτριας του ξενώνα, προσπαθεί να απαντήσει στα δεκάδες ερωτηματικά που προκύπτουν όσο νέα στοιχεία για την οικογένεια αποκαλύπτονται.

Η Κίρστυ, ο Άντριαν και οι δυο μικρές κόρες τους, Αμέλια και Ήβη, αφήνουν τη ζωή στο Λονδίνο και πηγαίνουν να ζήσουν σε ένα σπίτι στην Ουαλία, που μετέτρεψαν σε ξενώνα..

Ο Άντριαν κάνει ακόμα θεραπεία για την κατάθλιψη, αφού, ένα χρόνο πριν έκανε απόπειρα να αυτοκτονήσει. Η μικρή τους κόρη, η Ήβη, είναι ευαίσθητη, γεμάτη φοβίες και με πολλή φαντασία. Φοβάται τα φαντάσματα, ακούει περίεργους ήχους και αγαπάει τα λαγουδάκια. Μερικές φορές τα βράδια υπνοβατεί. Η Αμέλια, η μεγάλη κόρη είναι υπεύθυνη και παρατηρητική.

Η Κίρστυ κατάγεται από την Ουαλία, αλλά αυτό εδώ το κτίριο του ξενώνα έχει μια θλιβερή ιστορία, ήταν ανοίκιαστο για χρόνια και φήμες κυκλοφορούν πως είναι στοιχειωμένο.

Λίγο πριν τα εγκαίνια, καταφθάνει η μητέρα της Κίρστυ, η Κάρολ, με τις οικονομίες της οποίας αγόρασαν το μισό κτήριο.

Με την ανοχή της Κάρολ έρχεται να μείνει στο ξενοδοχείο και η εξαδέλφη της Κίρστυ, η Σελένα. Η Κίρστυ έχει να δει τη Σελένα δεκαοχτώ χρόνια. Η Σελένα ανταγωνιζόταν την Κίρστυ, στην εμφάνιση, στις επιτυχίες, στις σπουδές, στους άντρες. Ήταν πάντα “άγρια” κοπέλα, έπινε, ξενυχτούσε. Μεγάλωσε με μια αλκοολική μάνα που την παραμελούσε. Κλασική looser. Το χαρακτηριστικό του χαρακτήρα της είναι ότι πάντα έλεγε τα πιο απίστευτα ψέματα, για να τραβήξει την προσοχή των άλλων. Κάποτε είχε πει πως έχασε την παρθενιά της από τον πατέρα της, τον ήσυχο και καλοκάγαθο θείο Όουεν, που δεν είχε βάλει ποτέ την αλκοολική μάνα της στη θέση της. Η Σελένα έχει το σύνδρομο του Μυνχάουζεν.

Τώρα, η Σελένα, άφησε το σύζυγό της, γιατί ισχυρίζεται ότι – αλήθεια είναι άραγε; – την κακομεταχειριζόταν και κατέφθασε στο ξενοδοχείο μαζί με την κόρη της Ρούμπυ, φιλάσθενο παιδί, που κυκλοφορεί με αναπηρικό καρότσι. Έχει, όμως, η Ρούμπυ τις ασθένειες που ισχυρίζεται η μητέρα της πως έχει;

Ταυτόχρονα με τους λίγους και περίεργους ενοίκους, φτάνουν για λίγες μέρες στο ξενοδοχείο, ο αδελφός της Κίρστυ, ο Νέηθαν, που είναι υιοθετημένος από την Κάρολ. Ο Νέηθαν είναι παντρεμένος με τη γιατρό Τζούλια και προσπαθούν να κάνουν παιδί αλλά, ως τώρα, δεν τα καταφέρνουν.

Και, ξαφνικά, αρχίζουν να συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Να ανακαλύπτουν στο σπίτι μια κινέζικη ακρωτηριασμένη κούκλα, έναν βρόγχο, ανθοδέσμες στην εξώπορτα από λουλούδια μαραμένα (του νεκροταφείου), σημειώματα απειλητικά προς τη Σελένα.

Με το κοφτερό της μυαλό, η Κίρστυ τα παρατηρεί όλα και εκφράζει πολλά ερωτηματικά που δημιουργούν περιέργεια και αγωνία στον αναγνώστη. Ποιος τα κάνει αυτά και γιατί; Γιατί ο άντρας της, ο Άντριαν μοιάζει να κοκκινίζει όταν εμφανίζεται η Σελένα; Τού έχει ριχτεί; Γιατί εμφανίστηκε ο βίαιος Ντην, παλιός γείτονας από την Ουαλία, και παρακολουθεί τη Σελένα; Γιατί ο Νέηθαν, που μικρός είχε μια μικρής διάρκειας σχέση με τη Σελένα, φαίνεται ότι την θέλει ακόμα; Μήπως κάτι τρέχει με τους δυο τους;

Ώσπου ένα πρωί, κατά τις 6, η Κίρστυ ξυπνάει από μια κραυγή. Κατεβαίνοντας τις σκάλες, βρίσκει τη μητέρα της, την Κάρολ, πάνω από τη Σελένα, που πλέει σε αίματα, αφού έπεσε από τη σκάλα.

Ώσπου να φτάσει στο νοσοκομείο, η Σελένα έχει ξεψυχήσει.

Η αστυνομία καταφτάνει και αρχίζει τις ερωτήσεις γιατί, από τον τρόπο που έπεσε από τις σκάλες η Σελένα, φαίνεται πως κάποιος την έσπρωξε.

Στο μεταξύ, όσο όλοι περιμένουν να ειδοποιηθεί ο Νάιτζελ, ο σύζυγος της Σελένα, να έρθει να πάρει τη μικρή Ρούμπυ, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως, μέσα από τα καυτά ερωτήματα της Κίρστυ.

Μήπως αυτή πέταξε τη μαμά από τη σκάλα για να γλυτώσει τα βασανιστήρια; Μα είναι μόνο 7 χρονών.

Αποκαλύπτεται ότι ο Νέηθαν, όσο συζούσε με την Τζούλια και πριν την παντρευτεί, εξακολούθησε να βλέπει τη Σελένα και έτσι το παιδί της, η Ρούμπυ, είναι και δικό του παιδί. Μήπως ο Νέηθαν τη σκότωσε, επειδή τον εκβίαζε;

Αποκαλύπτεται ότι η Σελένα σκότωσε τον πατέρα της, όχι γιατί την βίαζε, αλλά επειδή δεν την προστάτεψε από την αλκοολική μητέρα της. Συνεργός της για την εξαφάνιση του πτώματος και την ταφή του πατέρα της ήταν ο παλιός γείτονας, ο Ντην, που τώρα επέστρεψε και την εκβίαζε. Μήπως ο Ντην, που νοίκιασε δωμάτιο στον ξενώνα, έσπρωξε τη Σελένα στα σκαλιά;

Όμως και οι ένοικοι του ξενώνα προσπαθούν να εκφοβίσουν την Κίρστυ για να αφήσει το σπίτι που θεωρούν ότι ανήκε στη θεία τους. Αλλά δεν είχαν λόγο να σκοτώσουν τη Σελένα.

Τότε, ποιος το έκανε;

Ένα μυθιστόρημα αγωνίας, κοινωνικό θρίλερ, με θέμα μια δυσλειτουργική οικογένεια. Τα φαινόμενα απατούν και το αποδεικνύει η λύση στον κόμπο της ιστορίας.

Οι ήρωες του βιβλίου είναι ανθρώπινοι, πραγματικοί, ήρωες με αδυναμίες και ευαισθησίες που εξελίσσονται σε ψυχολογικά προβλήματα.

Η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο ηρωίδες είναι η σύγκρουση ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Το ψέμα και η αλήθεια, η εκμετάλλευση των άλλων και η ειλικρινής αφοσίωση στους άλλους, η αδικία και η δικαιοσύνη, είναι αξίες που συγκρούονται ώσπου να έρθει η λύτρωση.

Φυσικά, ο αναγνώστης περιμένει με αγωνία το τέλος, αφού η συγγραφέας τον παραπλανά, δημιουργώντας του υποψίες, που ανατρέπονται.

Ενδιαφέρον μυθιστόρημα, στο οποίο αναδεικνύεται τελικά, η αξία της οικογένειας, με κάθε κόστος.

Δυνατά σημεία: Ανατροπές, μυστήριο, συνεχώς δημιουργούνται ερωτηματικά για το ποιος σκότωσε το θύμα. Επίσης, ψυχολογική παρουσίαση σε βάθος, μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, αυτή της νεκρής. Ακόμα, ρεαλιστική περιγραφή της οικογένειας της ηρωίδας του μυθιστορήματος που δεν “αγιοποιείται”, αφού η ίδια υποφέρει από άσθμα, ο άντρας της από κατάθλιψη και η κόρη της υπνοβατεί. Τέλος, το τέλος. Η αποκάλυψη του μυστηρίου και του δράστη.

Καθηλωτικό βιβλίο.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons