-
Διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το τελευταίο σας βιβλίο “Ψυχική μπουγάδα” έχω την αίσθηση ότι αναφέρεται στην απελευθέρωση από τον παρελθόν, στην απενοχοποίηση, σωστά;
Όλοι έχουμε ανάγκη να επικεντρωθούμε στα σημαντικά, στα ουσιώδη της ζωής μας. Στο βιβλίο μου «Ψυχική Μπουγάδα» (εκδόσεις Ψυχογιός) αναφέρω όλα εκείνα που αποτελούν σήμερα ένα βάρος για μας και πώς να απαλλαγούμε από αυτά στη ζωή μας. Γεμίζουμε τη ζωή μας με άχρηστα ή παλιά αντικείμενα, με μαύρες σκέψεις στο μυαλό, με τοξικές σχέσεις, με παραπανίσια κιλά στο σώμα, με κακές συνήθειες, με λάθος πεποιθήσεις, με εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα.
Μπορεί χτες να μας ήταν χρήσιμα. Στο σημερινό στάδιο της ζωής μας, όμως; Μπορεί χτες να φυλάγαμε τα στενά ρούχα με το όνειρο να αδυνατίσουμε (κάποτε) και να τα ξαναφορέσουμε.
Μπορεί χτες να νομίζαμε ότι το χρέος είναι εύκολη λύση που πραγματοποιεί τις επιθυμίες μας. Μπορεί χτες να πήγαινε το μυαλό μας όλο στο κακό.
Όλα αυτά χρειάζονται νέο ξεκαθάρισμα και πέταγμα ή νέα τακτοποίηση. Μια γενική αναθεώρηση, όπως η γενική καθαριότητα στο σπίτι μας. Όσα μας ήταν χρήσιμα χτες, δε σημαίνει ότι παίζουν ρόλο στη ζωή μας σήμερα.
Όμως ό,τι παλιό ή άχρηστο στο σώμα, στο μυαλό, στην ψυχή ή στο χώρο μας πρέπει να φύγει από τη μέση για να κάνει χώρο για το καινούργιο. Ξεπλένουμε το παρελθόν, όσα ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους, αναθεωρούμε και συγκεντρωνόμαστε μόνο στα ουσιώδη, όσον αφορά στον εαυτό μας, τη δουλειά μας, τις σχέσεις μας, το σύνολο της ζωής μας.
-
Θα μπορούσε η ανεργία να είναι μια μεταβατική φάση στην ζωή του ανθρώπου για την εν λόγω μπουγάδα;
Στο βιβλίο μου γράφω ξεκάθαρα πως υπάρχουν στη ζωή μερικά δραματικά γεγονότα που αποτελούν αφορμές για ξεκαθαρίσματα, για μια «Ψυχική Μπουγάδα». Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένα διαζύγιο, η απώλεια της εργασίας μας, ένα πρόβλημα υγείας. Αυτές είναι αφορμές που μας κάνουν να δούμε τη ζωή μας και τον εαυτό μας από την αρχή. Αυτό όμως που λέει το βιβλίο είναι να μην περιμένουμε να μας συμβούν δραματικά γεγονότα για να ξαναδούμε τη ζωή και τον εαυτό μας με φρέσκια ματιά. Ας το κάνουμε μόνοι μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα, πριν μαζευτεί σκόνη και γίνει το αδιαχώρητο.
Μην αφήσουμε το χώρο μας, τον εαυτό μας, τη δουλειά μας, τις σχέσεις μας, την ψυχή μας να πιάσουν σκόνη ή να σκουριάσουν, για να ασχοληθούμε με την ανανέωσή τους. Κάπου – κάπου να αναθεωρούμε όσα μας κάνουν καλό ή όσα μας βλάπτουν σήμερα.
-
Η ενασχόλησή σας με τη διαφήμιση και η αποχώρησή σας από τον χώρο αυτό καταλαβαίνω ότι υπήρξε σχολείο για σας. Πόσο ώριμοι είμαστε ως κοινωνία για να κατανοήσουμε τέτοια “μαθήματα ζωής”;
Η ζωή κάνει κύκλους. Είμαι ευγνώμων για αυτό τον κύκλο της ζωής που ολοκλήρωσα. Ίσως το μέλλον μου φέρει κάτι καινούργιο πάνω στον ίδιο τομέα. Η «προϋπηρεσία» μου στη διαφήμιση μου έχει ανοίξει το δρόμο της συγγραφής βιβλίων και του blogging στο διαδίκτυο.
Η κοινωνία μας, θέλει-δεν-θέλει θα προσαρμοστεί στη νέα συνθήκη που απαιτεί να αλλάζουμε τουλάχιστον 4 επαγγέλματα στην ίδια ζωή. Ίσως κάποιοι είναι τυχεροί και έχουν κάνει μόνο ένα. Οι περισσότεροι όμως, αλλάζουν. Όχι εταιρία, επάγγελμα.
Οι αλλαγές είναι τόσο γρήγορες, τόσα επαγγέλματα καταργούνται σε μια νύχτα. Και όσοι παραμένουν πρέπει να αναπτύξουν εντελώς νέα skills (επιδεξιότητες).
Παράδειγμα, πολλά επαγγέλματα που καταργήθηκαν εντελώς ή αναβαθμίστηκαν: στοιχειοθέτες, τσιγκογράφοι, διαχωριστές, γραφίστες (αυτοί με το «κοπίδι») μοντέρ (αυτοί στη μονταζιέρα).
-
Έχετε καταπιαστεί με το θέμα της ευτυχίας, γιατί πιστεύετε ότι ο άνθρωπος αγχώνεται να ευτυχίσει;
Η ευτυχία δεν είναι «στόχος» έξω από μας, που αγχωνόμαστε να φτάσουμε. Αν βλέπουμε έτσι την ευτυχία δεν θα την φτάσουμε ποτέ, γιατί πάντα θα βρίσκεται κάπου μακριά έξω από μας. Η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας. Είναι δικαίωμά μας να είμαστε ευτυχισμένοι εδώ και τώρα χωρίς υποχρεώσεις, όρους, αναβολές ή ανταλλάγματα. Αυτό το συναίσθημα γαλήνης, πληρότητας και συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή, είναι δική μας απόφαση. Μια ευτυχισμένη ζωή περιλαμβάνει και δύσκολες στιγμές και όλη τη γκάμα από τα αυθεντικά συναισθήματα, χαράς, απογοήτευσης, πόνου, ενθουσιασμού, θλίψης, ευγνωμοσύνης, γαλήνης, θυμού, φόβου, ανάτασης.
-
Η θετική σκέψη θα αρκούσε για να ξεπεράσουμε την κοινωνική αλλά και την προσωπική κρίση;
Η θετική σκέψη που έχει σαν αποτέλεσμα πράξεις που οδηγούν σε συνήθειες, βοηθάει να ξεπεράσουμε τις κρίσεις. Προϋπόθεση πιστεύω είναι να αναγνωρίσουμε προηγουμένως και να αποδεχτούμε ως αληθινά όλα μας τα συναισθήματα. Θα βοηθούσε να μην μηρυκάζουμε ξανά και ξανά τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αποτυχίες, τις ίδιες απώλειες, τα ίδια λάθη. Τα ζήσαμε, τα αναγνωρίσαμε, πονέσαμε, κλάψαμε, πενθήσαμε (το δικαιούμαστε), όμως για το δικό μας το καλό, ας πάμε παρακάτω.
-
Ποιος είναι ο επόμενος προσωπικός σας στόχος;
Επιθυμώ να ολοκληρώσω το νέο βιβλίο που γράφω τώρα και να αναπτύξω τον ιστότοπό μου. Επιθυμώ επίσης να ταξιδέψω στη Βενετία και να επισκεφτώ από κοντά το Mont-SaintMichel στη Νορμανδία.
-
Ποιο είναι το όραμά σας για τον ιστότοπο www.tsemperlidou.gr;
Το όραμά μου είναι να υπάρχει ένας μοναδικός σε περιεχόμενο διαδικτυακός χώρος στην Ελλάδα που όσοι επιθυμούν μια «ένεση» θετικότητας, να τη βρίσκουν εδώ. Ο ιστότοπός μας είναι ένα αντίδοτο στο άγχος, είναι η απάντηση στην ανάγκη μας για ευτυχισμένη ζωή. Όχι μόνο στις χαρές, αλλά και στα δύσκολα. Τα κείμενά μας, μας στηρίζουν ψυχικά, πνευματικά και ουσιαστικά, προσφέρουν ιδέες για μια ενδιαφέρουσα κοινωνική ζωή, για καλύτερες σχέσεις, για καθημερινές χαρές. Έχουν χιούμορ και παρουσιάζουν με νέο τρόπο άγνωστες πλευρές της ζωής. Οι αναγνώστες μας γράφουν πόσο πολύ τους στηρίζουν αυτά που γράφουμε και πόσο καλύτερα νιώθουν διαβάζοντάς μας. Υπάρχουμε επειδή μας διαβάζουν.
Δημοσιογράφος: Μαρία Αλιμπέρτη
Κατερίνα Τσεμπερλίδου
Συγγραφέας του βιβλίου «Ψυχική Μπουγάδα»
www.tsemperlidou.gr
Όπως αναρτήθηκε στο cultureloversgr.blogspot.gr