Τον Μπέρτολ Μπρεχτ δεν τον έχω διαβάσει ποτέ. Ήταν ευκαιρία να δω την παράσταση για τον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν», βασισμένη πάνω στο βιβλίο του.
Το νόημα του έργου είναι όπως εσύ το διαβάζεις. Μπορεί να το ερμηνεύσεις σαν το ερώτημα «Υπάρχει καλοσύνη σε έναν κόσμο γεμάτο κακούς;» Ή μπορείς να του δώσεις πολιτικές προεκτάσεις «Υπάρχει χώρος για έναν ακέραιο επιχειρηματία όταν το σύστημα τον πιέζει για παρανομίες;» Ή τέλος, «Μπορεί ο καπιταλισμός να μοιραστεί στους «μικρούς» όσο και στους «μεγάλους» της αγοράς;»
Όπως κι αν το ερμηνεύσεις, όποιο μήνυμα κι αν εισπράξεις από το έργο, καλά κάνεις. Όλα είναι σωστές ερμηνείες από την πλευρά των μηνυμάτων, που ήθελε να περάσει ο συγγραφέας. Ο ίδιος ο Μπρεχτ βάζει την ηρωίδα του έργου του να αναρωτιέται «Πώς να παραμείνει κανείς καλός όταν η καλοσύνη έχει τόσο λίγη ζήτηση;»
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι μια ευρηματική, μοντέρνα και δημιουργική σκηνοθέτιδα. Καταφέρνει να περάσει μπροστά στα μάτια μας μια ιστορία με πολλές αλλαγές σκηνών, πολλαπλούς ρόλους και πυκνογραμμένα κείμενα που ερμηνεύονται από 8 μόνο ηθοποιούς.
Για πρώτη φορά είδα σε θεατρική παράσταση επικλινή σκηνή και δύο φορές (για περίπου ένα εικοσάλεπτο) κανονική βροχή πάνω στη σκηνή! Και όχι μόνο! Πολλά ευρηματικά στοιχεία στα σκηνικά και στον τρόπο που αλληλοδιαδέχονται η μία σκηνή μετά την άλλη.
Η πρωταγωνίστρια του έργου Στεφανία Βολιώτη πολύ fit. Και τι δεν κάνει επί σκηνής! Ανεβαίνει, χοροπηδάει, κατεβαίνει, γδύνεται, ξαναντύνεται, και όλα αυτά είναι μέρος της εκπληκτικής της ερμηνείας.
Τη μουσική του έργου έχει συνθέσει ο Σταύρος Γασπαράτος, ο συνθέτης του site μας (ακούστε τις μουσικές που έχει συνθέσει αποκλειστικά για μας).
Ευτυχώς, με το ύψος του εισιτηρίου, η Στέγη κάνει προσιτή την Τέχνη στους Έλληνες (ενώ το υπέροχο, κατά τα άλλα, Μέγαρο, έχει τσουχτερές τιμές).
Όμως έλεος! Τι parking είναι αυτό! Σαν διαδρομή τρόμου σε κατακόμβες έως τον -7 όροφο. Βγήκα από το αυτοκίνητο με αναγούλα.
Συντελεστές του έργου:
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία – Επεξεργασία Μετάφρασης: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Πατρίσια Απέργη
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Ειδικά εφέ: Μιχάλης Σαμιώτης
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Στεφανία Γουλιώτη (Σεν Τε/ Σουι Τα), Αλεξάνδρα Λέρτα (Γυναίκα, Ιδιοκτήτρια Μι Τσου), Δαυίδ Μαλτέζε (Μαραγκός, Αστυνομικός, Γέρος), Νικόλας Παπαγιάννης (Άντρας, Τρίτος Θεός, Γιανγκ Σουν), Μαρία Παρασύρη (Χήρα Σιν, Κουνιάδα, Δεύτερος Θεός), Όμηρος Πουλάκης (Πρώτος Θεός, Κουνιάδος, Κουρέας Σου Φου), Νάνσυ Σιδέρη (Ανιψιός, Κυρία Γιανγκ, Γριά), Σωτήρης Τσακομίδης (Βανγκ, Παππούς, Ιερέας)
Αξίζει να το δείτε. Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται στις 17 Φεβρουαρίου.