Γιάννης Ευσταθιάδης
Κλεινόν
Μυθιστορίες για την Αθήνα
Εκδόσεις Μελάνι
Ένα αγαπησιάρικο βιβλίο με “μυθιστορίες” για την Αθήνα. Τρυφερές, νοσταλγικές, συγκινητικές ιστορίες για τον “κλεινόν”.
O Γιάννης Ευσταθιάδης, γέννημα-θρέμμα της Αθήνας, δεν είναι μόνο ένας συγγραφέας και ποιητής 30 λογοτεχνικών έργων. Είναι ένας άνθρωπος εκατό τοις εκατό δημιουργικός, ένα ανήσυχο πνεύμα, βραβευμένος επανειλημμένα για την πρωτοτυπία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως δημιουργικός διευθυντής στην μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρία της Αθήνας. Το έργο του που παρουσιάζω σήμερα, αποδίδει τιμή και δόξα στη μεταπολεμική Αθήνα.
Για όσους δεν διδάχθηκαν αρχαία ελληνικά, “κλεινόν” σημαίνει ένδοξο, ονομαστό, ξακουστό και χαρακτηρίζει το άστυ, την πόλη μας, τη πόλη της Αθήνας.
Ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης σκιαγραφεί την Αθήνα την κοινωνική της ζωή, τους κατοίκους της και τις αλλαγές που έζησαν μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, μέσα από τριάντα υπέροχες ιστορίες.
Πριν από κάθε ιστορία, συναντάμε ένα ρητό από το έργο ενός Έλληνα λογοτέχνη, που μας εισάγει γλυκά στην ιστορία που ακολουθεί.
Και τις τριάντα ιστορίες που περιλαμβάνει το βιβλίο αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο, σαν προσωπική μαρτυρία, πασίγνωστες προσωπικότητες της Αθήνας που ήδη δεν υπάρχουν πια ή άτομα, άγνωστα μεν, που όμως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της μεταπολεμικής Αθήνας. Φυσικά, όλες είναι φανταστικές και είναι το έργο του συγγραφέα.
Μέσα από την πένα του ακούμε να μας “μιλάνε” για την ένδοξη πόλη της Αθήνας ο Κωστής Παλαμάς, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράκης, ο Νικόλας Τσελεμεντές και πολλοί άλλοι. Βλέπουμε, επίσης, εικόνες που σχετίζονται με πολλές πλευρές της Αθήνας: εμφύλιες συγκρούσεις, πραξικοπήματα, τέχνη, συνήθειες, στέκια, προϊόντα και μόδες της αστικής τάξης της πόλης.
Ο συγγραφέας, που μάλιστα ποζάρει με μια παιδική του φωτογραφία ως εξώφυλλο του βιβλίου, καταθέτει και δύο προσωπικές του ιστορίες που σχετίζονται με το πώς ήρθε ο ίδιος στον κόσμο και με το πώς ο πατέρας του έντυνε με κομψά καπέλα τις κυρίες της υψηλής κοινωνίας της Αθήνας.
Μέσα από τον ύμνο αυτό για την Αθήνα μας, μαθαίνουμε ή θυμόμαστε, για τα καφέ που σύχναζε η ελίτ του πνεύματος της πρωτεύουσας, τα ράλι για την ανάβαση της Πάρνηθας, τους ρόλους του “βλάχου” στο σινεμά, το άσβεστο μίσος μεταξύ της πράσινης και της κόκκινης ποδοσφαιρικής ομάδας, τις ξακουστές ταβέρνες, τα κοσμικά εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα που διασκέδαζαν οι έχοντες της Αθήνας, για τα τραγούδια που τραγούδησαν οι αστοί μετά τον πόλεμο και ξεσήκωναν τα πλήθη, τον εμβληματικό τροχονόμο στα Χαυτεία, την κατεδάφιση των χαρακτηριστικών κτιρίων της Αθήνας και την αντικατάστασή τους από κακόγουστες πολυκατοικίες.
Στις 170 σελίδες του βιβλίου “Κλεινόν” θα μυρίσεις το “πνεύμα” της ένδοξης πόλης και τις προσωπικότητες που την τίμησαν. Οι ιστορίες είναι μικρές και μπορείς να διαβάζεις μία κάθε μέρα, ευεργετικά και ακούραστα.
Την Αθήνα δεν τη χορταίνεις. Και στο βιβλίο αυτό, θα ήθελες να μπορούσες να διαβάσεις και άλλες ιστορίες σαν κι αυτές. Το να βρεις, όπως ο Γιάννης Ευσταθιάδης, έτσι αβίαστα, ποια είναι τα στοιχεία που δίνουν χρώμα και συνθέτουν την “ουσία” της Αθήνας, παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά και τους ανθρώπους που την διαφοροποιούν από τις άλλες πόλεις του κόσμου, δεν είναι εύκολο.
Ο Γιάννης Ευσταθιάδης, όμως, έχει το χάρισμα να φτάνει εκεί που, τις τελευταίες δεκαετίες, χτυπάει η καρδιά της πόλης, και να ρίχνει το φως του, ώστε να τη δούμε και μεις. Εκπληκτικές και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που κοσμούν το εξώφυλλο (του Κώστα Πολίτη) μας ταξιδεύουν στην ατμόσφαιρα της εποχής.
Και ενώ, συχνά, βιβλία που φέρνουν στο φως το παρελθόν χαρακτηρίζονται από μια μελαγχολία, αυτό δεν συμβαίνει με το βιβλίο του Γιάννη Ευσταθιάδη. Έχουν μια γλυκιά νοσταλγία και εξυμνούν με δόξα την πόλη που ελκύει σαν μαγνήτης Έλληνες και ξένους.
Φυσικά θα το διαβάσεις και θα το κάνεις δώρο. Θα σε χαρακτηρίσουν ειδικό στο να επιλέγεις καλά και πρωτότυπα βιβλία για διάβασμα.