Στέφανι Ντέιβις
Γελωτολογία
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ο υπότιτλος τα λέει όλα: “βελτιώστε τη ζωή σας με τη βοήθεια της «επιστήμης» του γέλιου”.
Μην πάει ο νους σου ότι το βιβλίο είναι μια συλλογή από ανέκδοτα, κουίζ και αστειάκια. Αυτό το βιβλίο αυτοβελτίωσης, γραμμένο από την κωμικό και coach Στέφανι Ντέιβις, σου τονίζει τη σημασία του γέλιου και του χιούμορ για τη ζωή, την υγεία σου, τα κέφια σου, με επιστημονικό τρόπο!
Είναι ένα μοναδικό βιβλίο αυτοβελτίωσης που αξίζει να διαβάζουμε κάθε μέρα του Θεού. Κάθε μέρα. Σου υπενθυμίζει όσα ξεχνάς μέσα στη ρουτίνα της ζωής.
Να θυμόμαστε πόσο καταλυτικό είναι το γέλιο στη ζωή μας. Η συγγραφέας δεν προσπαθεί να σε πείσει μόνο με την εμπειρία της από δεκάδες περιπτώσεις με παραδείγματα ανθρώπων που ανέλαβε ως coach. Σου παραθέτει και επιστημονικές μελέτες ή στοιχεία που στηρίζουν τη θεωρία αυτή, με στόχο να βοηθήσει τη ζωή μας σε στιγμές άγχους, δυσκολιών, ακόμα και πένθους. Και, φυσικά, να μας κάνει πιο δημιουργικούς, κεφάτους και χαλαρούς με τις σχέσεις μας.
Να μερικά στοιχεία από το βιβλίο που μου έκαναν εντύπωση:
- Το πώς αισθανόμαστε επηρεάζει και το πώς αντιδρούν οι άλλοι απέναντί μας.
- Η ψυχική διάθεση είναι μεταδοτική.
- Μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον εαυτό μας την αίσθηση του χιούμορ.
- Τα μικρά παιδιά γελάνε (και χαίρονται, επομένως) 300 φορές την ημέρα, ενώ οι ενήλικοι 17! (αυτό το ξέραμε, το επιβεβαιώνουμε πάλι!)
- Το γέλιο επιδρά θετικά σε 37 σημεία του σώματος!
- Το γέλιο είναι δωρεάν και εξουδετερώνει το στρες.
- Ο Φρόυντ εξηγεί γιατί το μακάβριο χιούμορ έχει καλά στοιχεία.
Το βιβλίο “Γελωτολογία” μας εξηγεί:
- με ποιο τρόπο ο εγκέφαλός μας αντιδρά στις σκέψεις μας προκαλώντας ή θλίψη και στρες ή χαλάρωση και ευχαρίστηση.
- γιατί το γέλιο είναι το καλύτερο γιατρικό.
- πώς να ανακαλύψουμε τους θετικούς μας πυροδότες γέλιου.
- πώς να το χρησιμοποιήσουμε ως πολυπρόσωπο επικοινωνιακό εργαλείο.
Γενικά το βιβλίο ολόκληρο, 192 σελίδες, είναι αφιερωμένο στο πώς να μην παίρνουμε τη ζωή μας τόσο σοβαρά! Και, φυσικά, όπως κάθε γνήσιο βιβλίο αυτοβελτίωσης, σου προτείνει “ασκήσεις” για να συμπληρώσεις βιωματικά τις δικές σου αντιλήψεις, εμπειρίες ή ανάγκες για τους μηχανισμούς του γέλιου και χαλάρωσης.