Δυόμιση ώρες με το αεροπλάνο από την Αθήνα, σε υποδέχεται μια χώρα που θυμίζει σαν φύση πώς ήταν η Ευρώπη μας πριν από αιώνες. Όλο όμορφα χωριουδάκια και δάση, λίμνες, ποτάμια και βουνά.
Ούτε που καταλαβαίνεις πόσο δυνατή είναι στη βιομηχανία τροφίμων, στη φαρμακοβιομηχανία, στα ρολόγια, στον τουρισμό. Μόνο τα τραπεζικά και ασφαλιστικά έχει ακουστά ο κόσμος.
Εδώ θα σας παρουσιάσω μερικά tips για να ανακαλύψετε αν σας αρέσει η ζωή στη φύση, οι μετακινήσεις, τα σπορ, το καλό φαγητό, τα γαλακτοκομικά, οι σοκολάτες.
1. Η φύση: δεν υπάρχει δεύτερη. Ίσως η Αυστρία και η γερμανική Βαυαρία να την πλησιάζουν αλλά στην Ελβετία η φύση είναι για όλους προσιτή γιατί υπάρχουν τα τραίνα. Μπορείς να ανακαλύψεις βουνοπλαγιές, λίμνες, ποτάμια, χωριά, πρασινάδες, σαν πίνακες ζωγράφων της Αναγέννησης.
2. Τα χωριά: οι Ελβετοί δίνουν τα χρήματά τους στο να διατηρούνται τα χωριά τους γραφικά αλλά και με υποδομές. Σε λίμνες, σκαρφαλωμένα σε βουνοπλαγιές, ή στα πεδινά, όλα τα χωριά είναι κουκλίστικα με σπιτάκια με επικλινείς στέγες και χαραγμένους ξεκάθαρους δρόμους παντού που δεν κλείνουν ποτέ ούτε με τα χιόνια. Οι δε φάρμες, υπόδειγμα τάξης και καθαριότητας.
3. Τα τραίνα: θεσμός. Σε πηγαίνουν παντού. Υπάρχουν τραίνα των καντονιών, τραίνα της περιοχής, intecity τραίνα, τραίνα με οδοντωτό, τραίνα που σε μεταφέρουν σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Οι Ελβετοί χωρίζουν τα βαγόνια σε 1η και 2η θέση με πεντακάθαρη διάκριση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει ελεγκτής μετά από κάθε σταθμό για να ελέγξει τα εισιτήριά σου. Τα τραίνα φεύγουν ακριβώς στην ώρα τους και στην αρχή παθαίνεις σοκ. Όμως τελικά διαπιστώνεις ότι, αν είσαι συνεπής, μπορείς να ταξιδέψεις παντού σαν τουρίστας στη χώρα, ακόμα και αλλάζοντας 3 τραίνα για μια διαδρομή. Κάθε φορά σε περιμένει το επόμενο, που φεύγει από τον κόμβο με διαφορά λεπτών. Έτσι μπορείς να πας και στο πιο μακρινό ελβετικό προορισμό αυθημερόν. Κέφι να’ χεις και ανεβοκατεβαίνεις στο τραίνο σαν σε λούνα – παρκ. Τα τραίνα μεταφέρουν το ποδήλατό σου ή τον εξοπλισμό του σκι από το αεροδρόμιο ως τον προορισμό σου.
4. Αποστάσεις: όπου κι αν πας, μέχρι 4 ώρες το πολύ (με τραίνο).
5. Οι σταθμοί του τραίνου: το κέντρο της πόλης ή του κάθε χωριού. Η καρδιά της ελβετικής κοινότητας, όλοι οι εργαζόμενοι περιμένουν το επόμενο με το laptop στο χέρι και οι τουρίστες με το βαλιτσάκι ή το σακίδιό τους.
6. Τα μουσεία: η Ελβετία έχει μουσεία Τέχνης, μοναστήρια, εκκλησίες, μουσεία τραίνων, τυριών, ρολογιών. Από εδώ ξεκίνησε ο Ντανταϊσμός ή Νταντά (Dada), ένα καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Ζυρίχη αξίζει να επισκεφθείς την καταπληκτική Πινακοθήκη με διάσημα έργα από κάθε εποχή, την Künsthaus Museum for modern art, 4.000 έργα.
7. Κάρτες: οι Ελβετοί εκδίδουν κάρτες για εκπτώσεις στα πάντα. Αν είσαι τουρίστας, μπορείς να πάρεις 3μερη κάρτα (ανεβαίνεις στα τραμ, στον υπόγειο, στα τραίνα, μπαίνεις στα μουσεία με έκπτωση). Τις αγοράζεις από το σταθμό του τραίνου ή από το ξενοδοχείο σου. Υπάρχει κάρτα για 2: αν ταξιδεύεις πάντα μαζί με κάποιον άλλο στο τραίνο έχεις έκπτωση. Υπάρχει μηνιαία κάρτα τραίνων και ετήσια με τις ανάλογες εκπτώσεις. Ρωτάς και διαλέγεις. Είναι έντιμοι. Ό,τι σου πουλάνε έχει σωστή τιμή.
8. Αγελάδες: υπάρχουν παντού μόλις βγεις λίγο από την πόλη. Αν είσαι στο τραίνο και δεν έχεις τι να κάνεις, μέτρα αγελάδες κοιτώντας από το παράθυρο. Η Ελβετία έχει τη δική της γραβιέρα, γαλακτοκομικά προϊόντα και σοκολάτες. Επίσης, είναι η μόνη χώρα που έχει ένα αναψυκτικό από ορό γάλακτος, τη Rivella! Πολύ νόστιμο, σαν πορτοκαλάδα με πρωτεΐνη. Ούτε που καταλαβαίνεις το γάλα.
9. Οι λίμνες: το πότε αρχίζει η μια και τελειώνει η άλλη, δεν το παίρνεις είδηση. Είναι όλες πανέμορφες, δροσερές, πεντακάθαρες. Γεμάτες ιστιοφόρα, κανώ, καραβάκια τουριστικά ή μεταφορικά για μετακινήσεις των κατοίκων ή των τουριστών.
10. Κύκνοι: τόση ομορφιά, λιγώνεσαι. Παντού σε όλες τις λίμνες ή τα ποτάμια μαζί με τις πάπιες, μεγαλόπρεπα κυλάνε στα νερά ολόασπροι κύκνοι. Μοιάζουν με ζωγραφιά παραμυθιού. Τα παιδιά, τους ταΐζουν. Το βράδυ, πηγαίνουν για ύπνο στην άκρη της λίμνης και, όπως ξεκουράζονται εν σειρά, ο ένας δίπλα στον άλλο, μοιάζουν με σκηνή από το μπαλέτο «Η λίμνη των κύκνων».
11. Η ζωή έξω: όλα τα σπορ ευχαριστιέσαι να τα κάνεις εδώ στον καθαρό αέρα. Από πατίνια ως ποδήλατο (και ποδήλατο θαλάσσης), κανώ, κολύμπι, ιστιοπλοΐα, σκι στη λίμνη ή στο βουνό, ορειβασία, πεζοπορία (όλα τους τα μονοπάτια έχουν πινακίδα και σε ενημερώνει (πού πηγαίνουν και πόση ώρα θέλεις να φτάσεις ως εκεί!)
12. Φαγητό: διακρίνω το φαγητό σε
– Υπαίθριο (κυρίως λουκάνικα ή κομμάτια πίτσας)
– Σελφ σέρβις (σε μεγάλα πολυκαταστήματα)
– Εστιατόρια (μπυραρίες, πολλά ιταλικά ή αυστριακού τύπου με σνίτσελ και πατάτες)
Τα πιο γνωστά φαγητά των Ελβετών είναι η χαρά της χοληστερίνης:
1. Το Fondue (λιωμένο τυρί που βράζει και εσύ βουτάς μπουκιές με ψωμί)
2. Η Ρακλέτ (βρασμένες πατάτες που πάνω τους ρίχνεις λιωμένο τυρί)
Επίσης, τρώνε πατάτες Rösti (ρέστι), μακρόστενα κομματάκια βρασμένης πατάτας που τηγανίζονται μαζί και Μπύρχερ Μουσλί, μουσλί με ξηρούς καρπούς και κομματάκια φρούτων, το οποίο τρώνε για πρωινό ή και για μεσημεριανό.
Εννοείται κάθε είδους λουκάνικο και κάθε είδους μπύρα.
13. Εστιατόρια: στη Ζυρίχη λατρεύω τα
– Zeughousekeller (Τσόιγκ χάουζ κέλλερ) μια μοναδική μπυραρία στην Παράντε Πλατς, σχεδόν πάνω στη Μπάνχοφ Στράσε. Αξίζει να φας εκεί «Το σπαθί του Δημάρχου», μοσχάρι ψημένο κατά μήκος ενός αληθινού σπαθιού (για 2 άτομα)
– Brasserie Lipp, ψάρι και μύδια από Γαλλία
– Ιταλικά
– Contrapunto
– Bindella
– Cantonetta Antinori
– Και το φαγητό στο ισόγειο του μεγάλου καταστήματος Globus (ειδικά το σάντουιτς – στο χέρι – με ρόουστ μπηφ)
14. Φαρμακεία: κάνω ειδική μνεία γιατί στην Ελβετία και ειδικά στη Ζυρίχη έχει φαρμακεία κάθε 50 μέτρα! Τα φάρμακα που διαφημίζουν στη βιτρίνα είναι βιταμίνες, ενισχυτικά μαλλιών, ενισχυτικά μνήμης, για γενικό well being και τέτοια.
15. Μαγαζιά: Η Ελβετία έχει πολλά μικρά μαγαζιά με πολύ φθηνές ως πολύ ακριβές τιμές. Στη Ζυρίχη τα περισσότερα μικρά με επώνυμες μάρκες βρίσκονται γύρω από το ξενοδοχείο Zum Storchen (Τσουμ Στόρχεν) και στην περίφημη Μπάνχοφ Στράσε. Θα σας πω 3 μεγάλα καταστήματα για ψώνια κάθε είδους: Globus (Γκλόμπους), Jelmoli (Γελμόλι) και Coop City επί της Μπάνχοφ Στράσε. Ειδική μνεία στο Sprüngli, το μαγαζί – καρδιά της σοκολάτας, με σοκολατάκια και γεύσεις κάθε είδους, αν και πιο φτηνές θα τις βρείτε στο Coop.
16. Τραμ: οργώνουν την πόλη της Ζυρίχης και τα προάστια. Η καλύτερη συγκοινωνία. Αν έχεις κάρτα, την σφραγίζεις σε μηχανήματα στη στάση (οπότε αρχίζει να μετράει η ημερομηνία) ή αγοράζεις εισιτήριο πάντα στη στάση σε αυτόματα μηχανήματα. Μη σε βρει χωρίς εισιτήριο ο ελεγκτής, πληρώνεις πρόστιμο.
17. Γιορτές: οι Ελβετοί, στη Ζυρίχη, γιορτάζουν το Gay Parade και άλλες παρελάσεις που συγκεντρώνουν εκατομμύρια επισκέπτες, συνήθως τον Ιούνιο.
18. Θρησκεία: από τη Ζυρίχη ξεκίνησε ο Ζβίγγλιος, Ελβετός θρησκευτικός μεταρρυθμιστής και ουμανιστής
19. Στο εστιατόριο έχεις στη διάθεσή σου μόνο την καρέκλα που κάθεσαι. Δύο είστε; Δύο καρέκλες. Πουθενά δεν σου δίνουν τρίτη για να βάλεις τα πράγματά σου, τα ψώνια σου, την τσάντα ή το αντιανεμικό σου. Νερό, όμως, της βρύσης, σου δίνουν δωρεάν.
20. Καμιά σπατάλη: Γενικά, οι Ελβετοί δεν χαρίζονται. Και στο ξενοδοχείο, το πρωί, ζητούσες τσάι, σου έφερναν ποσότητα για 1 φλυτζάνι τσάι ή 1 φλυτζάνι καφέ και μόνο αν ζητούσες επιπλέον, σου έφερναν. Σκούφια μπάνιου σου έδιναν μία, σαπουνάκι κανένα γιατί σου άφηναν υγρό σαπούνι.
21. Άνθρωποι: ευγενείς και μετρημένοι, καθόλου φιγουρατζήδες. Οι γυναίκες κομψές, φορούσαν flat παπούτσια, skinny μπεζ ή τζην παντελόνι, T-shirt και από πάνω βαμβακερή ζακετούλα, σαν «στολή». Όλες αθλητικές και γυμνασμένες, καμιά υπέρβαρη, πουθενά υπερβολές. Ούτε άντρες υπέρβαροι. Μέσα στην πόλη κυκλοφορούσαν με ποδήλατα παντού και στους σταθμούς του τραίνου περίμεναν έτοιμοι με σακίδια και μπαστούνια πεζοπορίας για να ανέβουν στα βουνά.
Καλά να περάσετε! (θυμηθείτε μόνο ότι εκεί δε χρησιμοποιούν το ευρώ αλλά το ελβετικό φράγκο)
[slideshow post_id=”5310″ exclude=”5″ resizeimages=”true”]