Elif Shafak
Three Daughters of Eve
Εκδόσεις Penguin Random House
Η Ελίφ Σαφάκ έχει μια πένα δυνατή, διεισδυτική, δε χαρίζεται σε κανέναν.
Η Τουρκάλα κοσμοπολίτισσα συγγραφέας, γράφει πάντοτε ιστορίες με θέμα τις θρησκευτικές συγκρούσεις, τις πολιτιστικές αντιθέσεις και ερωτήματα για την αγάπη και το θάνατο.
Στο καινούριο της μυθιστόρημα “Οι τρεις κόρες της Εύας” μιλάει για μια φιλία τριών Μουσουλμάνων γυναικών – η Αμαρτωλή, η Πιστή και η Μπερδεμένη – που συμβάινει στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι φίλες σπουδάζουν στην Οξφόρδη.
- Κεντρική ηρωίδα η Πέρι, μια Τουρκάλα γύρω στα 40, παντρεμένη με έναν πλούσιο άντρα, αυτοδημιούργητο. Με αφορμή την κλοπή της τσάντας της, από την οποία πέφτει κάτω μια παλιά φωτογραφία της, η Πέρι αρχίζει να θυμάται την κοινή ζωή της με την δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση Μουσουλμάνα Περσίδα Σιρίν, και με την εντελώς διαφορετική Αμερικανοαιγύπτια Μόνα, που τηρεί τις θρησκευτικές μουσουλμανικές παραδόσεις (μεταξύ αυτών και την μαντίλα).
Η Πέρι υπήρξε πάντοτε στη ζωή της αναποφάσιστη, μπερδεμένη, εγκλωβισμένη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους (τη θρησκόληπτη μητέρα της και τον αλκοολικό, προοδευτικό πατέρα της), την ανατολή κα τη δύση, την παράδοση και τον προοδευτισμό και την αλήθεια ή τα μυστικά.
Ποτέ δεν είχε ξεκάθαρη θέση για οτιδήποτε: είτε αυτό λέγεται οικογένεια, είτε πολιτική, είτε θρησκεία, είτε σχέσεις, ούτε καν με το περιστατικό του θανάτου του δίδυμου αδελφού της. - Παρότι η Πέρι είναι ενθουσιασμένη με την ιδέα του θεού από μικρή και, στην Οξφόρδη, από την παρουσία του χαρισματικού καθηγητή Αζούρ, δεν καταφέρνει να βρει τις απαντήσεις που ζητάει. Μέσα στο βιβλίο, υπάρχει μια μαγική αναφορά της Σαφάκ, ένα θεϊκό μωρό που η ηρωίδα της “βλέπει” όταν τα γεγονότα στη ζωή της τακτοποιούνται ή όταν ανατρέπονται.
- Η ηρωίδα, συμβιβάζεται με τη ρεαλιστική πραγματικότητα και επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη, κυνηγημένη από ένα σκάνδαλο και ένα προσωπικό μυστικό που κρύβει βαθιά μέσα της και που συνδέεται με τον έρωτά της προς τον καθηγητή Αζούρ.
- Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε πολλά επίπεδα, πλούσιο σε συναισθηματικές συγκρούσεις, εσωτερικές, κοινωνικές, ενδοοικογενειακές, φιλικές. Η “ηχώ” από το βιβλίο της “Οι 40 κανόνες της αγάπης” υπάρχει και σε αυτό το μυθιστόρημα της Σαφάκ, γραμμένο μια στον παρόντα χρόνο και μια σε flash back.
- Η ιστορία της “τακτοποιημένης” πλέον Πέρι παίρνει μια απροσδόκητη τροπή όταν αποφασίζει να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους που άφησε πίσω της δεκατέσσερα χρόνια πριν, ζητώντας τους συγχώρεση σε μια στιγμή που ίσως οδηγήσει και στο θάνατό της ή σε μια μεγάλη προσωπική της απώλεια.
- Μεταξύ ρεαλισμού και μυστικισμού, η Σαφάκ καταφέρνει πάλι να σε γοητέψει, παρασύροντάς σε, σε ένα ταξίδι που δεν καταλήγει κάπου ξεκάθαρα – όπως και η ηρωίδα της – φέρνει όμως αντιμέτωπο τον αναγνώστη με τα δικά του προσωπικά διλήμματα. Και το τέλος του… μου αρέσει! Είναι ασαφές το τι θα γίνει μετά!
Δυνατό, “εσωτερικό”, ανατρεπτικό! Θα σε συναρπάσει!
Το διάβασα στα αγγλικά.