ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Αγαπάμε το σώμα μας ή ντρεπόμαστε;

Post by: 08/07/2018 0 comments

Τώρα το καλοκαίρι, το ημίγυμνο σώμα έχει την τιμητική του. Έξω γλουτοί, χεράκια, ντεκολτέ, πλάτη… ο ήλιος, το αεράκι και το αλάτι της θάλασσας μεταμορφώνουν το σώμα μας, που ρουφάει την ενέργεια της φύσης.

Ανεξάρτητα από το σωματότυπό μας, άλλη έχει καλή εικόνα για το σώμα της και ούτε που τη νοιάζει για το ποια εικόνα παρουσιάζει στην παραλία και άλλη ντρέπεται. Συχνά, οι έφηβες από εμάς, αλλά και πολλές άλλες.

Όταν από μικρές συνηθίζουμε στην πίεση για το ιδανικό σώμα, πώς να έχουμε καλή εικόνα για το σώμα μας, αν κάνουμε συγκρίσεις – συνήθως με μοντέλα ή γυναίκες που ζουν από αυτό. Οι συγκρίσεις είναι άδικες και συνήθως εις βάρος μας, αφού υπάρχουν εξωπραγματικά πρότυπα που καλλιεργούνται από το χώρο της μόδας, του σινεμά, των media. Καμιά από τα πρόσωπα προβολής δεν ζυγίζουν πάνω από 59 κιλά. Άσε το θέμα με τα νούμερα των ρούχων που σε τρελαίνουν. Αν δεν έχεις όμορφο, γραμμωμένο και αδύνατο σώμα, έχεις ηθικό θέμα, αφού δεν είσαι μόνο εξαίρεση, είναι και κακό να είσαι μια σιλουέτα εξαίρεση.

Πάντα κάποιο ελάττωμα θα βρίσκουμε στο σώμα μας, με αποτέλεσμα να το τοποθετούμε κάτω από τα standard μας. Ο καθρέφτης και ο νους μας, το κοιτάζουν για να το κρίνουν, όχι για να το αγαπήσουν.

Με μια τέτοια λογική, δεν έχουμε ποτέ καλή εικόνα για την εμφάνισή μας και για τη γύμνια μας. Ή το στήθος μας είναι μικρό ή μεγάλο. Ή οι γλουτοί είναι χαμηλά. Ή ψωμάκια στους γοφούς. Ή χοντροί αστράγαλοι. Ή… ή… ή… Η φαντασία μας, κάνει τη λίστα μακριά.

Ευτυχώς που υπάρχουν οι γονείς και οι φίλες, οι αδελφές, οι ξαδέλφες, οι κουμπάρες, γιατί μαζί τους μοιραζόμαστε τις αξίες μας. Αν η τάση της μόδας είναι “επίπεδα στομάχια”, καταλήγει να είναι επώδυνη η σύγκριση με άλλα σώματα.

Η εικόνα για το σώμα μας δεν σταματάει στην παραλία. Στην κρεβατοκάμαρα, μια διαδεδομένη φράση που ακούγεται είναι “σβήσε τα φώτα καλύτερα”, για να μη με δεις πώς είμαι, τουλάχιστον την πρώτη μας φορά.

Όπως γράφω και στο βιβλίο μου “Οι Ελληνίδες είναι θεές”, εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, η Αφροδίτη, που είχε καμπύλες και ήταν αφρατούλα, δεν ντρεπόταν για τη γύμνια της.

Έχει σημασία να καταλάβουμε πως όλα τα σώματα δεν είναι ίδια. Υπάρχουν διαφορετικά σχήματα, νούμερα ρούχων, και ο σωματότυπός μας δεν εκφράζει το χαρακτήρα και την αξία μας σαν άνθρωπος.

Μερικές σκέψεις για τη θετική εικόνα του σώματός μας και την αποδοχή του (που εξαρτάται από την προσωπική μας ανάπτυξη ως άτομα).

  • Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τις άλλες. Καθεμιά μας έχει ένα σώμα τόσο μοναδικό, όσο και ο εαυτός μας.
  • Συνειδητοποίησε πώς ο τύπος του σώματός μας δεν αλλάζει. Έτσι γεννήθηκες. Ψηλή, κοντή, με μακριά πόδια ή φαρδείς ώμους. Απλά, δούλεψε το σώμα σου για περισσότερη υγεία.
  • Σκέψου μήπως η αντιμετώπιση των νούμερων των ρούχων είναι μεροληπτική προκατάληψη απέναντι σε ορισμένα. Γιατί; Μην επιτρέπεις η διάκριση στα νούμερα να προκαλεί διάκριση κατά του χαρακτήρα, της ηθικής σου ή της κοινωνικής σου επιτυχίας.
  • Αντίδρασε στα σχόλια όπου μπορείς. Στείλε τα δικά σου σχόλια ενάντια στα σχόλια των Μήντια όταν κριτικάρουν το σώμα μας. Δείξε τη δυσαρέσκειά σου και μη παραδέχεσαι τη διάκριση του νούμερου, δεν τη δεχόμαστε, απαντάμε και μείς από την πλευρά μας.
  • Σημασία έχει ο σωστός τρόπος διατροφής και άσκησης, όχι τα κιλά μας αυτά καθεαυτά.
  • Αγάπα και περιποιήσου το σώμα σου επειδή το διασκεδάζεις, όχι επειδή πρέπει. Κολύμπα, κάνε ποδήλατο, κάνε χορό, ζούμπα, χοροπήδα, ακολούθησε μονοπάτια στο βουνό, βγες μια βόλτα το πάρκο, δώστου μια ευκαιρία να κουνηθεί και να πάρει το οξυγόνο του.
  • Κάνε περισσότερη παρέα με εκείνες ή εκείνους που έχουν μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό τους, τις δραστηριότητές τους.

Ξανασκέψου πώς να βλέπεις το σώμα σου. Σαν λειτουργικό εργαλείο που φιλοξενεί τον εαυτό σου ή σαν διακοσμητικό αντικείμενο φτιαγμένο να ευχαριστεί τους άλλους, με την εμφάνισή του.

Να είσαι σίγουρη πως Καθεμιά μας είναι Κάποια.

Φωτό από: PumpMuscles.ru

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons