ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για το Γαλακτομπούρεκο της γιορτής μου (της Κατερίνας Τσεμπερλίδου)

Post by: 24/11/2018 0 comments

Αυτή είναι η συνταγή της μητέρας μου για το γαλακτομπούρεκο που έφτιαχνε κάθε χρόνο «για να με γιορτάσει». Το σπίτι μοσχοβολούσε ολόκληρο από την κρέμα που έβραζε στην κατσαρόλα. Το προνόμιο της εορτάζουσας (εμένα) ήταν να μπορώ να μαζέψω τα υπολείμματα της ζεστής κρέμας με το δάχτυλο από τα τοιχώματα της κατσαρόλας (γιατί ποιος είχε την υπομονή στα 7 ή στα 8 να περιμένει να ψηθεί το γλυκό…)

Απολαύστε αυτό το μοναδικό αλλά λίγο μπελαλίδικο γλυκό των παιδικών μου χρόνων.

Υλικά

Για την κρέμα

  • 1 κιλό γάλα
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 5 αυγά
  • 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
  • 2 φακελάκια βανίλιας

Για τα φύλλα

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη

Για το σιρόπι

  • 3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 ½ φλιτζάνια νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού ή μισό λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα στη φωτιά να κάψει. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να βράσει η κρέμα και να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  2. Χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα προσθέτουμε στην καυτή κρέμα σιγά–σιγά ανακατεύοντας συνεχώς με το ξύλινο κουτάλι.
  3. Ρίχνουμε στο τέλος και το φρέσκο βούτυρο, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας κάπου–κάπου ώστε να μην κάνει πέτσα.
  4. Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί, το βουτυρώνουμε κάτω και στο πλάι και στρώνουμε τα μισά φύλλα ένα–ένα, αφού προηγουμένως το έχουμε αλείψει με υγρό βούτυρο (που το έχουμε λιώσει) με ένα πινέλο, ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
  5. Ρίχνουμε και στρώνουμε την κρέμα πάνω στα βουτυρωμένα φύλλα. Όσα φύλλα εξέχουν από το ταψί τα διπλώνουμε προς τα μέσα και τα βουτυρώνουμε καλά.
  6. Στη συνέχεια στρώνουμε (πάντα αλείφοντας βούτυρο με το πινέλο) ένα – ένα τα υπόλοιπα φύλλα. Απλώνουμε την παλάμη μας στην επιφάνεια να για να ισιώσει.
  7. Όσα φύλλα περισσεύουν γύρω από το ταψί μας τα κόβουμε με ένα μαχαίρι (ιδανικά μυτερό, να κόβει καλά).
  8. Χαράζουμε την επιφάνεια του γλυκού μας σε τετράγωνα (για να ψηθούν καλά και για να κοπούν μετά σε κομμάτια) αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και τη ραντίζουμε με τα δάχτυλά μας που τα έχουμε βρέξει με μπόλικο νερό.
  9. Το ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 45-50 λεπτά.

Το σιρόπι:

Σε μια καθαρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού επί 5 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει άλλα 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο ρίχνουμε όλο το χλιαρό σιρόπι μέσα στο ταψί μας, ώστε να βραχούν καλά όλα τα κομμάτια και αφήνουμε να κρυώσει ξεσκέπαστο.

Καλή όρεξη! Πάντα σε γιορτές!

 

Φωτό από: Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons