Το να είναι κανείς 20 χρονών στην εποχή μας είναι δίκοπο μαχαίρι. Έχεις νιάτα, όρεξη, διάθεση για δημιουργία, όλη τη ζωή μπροστά σου από τη μία πλευρά. Από την άλλη όμως το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί, οι μισθοί παραμένουν σταθερά χαμηλοί, οι δουλειές δεν προσφέρουν σταθερότητα. Και πέρα από όλα αυτά, το να χειριστείς μόνος σου τα οικονομικά σου μοιάζει βουνό.
Υπάρχουν όμως κάποιες συμβουλές που δίνουν οι γνώστες και οι έμπειροι των οικονομικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους στην αρχή της «ενήλικης» ζωής.
- Σεβόμαστε τις αρχές μας και τις προτεραιότητές μας.
Υπάρχουν κάποια «θέσφατα» που μας λένε ότι είναι απαράβατα. Όπως το να ξεχρεώνουμε με πειθαρχία και ευλάβεια τα χρέη μας απαρέγκλιτα, πριν κάνουμε κάποια νέα οικονομική κίνηση. Κι όμως ακόμα κι αυτό, δεν ταιριάζει σε όλους. Αν το να ξεχρεώνετε, χωρίς καμία παράκαμψη ή τρέλα, σας κάνει δυστυχισμένους ή μίζερους, θα πρέπει να βάλετε νέους κανόνες και όρια. Το να μη ζείτε τίποτα τώρα που είστε νέοι, για να μπορέσετε κάποια στιγμή στο μέλλον να θερίσετε τους καρπούς των κόπων σας, δεν ταιριάζει σε όλους. Αποφύγετε τα άκρα και διατηρήστε μια μετριοπαθή στάση και στα οικονομικά σας.
- Ο φόβος για τους επαγγελματίες οικονομικούς γκουρού.
Το να μη διαχειρίζεστε μεγάλο ποσό χρημάτων, δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε ένα λογιστή ή οικονομικό σύμβουλο που να μπορεί να σας συμβουλέψει σωστά. Μη ξεχνάτε ότι αύριο-μεθαύριο μπορεί και να διαχειρίζεστε μεγάλο ποσό χρημάτων. Και σίγουρα να είναι κάποιος που σας εμπνέει εμπιστοσύνη και αισθάνεστε άνετα μαζί του.
- Έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι σήμερα χρησιμοποιούν πολύ τα κοινωνικά δίκτυα, ακόμα και για να οικονομικές συμβουλές. Κάτι τέτοιο όμως είναι επισφαλές και ριψοκίνδυνο. Δεν μπορείς να ξέρεις ποιος είναι αυτός που δίνει τη συμβουλή και αν μπορείς να τον εμπιστευτείς. Καλύτερα είναι να ζητάει κανείς πιστοποιήσεις και εχέγγυα για όποιον του δίνει συμβουλές που έχουν να κάνουν με τα λεφτά του.
- Στα 20 θα πρέπει κανείς να προσπαθεί να αποκτήσει την εμπειρία και τις δεξιότητες που θα τον φτάσουν ψηλά τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορεί κανείς να στοχεύσει τους παχυλούς μισθούς και τις υψηλές θέσεις με την πρώτη του δουλειά. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η προετοιμασία του για τις επόμενες δεκαετίες επιτυχίας και πλούτου.
- Οι νέοι των 20-25 προτιμούν να αγνοούν την γενική εικόνα των οικονομικών τους. Έτσι όμως, μακροπρόθεσμα θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική τους ανεξαρτησία. Το να γνωρίζεις ακριβώς τι κερδίζεις ή τι έχεις και το πόσο ξοδεύεις είναι δύναμη. Η γνώση είναι πλούτος. Είναι προτιμότερο να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα των μηνιαίων εξόδων και αναγκών και μετά να μπορεί κανείς να επέμβει στα «θέλω» και στα «πρέπει». Εάν αγνοεί κανείς αυτά τα βασικά, μπορεί να πέσει σε παγίδες αλόγιστων δαπανών ή αγορών που θα τον οδηγήσουν σε χρέη, υπέρογκα ποσά σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια.
Η δεκαετία αυτή των 20-30 έχει πολλές προκλήσεις και εμπόδια, ας μην προσθέτει κανείς και οικονομικά λάθη και κινήσεις που θα επηρεάζουν αρνητικά τα επόμενα χρόνια και την μελλοντική ευημερία. Προσεκτικές κινήσεις, πολύτιμες συμβουλές και μέτρο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και το χρήμα.
Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/