ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ήρθε η ώρα να απομακρύνουμε από τη ζωή μας τοξικές σχέσεις και ανθρώπους.

Post by: 24/06/2022 0 comments

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γνωρίσει ή ακόμα χειρότερα έχουμε ακόμα στη ζωή μας τοξικούς ή αρνητικούς ανθρώπους. Ό,τι τρικ θετικής ψυχολογίας ή τεχνική κι αν χρησιμοποιήσουμε, είναι συνήθως δύσκολο να εξαλείψουμε τις συνέπειες της παρουσίας τους.

Γκρινιάζουν για τα πάντα, βλέπουν πάντα το ποτήρι μισοάδειο ή και άδειο τελείως, κριτικάρουν τα πάντα, οι ίδιοι κάνουν πάντα και τα πάντα καλύτερα, νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους, δεν έχουν να πουν καλό λόγο για κανέναν.

Στραγγίζουν όλη την ενεργητικότητα και θετική διάθεση μπορεί να υπάρχει σε ένα χώρο. Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να τους βοηθήσεις επειδή νοιάζεσαι, δε θέλουν να ακούσουν ή να δεχτούν ότι κάνουν κάτι λάθος. Και συνεχίζουν από εκεί που έμειναν.

Και δεν εννοούμε τυχαίες συναντήσεις ή περιπτώσεις που μπορεί να σας ρίξουν ή να σας προσβάλλουν. Μιλάμε για αυτές τις περιπτώσεις φίλων ή συγγενών που κάθε φορά που τους συναντάτε, σας ρίχνουν σε απογοήτευση και απόγνωση. Για αυτούς που σας κάνουν να αισθάνεστε θυμό και νεύρα όταν είστε μαζί, που σας μαυρίζουν την ψυχή, που μηδενίζουν κάθε τι καλό που βλέπετε στη ζωή ή έχετε. Κι επειδή πρέπει να προστατεύουμε τη ζωή μας και την πνευματική μας υγεία, οφείλουμε στον εαυτό μας να κάνουμε κάτι για αυτό.

Όταν το στρες και η αρνητική διάθεση που μας προκαλούν, επηρεάζει τη ζωή μας και την ικανότητά μας να επιβιώνουμε στην καθημερινότητά μας με τον τρόπο που εμείς θέλουμε, ρισκάρουμε την υγεία μας. Ας μην ξεχνάμε ότι το παρατεταμένο στρες, προκαλεί ασθένειες του σώματος και της ψυχής.

Πόσο δύσκολο είναι όμως να αποφασίσεις αν μια σχέση ή ένας κοντινός σου άνθρωπος, σου κάνει περισσότερο κακό από ό,τι καλό; Πώς μπορείς να αποφασίσεις να απομακρύνεις κάποιον από τη ζωή σου;

Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να δεις αν αυτή η σχέση αξίζει την προσοχή σου, το χρόνο σου και την ψυχική σου ηρεμία.

  • Επηρεάζει αυτή η σχέση την πνευματική μου υγεία;
  • Είναι ωφέλιμη αυτή η σχέση για κάποιον από τους δυο μας;
  • Ο χρόνος που περνάω μαζί του/της, με κάνει ευτυχισμένο;
  • Είναι μια μονόπλευρη σχέση που καλύπτει μόνο τις ανάγκες του άλλου;
  • Έχουμε καθόλου κοινά ενδιαφέροντα;
  • Εισπράττω εκ μέρους του/της αρνητικά συναισθήματα ή /και θυμό;
  • Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που παραμένω σε αυτή την σχέση;
  • Αισθάνομαι να έχω στραγγίσει από ενέργεια και διάθεση όταν τον/την συναντώ;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους έχουμε και συνεχίσουμε να κρατάμε στη ζωή μας ανθρώπους αρνητικούς και τοξικούς. Κάνοντας τις παραπάνω ερωτήσεις, θα μπορέσουμε να διακρίνουμε αν πρέπει να τους απομακρύνουμε ή έστω να  μειώσουμε την παρουσία τους στη ζωή μας για να μη δηλητηριαζόμαστε και υποφέρουμε κι εμείς.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο, ιδίως αν είναι κοντινοί φίλοι ή συγγενείς. Όταν όμως κάτι μας προκαλεί κακό, είναι θέμα αυτοπροστασίας και επιβίωσης.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons