«Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει γιατί δεν την παίζουν οι φιλενάδες της». Πόση αλήθεια μπορεί να κρύβεται σε αυτούς τους στίχους του παιδικού τραγουδιού. Ο φόβος της απόρριψης πονάει και είναι πικρός. Όταν όμως φοβόμαστε την απόρριψη από τους φίλους μας, αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο να το διαχειριστούμε.
Φοβόμαστε ότι οι φίλοι μας δεν μας θέλουν, ότι έχουν κάτι μαζί μας, ότι προτιμούν να κάνουνε παρέα με άλλους ανθρώπους και μας αποφεύγουν. Είναι μια φοβία που μπορεί να συμβεί σε όλους και οποιαδήποτε στιγμή.
Κάποια συμπτώματα και κοινά χαρακτηριστικά είναι:
- Ανησυχία ότι δεν έχετε αρκετούς φίλους ή ότι θα έπρεπε να έχετε περισσότερους για να αξίζετε, δυσκολία να συνδεθείτε και να εμπιστευτείτε φίλους ή και οικογένεια, σωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία, ταραχή, ιδρώτας) όταν σκέφτεστε την επικοινωνία/επαφή με κάποιο φίλο.
- Είναι σίγουρο και έχει ερευνηθεί ότι η καραντίνα και η περίοδος του κορονοϊού επηρέασε πολύ τις ανθρώπινες σχέσεις, ως εκ τούτου και τις φιλικές. Χάθηκε η κατά πρόσωπο φυσική επαφή και αντικαταστάθηκε από τη διαδικτυακή ή εξ αποστάσεως επικοινωνία.
- Τα κοινωνικά δίκτυα και η πληθώρα αναρτήσεων, καθώς και η ανάγκη να ζήσουμε όλη τη ζωή μας μέσα από τις πλατφόρμες και η ανάγκη να κοινοποιούμε τα πάντα, κάνει τις σχέσεις πιο ευάλωτες. Μπορεί να δεις κάποιο πάρτι στο οποίο δεν έχεις προσκληθεί, ένα δείπνο φίλων χωρίς εσένα, κάποια φωτογραφία ή σχόλιο που δεν σε περιλαμβάνει και αμέσως να σκεφτείς ότι σε έχουν ήδη απορρίψει.
- Πολλές φορές υπάρχει κάποιο περιστατικό απόρριψης στο παρελθόν που δεν επιτρέπει τη λογική να κρίνει το σήμερα.
Επειδή όμως όλο αυτό είναι ψυχοφθόρο και πολύ δύσκολο, υπάρχουν κάποιες μικρές συμβουλές για να το χειριστείτε.
- Να είστε ειλικρινείς με τους φίλους σας. Συζητήστε ανοιχτά τι σκέφτεστε και τις σας απασχολεί. Είτε θα σας καθησυχάσουν ότι δε συμβαίνει τίποτα ή θα μοιραστούν μαζί σας αντίστοιχες φοβίες και σκέψεις. Και στις δύο περιπτώσεις, όλα θα είναι ξεκάθαρα.
- Επενδύστε στην αυτοεκτίμησή σας. Πολλές φορές η έλλειψη αυτοεκτίμησης κρύβεται πίσω από φοβίες και δυσκολίες στις σχέσεις μας. Ξεκινήστε τη μέρα σας με θετικές σκέψεις για τον εαυτό σας, κάντε μια λίστα με τα πράγματα που σας αρέσουν πάνω σας, πείτε και κάποια «όχι» στα θέλω και στις απαιτήσεις των άλλων.
- Σταματήστε τις αρνητικές σκέψεις. Βάλτε μπροστά τη λογική και εξετάστε την κατάσταση αντικειμενικά και ψύχραιμα. Συνήθως οι αγχώδεις καταστάσεις έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα και η λογική βοηθάει να αποστασιοποιηθούμε να δούμε τα πράγματα από απόσταση ασφαλείας.
- Μην υπεραναλύετε το παρελθόν ή αγχώνεστε με το μέλλον. Ζήστε τη στιγμή και το παρόν χωρίς κριτική. Πηγαίνετε για βόλτες, εφαρμόστε ενσυνειδητότητα στο φαγητό σας, κάντε διαλογισμό.
- Ορίστε τις αρχές που θέλετε να έχουν οι φιλίες σας. Τι είδους φίλος θέλετε να είστε; τι κάνετε για τους φίλους σας; Τι θέλετε να σας προσφέρουν εσάς; Τι είναι σημαντικό για εσάς; Ποια είναι η κόκκινη γραμμή και τι δε θα δεχόσασταν ποτέ από ένα φίλο σας; Εάν ξέρετε τι θέλετε από τις φιλίες σας και το διεκδικείτε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το πετύχετε.
Σε κάθε περίπτωση όπως και με κάθε τι άλλο που έχει να κάνει με συναισθήματα, εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας καταστάσεις και στιγμές, είναι καλό να ζητάμε επαγγελματική βοήθεια. Να παραδεχόμαστε ότι χρειαζόμαστε κάποιον να μας πιάσει από το χέρι και να μας δείξει το δρόμο και τον τρόπο. Και στο τέλος της ημέρας αυτό είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας.
Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/